[Estrella Gil] Terrassa és una ciutat segura?

No Comment

Visc a Terrassa des del 2005 i mai he vist cap policia patrullant a peu la ciutat. Vaig tenir l’honor d’ensopegar amb un parell d’agents cívics al meu barri. Una figura d’autoritat intermèdia posada pel PSC, però això va ser flor d’un dia eliminada per una decisió política d’ERC.

Al gener s’anuncia un increment del cos policial de la ciutat de 35 agents nous fins al 2023. Això es veurà reflectit a la seva presència al carrer? Veurem agents policials passejant pels nostres barris?

Les xarxes van plenes de queixes, com que es truca a la policia per qualsevol aldarull i aquesta no es presenta. És un problema constant en la plaça de les Gueraldes o en ple centre. No fa gaire, va haver-hi un intent de segrest a Can Tusell. Atracaments a treballadors que, per horari laboral, surten al carrer de matinada, ja no és anecdòtic. No és un problema nou, però sembla que va en augment. Necessitem més seguretat al carrer, més presència policial.

La presència policial uniformada al carrer, com ara el policia de barri, s’ha demostrat com el sistema més eficaç per a prevenir i reprimir la delinqüència. D’altra banda, l’auxili al ciutadà per part de la policia es transforma en un fet més personal, més humà, més íntim i més real.

La informació que podria obtenir-se amb un bon servei de policia de barri ajudaria de manera important a altres serveis policials, a la planificació policial, i fins i tot a la millora d’altres serveis públics d’interès per als ciutadans. A més de tot l’anterior, amb la presència policial als carrers seria suficient per a allunyar la delinqüència i aconseguir transmetre tranquil·litat i seguretat al veïnatge.

Altres raons que justifiquen la implantació de la policia de Barri es troben en el fet que aquest tipus de servei es considera necessari per al ciutadà sobre la base dels següents aspectes:

a) La policia prevé el delicte.
b) La policia auxilia la col·lectivitat i protegeix l’exercici dels seus drets i llibertats.
c) Amb la implantació d’aquest servei s’està en permanent contacte amb la realitat social.
d) El policia de barri es troba secundat per la comunitat atesa que se sent més protegida.
e) S’incrementa la seguretat ciutadana.
f) S’aconsegueix major informació del que succeeix al barri.

Les competències i funcions de la Policia de Barri, hauran de circumscriure’s en quatre grans àrees, sobre les quals s’emmarquen les competències jurídiques:

-Protecció de l’exercici de les llibertats i drets.

-Protecció de la vida i dels béns.

-Activitats de caràcter preventiu, participant la Policia en programes de prevenció de les inadaptacions i especialment en les de caràcter juvenil.

-Participació en l’atenció general a la marginació social.

-Activitats preventives: patrullatge preventiu i defensiu.

-Detenció de presumptes delinqüents.

-Atenció a les víctimes d’accidents.

-Vetllar pel compliment de les ordenances municipals, bàndols, reglaments, acords de l’Ajuntament, etc…

-Inspeccionar l’estat de conservació, seguretat i adorn dels immobles públics i privats.

-Denunciar les activitats considerades molestes, insalubres, nocives o perilloses.

Entre altres. Tot això transformaria Terrassa en una ciutat segura i acollidora. Perquè, xifres a banda, la seguretat també és una qüestió de percepció de la ciutadania.

Related Articles

Deixa un comentari