[Dolores Lledó] El cyberbullying ens implica a totes

No Comment

Resulta descoratjador veure com el progrés porta moltes situacions dolentes i què van a pitjor, malauradament. Picar pedra és feixuc i més quan surt el masclisme d’un país que normalitza (i permet) fets com manifestacions d’extrema dreta contra col·lectius i persones que no consideren que tinguin drets, ni tan sols a viure. Tampoc sumen els discursos polítics rancis d’una Espanya molt antiga i que no volem (almenys així ho crec) que torni, majoritàriament. La repressió de drets personals per part d’aquells que no volen viure i deixar viure el proïsme.

Les dones continuen sent agredides, les agredeixen les seves parelles, les seves exparelles… agressions i agressions cada any. I morts, morts cada mes, cada any. I continuem manifestant-nos les mateixes i els pocs mateixos (on és la marea masculina?). I em pregunto: això no és terrorisme?

Però avui un altre tema està agafant embranzida, malauradament: el cyberbullying o ciberassetjament. Agressions en grup, pallisses de menors que són gravades amb el mòbil i pujades a la xarxa. Agressions verbals, exclusió i marginació social i agressions físiques.

El ciberassetjament ha pujat vuit punts en tres anys. Algunes dades demostren aquest desbordament; segons dades de l’Associació NACZ (Asociación No al acoso escolar), un de cada 5 nens escolaritzats a Espanya el pateix i només el 15% de les víctimes s’atreveixen a explicar-ho a familiars o professors.

Segons la UNESCO, en un estudi realitzat a 144 països, 1 de cada 5 estudiants de tot el món el pateix i 8 de cada 10 joves han presenciat alguna situació d’assetjament. 1 de cada 5 d’ells es van mantenir al marge.

El ciberassetjament porta a qui ho pateix a anys i anys de teràpia, quedant en molts casos seqüeles. Malauradament i incomprensible, també trobem pares que no li donen la importància que té aquest tema, i n’he estat testimoni.

El paper dels pares és bàsic, ja sigui en la prevenció i la detecció de si la seva filla o fill està patint-lo o si és l’assetjador. Promoure els valors de tolerància i respecte a la diversitat és bàsic per frenar aquestes actituds, treballar en família en un ambient comprensiu i dialogant i no girar la cara sense donar-li importància.

Si volem canviar les arrels masclistes d’aquest país i no deixar créixer els extrems fòbics que volen rememorar alguns, no callem i denunciem, conscienciem-nos la societat que el futur dels joves d’avui no pot ser violent i buit de valors, que quan els fills fan mal, se’ls ha de corregir i parlar amb ells, perquè la diversió ràpida de maltractar el més dèbil no diverteix, ni a les xarxes ni enlloc. I clar, cada acte té una responsabilitat. Potser als pares permissius se’ls hi hauria de recordar, també, perquè alguna cosa estan fent malament…

Dolores Lledó, presidenta de la FAVT

Related Articles

Deixa un comentari