[I. Pallàs] Detinguda la flotilla amb Palestina que sortí de Barcelona, Irael no és un referent

No Comment
Foto @BDSmovement Foto @BDSmovement

Dimecres passat, a les quatre de la tarda, vaixells de l’armada israeliana capturaven el Zaytun (“Oliva”), en un acte de pirateria marítima, en aigües internacionals. El vaixell de la Flotilla de la Llibertat es dirigia al port de la ciutat de Gaza per denunciar el bloqueig imposat per l’Estat d’Israel contra la població de la franja. Aquest bloqueig que impedeix l’entrada d’aliments, materials de construcció, medicines i la lliure circulació de persones ha convertit el territori de Gaza en el camp de concentració a cel obert més gran del món.

A la franja de Gaza hi viuen dos milions de persones empobrides per la destrucció de l’economia del territori després de deu anys sense comerç amb l’exterior. Viuen entre ruïnes a causa dels bombardejos constants, dimecres el darrer, que l’aviació israeliana executa sobre àrees civils i que han destruït milers d’edificis i hospitals, i escoles finançades per l’ONU i la Unió Europea. A la franja de Gaza quatre de cada cinc persones depenen de l’ajuda alimentària de la UNWRA i set de cada deu són refugiades. Els nens hi creixen desnodrits pel bloqueig que els impedeix tenir una alimentació equilibrada i suficient, i que és l’únic, gana i bombes, que els menors de dotze anys poden recordar.

Hamas va guanyar les eleccions a Palestina el 2006, en un procés que observadors internacionals varen certificar. Immediatament Israel, amb l’acord de la UE i els EUA, va bloquejar la franja de Gaza per terra, mar i aire, tancant fronteres i passos per entrar i sortir del territori cap a Israel i Egipte a tothom, sense excepció. Va esmicolar l’edifici de l’aeroport i va bombardejar les pistes per inutilitzar-lo, un aeroport finançat per l’Estat espanyol, que mai ha protestat ni demanat responsabilitats a Israel per aquests fets. Al mar la marina va prohibir la circulació de vaixells i la pesca a més de tres milles de la costa; quan els pescadors s’acosten a aquest límit, les patrulleres de la marina simplement els metrallen.

Per denunciar aquesta situació cruel i inhumana, que pateix la població palestina, s’organitzen les Flotilles de la Llibertat. Des del 2008 els vaixells de la llibertat s’han enfrontat contra el mur de silenci i horror que envolta Gaza. Un mur fet de violències i actes de pirateria en aigües internacionals, contraris als drets de navegació i de complicitats culpables dels governs occidentals i àrabs.

Aquest any en el vaixell Zaytun hi anaven només dones. Dones dels cinc continents que volen significar que el món vigila, observa, està atent i no accepta la situació a què Israel ha reduït a les palestines de Gaza, i que actuen contra l’atac als drets humans de les dones de la franja. Les dones del Zaytun en aquests moments estan detingudes o sent deportades per haver defensat els drets humans.

No, definitivament, Israel no pot ser cap referent per al nostre país. A Catalunya no ens podem emmirallar en ningú que no respecti els drets humans i els tractats i la justícia internacionals.

Isidre Pallàs. Membre de BDS Catalunya

Related Articles

Deixa un comentari