[Jordi Ballart] Construir la gran ciutat que somiem

No Comment

Imaginar, pensar i construir un nou model de ciutat no es pot fer només des de l’Ajuntament, però és imprescindible que ho lideri i impulsi l’Ajuntament. El Programa de Govern 2019-2023, que hem aprovat aquesta setmana, és una de les principals eines per iniciar aquest camí: avançar des del present cap a un futur que hem de dissenyar entre tots i totes, amb diàleg, participació i compromís personal i col·lectiu. Es tracta de despertar tota la força de la gran ciutat que és Terrassa i fer-ho des de tots els barris, des de tots els àmbits d’activitat, des de tots els col·lectius.

L’objectiu és ambiciós i va més enllà del 2023: el Govern Municipal treballa per complir els compromisos d’aquests propers quatre anys, però ho fa mirant cap a l’horitzó de la propera dècada, la dels anys trenta del segle XXI.

Tot neix d’un somni, de milers de somnis que es van convertir en milers de vots a les urnes, en una clara majoria, i en el punt de partida per forjar un pacte entre Tots per Terrassa i ERC-MES. El Programa de Govern respòn a aquest pacte i a la voluntat d’impulsar una etapa de renovació, de renaixement i d’ambició per a la nostra ciutat. Som un govern de canvi i un govern de rigor al mateix temps, molt estable i molt unit al servei de la ciutat, però respectant les diferències en un tema clau, com és la «qüestió catalana».

Tenim molta feina, moltes idees i moltes ganes. I dos compromisos molt clars. Primer: explicarem sempre el que fem i el que no podem fer, amb total transparència i honestedat. Segon: estem oberts al diàleg i al pacte, volem sumar, però també governar la ciutat amb fermesa.

Aquest és el punt de partida d’un full de ruta que subratlla diferents accents del nou model de ciutat que plantegem per a demà mateix i també a una dècada vista.

Terrassa ha de ser, de veritat, una sola ciutat, sense barreres entre barris ni persones: cal trencar barreres econòmiques i socials, barreres d’accessibilitat, barreres físiques com les rieres…

Una ciutat feminista, amb valors clau com el respecte als drets humans i la diversitat en totes les seves formes, una ciutat compromesa a enfortir la llibertat i la democràcia, preservant la seguretat, la convivència i el civisme.

Una ciutat de progrés que té com a pilars centrals l’educació, la cultura, el benestar i la justícia social, el dret a l’habitatge, la creació de riquesa i de feina, la igualtat d’oportunitats, la salut, o l’atenció a la gent gran, amb un accent especial en joves i infants…

Una ciutat compromesa a fons en «la revolució verda», un dels eixos centrals de l’acció de govern davant la crisi climàtica: polítiques mediambientals, de mobilitat, econòmiques, de neteja i gestió dels residus, d’aigua pública, d’energia…

Aquesta és la Terrassa que imaginem per a la dècada vinent, a partir de molts somnis compartits i subratllant sempre més el que ens uneix que el que ens allunya. La Terrassa del futur, molt conscient del paper que pot jugar al país i al món, serà el que vulguem entre tots i totes, decidint-ho democràticament i també traballant col·lectivament amb esperit i visió de gran ciutat.

Hem començat a dibuixar un mapa del futur i per a això necessitàvem disposar d’un «manual del canvi», un programa a quatre anys, amb idees i objectius que van més enllà.

És la primera vegada en quaranta anys que tenim l’oportunitat de canviar, partint dels punts forts de la ciutat actual, treballant els punts febles, desvetllant totes les energies i els talents, enfocats a repensar la ciutat amb il·lusió i amb realisme, decidits a no rendir-nos davant les dificultats, a no resignar-nos a tot allò que no funciona.

Fa poc més de cent dies vam iniciar un nou camí que ens ha de portar a un nou horitzó. Amb l’impuls d’un Ajuntament que vol ser de tothom i per a tothom i d’un govern de diàleg i d’anar per feina, farem realitat la ciutat que somiem a partir de tots els nostres somnis personals i també d’un somni col·lectiu, de ciutat, que sigui un veritable motor de futur. Un motor «verd», sens dubte, però també ple d’energia per superar totes les barreres.

Jordi Ballart és alcalde de Terrassa

Related Articles

Deixa un comentari