[Ivan Martos] Terrassa vota Monarquia o República

No Comment

Aquest dissabte 14 de maig se celebrarà a tot l’Estat la Consulta Popular sobre Monarquia o República. La plataforma estatal ha aconseguit que es posin 700 taules on la ciutadania es pugui expressar sobre aquesta qüestió. A Catalunya, la consulta es celebrarà a 40 localitats. A Terrassa, tindrem 21 taules des de les 10:00h fins les 15:00h (algunes estaran obertes també a la tarda fins les 19h).

Per què ara aquesta consulta? Recordem que aquesta qüestió fa anys que no surt en els estudis de l’INE donada la baixa popularitat de la monarquia. El darrer estudi que s’ha fet del tema, l’any passat a instàncies de la Plataforma de Mitjans Independents, mostrava com ha crescut la desafecció cap a la monarquia i com la ciutadania prefereix la república com a model d’Estat abans que la monarquia.

Un bon instrument per avançar en l’alternativa republicana és estendre el debat Monarquia o República. Per això, crec que cal donar suport a la Consulta Popular Estatal, que se celebrarà aquest dissabte 14 de maig. Aquesta Consulta Popular no és un referèndum i no pot tenir un caràcter vinculant, però és una via de mobilització i de lliure expressió, participació ciutadana i un acte democràtic.

Serà una jornada de democràcia participativa on podrem pronunciar-nos sobre una qüestió que ens concerneix directament. La majoria de l’actual població no va poder votar la Constitució de 1978; però qui sí que va poder fer-ho, no va tenir l’opció de triar sobra la forma d’Estat, ja que el debat va ser furtat. Aquest dissabte la ciutadania de Terrassa podrem fer valdre la nostra veu.

Estem en una difícil situació econòmica i social que afecta la classe treballadora i a importants sectors socials, amb especial cruesa a les dones i als i les joves. El sistema capitalista coacciona perquè s’apliquin polítiques neoliberals contra la majoria de la població i per això és fonamental treballar per a unir les diferents lluites per a avançar en la construcció de la unitat popular, d’un front ampli ciutadà, d’un bloc polític i social constituent i republicà.

El procés de restauració del règim monàrquic pretén mitjançant alguns retocs mantenir les bases sobre les quals se sustenta: un model econòmic i social en benefici d’una minoria i el manteniment del poder del sector financer amb una democràcia limitada encapçalada per la monarquia. Front als retocs cosmètics del règim monàrquic és necessari construir una alternativa republicana.

Sempre, però especialment en la situació actual, la República és la millor sortida per a la immensa majoria de la població i per a tots els pobles d’Espanya. Plantegem un projecte republicà en el marc de la construcció d’un nou país. Una proposta de República que es configura com a alternativa a l’actual marc de la monarquia parlamentària i al model econòmic neoliberal. Un projecte republicà lligat a la solució dels problemes reals de la gent treballadora.

No es tracta només de triar el cap d’Estat, que també, es tracta de construir un nou país. Una República que garanteixi l’ocupació digna enfront de l’atur i la precarietat, serveis públics enfront de privatitzacions, habitatges dignes enfront de desnonaments, igualtat real entre dones i homes enfront de desigualtats i violències masclistes, i futur per a la joventut enfront de falta d’horitzons.

El creixent desprestigi de la Monarquia ha creat una conjuntura més favorable a la República. L’obertura d’un procés constituent cap a la República ha de formar part de les diferents reivindicacions populars i dels anhels d’un nou país de llibertat i justícia social.

Per l’èxit de la Consulta Popular del 14 de Maig! Visca la República!

Ivan Martos Aguilar

 

Deixa un comentari