[Eva Candela] Més formació i suport per a cuidar millor

No Comment

Al món, només un 20% de les situacions de maltractament vers la gent gran són denunciats. Així ho apunta l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que situa aquesta problemàtica com una de les principals amenaces socials i de salut que haurem de combatre durant aquest segle.

Els abusos econòmics, psicològics i físics que pateixen les persones grans són una realitat molt silenciada. A Catalunya el 2012 els Mossos d’Esquadra van rebre un total de 707 denúncies per aquesta problemàtica i cinc anys més tard, se’n registraven 1.073, així doncs les denúncies han augmentat un 50% i ho han fet, en part, perquè s’han fet més campanyes de sensibilització però també perquè els serveis socials i sanitaris s’han coordinat per prevenir i detectar aquest tipus de casos.

A Terrassa, des del passat abril comptem amb una Taula Tècnica contra el maltractament a les persones grans, un organisme que impulsen de manera conjunta les regidories de Gent Gran i de Serveis Socials. Unes quaranta persones han format part de les sessions que s’han organitzat per tal de detectar el tipus d’agressions, els factors de risc o la manera com cal actuar i valorar aquestes situacions. D’aquest treball, que ha comptat amb el suport de la Diputació, n’acabarà sortint una Guia local per fer front als maltractaments que pateixen algunes persones grans a la nostra ciutat.

Diversos estudis apunten que, per afavorir la prevenció d’aquests casos, cal focalitzar l’atenció en la sensibilització i el suport a les persones cuidadores. Moltes d’elles sovint es senten sobrecarregades per les tasques que implica tenir cura d’una persona gran dependent i sovint això genera impotència en la persona que té cura d’aquestes persones grans. Això suposa un greu perill, ja que una persona cuidadora sobrecarregada pot acabar sent un o una professional negligent.

Sembla clau doncs, acompanyar i donar suport a les persones cuidadores. En aquest sentit, a Terrassa hem realitzat diverses sessions enfocades a la capacitació i a l’adquisició de nous coneixements i experiències per part dels professionals. Per a dur-les a terme, hem comptat amb la participació i l’assessorament de l’equip EIMA, una associació per a la recerca del maltractament a les persones majors es va fundar l’any 2003 i que està formada per professionals de diferents disciplines com el treball social, la medicina, la sociologia, la psicologia i el dret.

Des de l’Ajuntament volem fer esment i agrair la participació en aquesta iniciativa de la Sindicatura de Greuges de Terrassa, dels cossos de seguretat, la fiscalia de Terrassa, els proveïdors sanitaris, centres residencials i centres de dia, empreses del tercer sector, fundacions tutelars, Creu Roja, Casals de la Gent Gran i a la Federació d’entitats de la Gent Gran. Així com destacar la tasca realitzada pels serveis municipals de polítiques de gènere, ciutadania o salut comunitària, que també han pres part activa en aquestes sessions.

Les persones participants en aquestes sessions han fet una valoració molt positiva de l’experiència, que ha comptat amb una gran implicació per part de tots els agents convocats. Creiem que s’ha dut a terme una bona feina, ben coordinada i que tindrà continuïtat en la propera tardor, quan es reprendran les reunions de treball en xarxa per prevenir, detectar i donar resposta a aquestes crues situacions.

Eva Candela, Regidora de Gent Gran a l’Ajuntament de Terrassa

Related Articles

Deixa un comentari