Explicar un conte és quelcom més que entretindre (Montse del Rio)

No Comment

nenes al terreMontse del Rio Pericacho*

Sovint quan anem a buscar un llibre, un conte pels nostres fills i filles, ens trobem amb una oferta immensa i ens perdem en un mar de llibres sense saber quin triar. Ens agraden els dibuixos, el títol, pot ser la portada, però… ens parem a mirar els continguts i els valors que transmetre’n? Valorem que aportarà aquesta història als nostres infants?

Perquè explicar un conte, és quelcom més important que entretenir, que passar una estona.

A ningú no se li escapa que explicar contes, en qualsevol etapa educativa , a l’escola o a casa, és un bon mètode pedagògic i educatiu, i per aquesta raó hauríem de reflexionar al voltant de què, quan, perquè i sobre tot què ens expliquen.

Els contes i les il·lustracions que conten, són un suport essencial a les aules i a casa, sobretot en educació infantil.

NOUS CONTES I NOUS ROLS

Si penses un moment en els contes de la teva infància, de ben segur que et vindran al cap, prínceps, princeses, dracs, dones eixerides i aplicades a casa i homes valents i intel·ligents recorrent món per arreu, títols com la Ventafocs, la Bella dorment, els germans Grim o Andersen, segur que et transporten a la teva infància…. són aquests contes aptes pels nostres dies? Han canviat les històries i els personatges? Per sort, si.

La literatura ja sigui infantil o adulta, s’ha adaptat als nous temps, i els personatges i les històries s’han adaptat a l’època actual, però no sempre el contingut, els esteriòtips i els rols s’han renovat, ara sovint ens trobem pares metges, nens pirates i mares que fan uns fantàstics pastissets.

És per això que ara més que mai, ara que els rols estan canviant, que es comparteixen aficions, adjectius i històries.. o no pot ser una nena astronauta i marxar a la lluna? O no pot tenir un nen un bon amic a qui fer petons? Ara i sempre ens hem de fixar que volem transmetre als nostres fills i filles, que volem que aprenguin, com volem omplir la seva motxilla d’històries, per què tot això són els contes, petites històries que omplen de vivències , de preguntes les seves petites motxilles, i hauríem de ser molts curosos, i destinar temps a triar i seleccionar els contes que els nostres petits i les nostres petites han de mirar.

*Montse del Rio Pericacho

Educadora de escoles bressol

Membre del Col·lectiu Feminista-Casal de la Dona de Terrassa

Related Articles

Deixa un comentari