[Joan Tamayo] Pista de gel a Terrassa, naturalment que no!!!

No Comment

En la inauguració de la Conferencia COP-27 de NNUU sobre el Canvi Climàtic, que s’està celebrant aquests dies a la ciutat egípcia de Sharm el Sheij, el secretari de NNUU, el senyor Antònio Guterres va llençar una frase contundent i molt eloqüent, una mena de crit de desesperació dient, exactament, això: “Estem en una carretera cap a l’infern climàtic i amb el peu en l’accelerador”.

És evident que estem en una situació de màxima emergència, en molts sentits, que necessita que les administracions (TOTES!!), sense cap exclusió, prenguin la màxima consciència i portin la iniciativa en tots els sentits, per intentar frenar, en tot el possible, aquesta davallada cap a l’autodestrucció del planeta que els humans vam iniciar ja fa més de 150 anys, agreujada a partir del fenomen de la globalització i d’aquest sistema depredador i sense escrúpols que es diu “capitalisme”.

I és per això que, mentre estem esperant de la nostra administració més propera (l’Ajuntament) actituds valentes i fermes per fer pedagogia i crear consciéncia col·lectiva en benefici d’un bé comú com es el clima del nostre planeta, ens trobem amb actituds incomprensibles i sense sentit, com és de permetre una “Pista de Gel” a Terrassa durant aquest Nadal.

I a més, sense cap mena d’explicació, de res? Per exemple, necessitem saber si permetre aquesta “Pista de Gel” és coherent amb les polítiques necessàries, en aquests moments, per promoure una economia de baixa intensitat energètica i de baixa o nul·la emissió de carboni a l’atmosfera!!

Sense entrar en xifres concretes de si aquesta pista de gel es petita o te un cost baix o no, o si gasta relativament poca aigua, que crec no te rellevància, ja que aquí, el tema greu, per a mi, no és aquest, sinó més de MISSATGE-PEDAGÒGIC cap a la societat, en un moment tant delicat com aquest.

Ens podem permetre, en aquests moments, aquest “capritx” que no és gens sensible amb les necessitats “racionals” que ara toquen?

¿És coherent aquesta decisió amb altres que ha pres el consistori, i que són necessàries, com les de reduir la mobilitat dels cotxes al centre de la ciutat?, per exemple.

Instal·lar una pista de gel (és igual la mida) al segle XXI en una ciutat mediterrània (un mar que s’està escalfant a una velocitat superior a la prevista) amb conseqüències que encara no saben del tot; és una decisió racionalment sostenible?? Té sentit??

I per evitar mals entesos, ja avanço que els comerciants tenen raó a l’hora de demanar actuacions de dinamització comercial, les necessiten i molt. Però alternatives (visca la imaginació i la voluntat) en podem trobar moltes. I aquí, ara, no faré sang, que en podria fer i molta, de la “gènesis” de com es va gestar la zona urbana de la Plaça Nova i el Vapor Gran. Perquè aquí hi han culpabilitats a dojo per la manca de criteris racionals i l’excessiva cobdícia o actituds de “grandesa” sense escrúpols que van presidir el disseny de tota aquella zona. Espero que la història faci justícia.

Per acabar, ens podem permetre aquest “malbaratament” econòmic i energètic, privatitzant, una vegada més, l’espai públic?

L’equip de govern segueix sense llegir-se la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat signada per l’Ajuntament l’any 2000? I concretament l’article 1, que parla del dret a la ciutat (aquest espai destinat a la convencia i al be comú)??? Veig que no, que seguim amb actituds “prepotents”, mala peça al “teler”, en les èpoques que ens esperen!!!

Haurem de prendre més consciencia col·lectiva i donar respostes més contundents, davant la manca de capacitat per una “governança” realment democràtica.

Joan Tamayo Sala, advocat, professor i activista pels DDHH

Related Articles

Deixa un comentari