[Joan Tamayo] Els barons de Terrassa es revolten

No Comment

L’actual batalla política, social i econòmica que s’està lliurant a Terrassa pel tema de l’aigua, va esclatar quan es va posar a sobre de la taula, el dilema de si l’aigua, un bé i un dret essencial i necessari per a la vida i la dignitat de les persones, ha de continuar en mans privades, concretament de Mina Pública d’Aigües de Terrassa S.A.(AGBAR) o d’una vegada a totes, i ja des de l’any 1941, Terrassa i els seus ciutadans i ciutadanes poden gestionar de forma pública, directa i transparent la seva aigua.

Terrassa és una ciutat que històricament ha estat i continua estant […] controlada i gestionada per un poder econòmic i social molt potent, que es troba concentrat en unes empreses i institucions molt concretes que han tingut a veure amb el teixit industrial històric de la ciutat

Ja fa molts mesos que la direcció de Mina, conscient de la possibilitat de perdre els seus interessos econòmics, està llançant una campanya oberta i soterrada per intentar donar una imatge a Terrassa, de llop vestit d’ovella, repartint diners per causes solidàries, esportives o culturals com si fos una gran ONG, que només pensa en el bé social, quan per altra banda és incapaç de ser transparent i donar tota la informació de la seva gestió econòmica actual i antiga, com li obliga la llei per ser una concessió d’un bé públic. I el més lamentable que això ha estat així, històricament, amb connivència dels diferents governs locals que hi ha hagut a Terrassa.

Però clar, si repassem la historia recent de la ciutat i no tant recent, i gratem una mica en tot allò que no és visible, perquè no ha interessat, veiem que tot té una explicació ben clara. Terrassa és una ciutat que històricament ha estat i continua estant (ho sento, però es així) controlada i gestionada per un poder econòmic i social molt potent, que es troba concentrat en unes empreses i institucions molt concretes que han tingut a veure amb el teixit industrial històric de la ciutat, el tèxtil, per exemple, amb alguna excepció, posteriorment en el sector immobiliari que va fer i desfer i especular tot el que va voler, i també en unes empreses de serveis que han volgut donar una imatge totalment esbiaixada de bon servei, quan s’han dedicat només a enriquir-se i prou (Mina, Mútua…).

Tot aquest entramat de poder ha sabut teixir durant molts anys uns espais comuns on es podien trobar tots i seguir controlant la ciutat des de diferents àmbits (Cambra, Cecot, algunes institucions culturals, mitjans de comunicació…).Una jugada perfecta, i intel·ligent, a l’estil de la mateixa època feudal, ja que tota aquesta teranyina també es va cuidar de pactar amb el poder polític ja des del primer ajuntament de l’època anomenada “democràtica” quan el primer alcalde que el presidia va preferir convertir-se en un Baró més al servei dels interessos de la classe social alta i vendre la ciutat als seus interessos. Per tant no és d’estranyar que aquest senyor ara escrigui articles, “desesperats” al Diari (que tampoc sabem, de cert, qui hi ha darrera la ploma) defensant els interessos que sempre ha defensat. D’això es diu coherència i servitud fins a la mort (com els barons i cavallers medievals) si senyor!!! De fet aquesta és i ha estat la clau de mantenir-se al poder d’aquesta mena de “cort” de senyors feudals, anar creant BARONS per a tota la ciutat i per a tots els sectors (públics i privats) i així controlar perfectament el tauler d’escacs.

Per tant, dir-li al senyor alcalde, en Jordi Ballart que celebro i m’alegra molt que s’hagi pronunciat a favor del Dret a l’Aigua dels ciutadans i ciutadanes, però que vagi amb compte, perquè el problema d’aquesta ciutat continua sent el mateix. I que cal molt més, però molt! Cal un esforç de tota la ciutadania (moviments socials, entitats, partits democràtics, i tota la gent que no tingui por) perquè faci un pas endavant i de forma unitària planti cara a aquests barons que es revolten per defensar única i exclusivament els interessos dels de sempre (els que tenen el poder real i volen seguir conduint les nostres vides). Hem perdut 37 anys, per tant ja van sent hora de treballar per a la LLIBERTAT i l’autodeterminació de les persones. Per fer una Terrassa lliure de barons i rampoines que fan olor de FEUDALISME i SERVILISME de fa 500 anys.

Joan Tamayo

Advocat
Activista pels DDHH i Socials
Membre d’Espai Drets

Related Articles

Deixa un comentari