[Elisabeth Herrera i Carlota Menéndez-Plans] Justícia social de qualitat

No Comment

El 20 de febrer és el dia que l’ONU ha designat per commemorar entre tots, el valor social de la Justícia Social. Aleshores, és un bon moment per parar-se a pensar què significa realment aquest concepte, a vegades, massa utilitzat políticament, ja que té el poder de definir la societat actual i la futura, i també com serem els ciutadans en el futur.

Parlar de Justícia Social és parlar de com volem que sigui la societat en la qual vivim i de com volem que es relacionin els seus ciutadans. La Justícia Social busca una societat més justa i equitativa, amb integració i protecció dels més vulnerables, busca una societat sense injustícia social: sense discriminació, sense desigualtats, sense violència de gènere, sense tràfic de persones, sense explotació laboral, sense violació dels drets humans, sense persecució de minories i sense un ús militar dels infants.

El valor social de la Justícia Social és fonamental per a construir un món millor, perquè tots tinguem una vida millor. Ara bé, com s’aconsegueix aquesta justícia social?. Evidentment, hi ha una part de les injustícies socials, anteriorment esmentades, que no necessiten finançament, necessiten només una actitud correcta de l’ésser humà, tenen més a veure amb el civisme, amb el nostre comportament i amb les nostres decisions. El compliment correcte de les nostres obligacions com a ciutadans no sempre té una relació directa amb la riquesa d’un país. Respectar a l’altre i no observar a les persones que ens envolten com a objectes, sinó com el que són, éssers humans, no depèn del creixement del PIB, depèn dels valors morals que es transmeten, depèn del comportament humà, de les virtuts cíviques.

Això no obstant, hi ha altres injustícies que si tenen a veure amb la disponibilitat d’un finançament, d’un finançament que ha d’arribar de forma estable i segura, que no pot dependrà únicament de la voluntat de les persones, ja que en aquest cas la justícia social seria molt volàtil i poc útil. La justícia social, l’eliminació de les injustícies socials, requereix un finançament constant i ferm, d’un finançament que ha de venir per força dels impostos que paguem tots, particulars i empreses, i que ha de gestionar sens dubte l’Estat.

És aquí, a l’Estat, on la visió i mirada del futur és important, és aquí on es marca la diferència entre una justícia social sòlida o una justícia social feble, només per als més pobres. Com ja hem dit abans és habitual, ho hem vist en la darrera campanya electoral, que tots els partits polítics s’apunten a una justícia social, però és evident que no tots pensen en la mateixa justícia social.

Per nosaltres, una societat amb justícia social ha de garantir que tothom pugui complir els seus drets ciutadans: dret a una bona educació, dret a un habitatge digne, dret a una alimentació adequada, dret a una sanitat de qualitat, dret al respecte, dret a la llibertat individual i dret a un salari digne, entre d’altres. Tots aquests drets passen per un sistema públic consolidat que actuí clarament per reduir la bretxa entre rics i pobres. Sense un sistema públic de qualitat que cobreixi els drets fonamentals de qualsevol ésser humà la distància entre uns i els altres, entre rics i pobres, és cada vegada més gran i ens porta a tenir mons i vides separades i, per tant, ens porta a una societat sense solidaritat i sense sentiment comunitari, sense valors essencials per una ciutadania democràtica, una ciutadania sense empatia. En conseqüència, si volem una justícia social de qualitat, solida i que comporti prosperar ens calen empreses que siguin capaces de crear riquesa, generar uns beneficis, per així pagar més impostos i disposar tots de més diners per a construir el servei públic que desitgem i pensem. Evidentment no tot si val, s’ha de crear riquesa, generar benefici, però sempre respectant a les persones, tenint cura dels éssers humans, sense explotació, sense discriminació, cuidant del medi ambient i assegurant la sostenibilitat. El sistema econòmic de mercat requereix un control constant sobre la seva feina i unes indicacions clares sobre que es pot fer i que no es pot fer.

La justícia social necessita un finançament, i les empreses i la societat necessita una justícia social, per tant, tots ens necessitem, això és un peix que es mossega la cua, sempre que la justícia social s’entengui com una justícia social de veritat, de qualitat, consistent, per a tots i no només per uns quants.

La justícia social és necessària, ja que amb ella eliminem les desigualtats, garantim una bona educació, una bona atenció sanitària, un habitatge digne, la no discriminació, la absència de violència, entre d’altres. Nosaltres, des del PSC, defensen i volem una justícia social fonamentada en uns serveis públics de qualitat, que facin servir tothom, amb independència de la riquesa personal. Un servei públic i consistent, sòlid, que proporcioni les eines fonamentals perquè tot ésser humà pugui complir els seus drets. Volem una societat justa, amb una educació pública de qualitat per a tothom, on tots ens puguem trobar, conèixer i compartir.

Diuen que la Justícia Social és cara, que costa molts diners a l’Estat i, per tant, als ciutadans. Diuen molts ciutadans que paguen molts diners per mantenir aquesta justícia social. Però, no és millor tenir una societat equilibrada on tothom se senti ben tractat, lliure i respectat? Aleshores, aquest cost del qual alguns tant parlen, no s’ha d’observar com un cost, i aquests impostos que paguem no s’han d’observar com un càstig. La justícia Social no és un cost, no és una depesa, és una inversió. Invertim uns diners per a poder cobrir els drets fonamentals, sigui quina sigui la nostra situació personal. Invertim un diner per que tothom tingui els drets fonamentals coberts. Una bona educació per a tothom, garanteix una ciutadania més justa, una sanitat pública de qualitat, elimina la pena i el dolor de no poder garantir als que estimem una bona atenció mèdica, la no explotació laboral permet que hi hagi unes condicions de treball i un sou digne. Tot això que a vegades donem per fet, per drets consolidats i permanents, és fruit d’unes decisions polítiques que s’han pres en el passat, són fruit d’una determinada mirada política sobre les decisions que es prenen. Estar al costat de la gent, frase que hem escoltat molt darrerament, no és només posar-se al seu costat i fer una foto, és vetllar i lluitar per a què la gent, tota la gent, tingui el que s’ha de tenir per gaudir d’una vida digna. Estar al costat de la gent és defensar al cent per cent el valor de la justícia social, sense dubtes, és defensar a l’extrem un servei públic de qualitat i consolidat.

Elisabeth Herrera de Madre, Responsable de la Comissió Drets, Equitat, Justícia Social i LGTBI, PSC-Terrassa
Carlota Menéndez-Plans, Viceprimera Secretària PSC-Terrassa

Deixa un comentari