[Magda. Dolors, Aurora, Rosa] Les feministes diem sí a la pau

No Comment

Durant els últims mesos hem estat bombardejades per tot de notícies referents a la guerra d’Ucraïna. Primer de tot cal dir que aquesta no és l’única guerra que hi ha al món. A hores d’ara hi ha uns 10 conflictes armats al nostre planeta segons la Fundació per a les Relacions Internacionals i el Diàleg Exterior. Però és evident que, com en altres tants àmbits, hi ha éssers humans de primera i de segona i, per tant, guerres de primera i de segona. La guerra d’Ucraïna ha suscitat moltes opinions i debats perquè està a prop de nosaltres, perquè ens toca directament i ens sentim més interpel·lades.

Però per què es produeixen les guerres? Quines són les causes? Citant al paleontòleg Eudald Carbonell, els conflictes no han canviat des de la Prehistòria, és la lluita pel territori i pels recursos. Nosaltres afegiríem que és la incapacitat per a resoldre els conflictes. Una altra vegada citem a Carbonell, ell diu que estem hominitzats però no humanitzats.
El feminisme és contrari als valors del patriarcat i proposa una nova mirada en tots els àmbits humans on, com proposa Hanna Arend, es prioritzi la vida i la cura de les persones, i a partir d’aquí s’actuï en conseqüència . És evident que aquesta afirmació capgira totes les idees i les accions que s’han de portar a terme. És per això que els lobbies econòmics i la majoria dels partits polítics s’hi resisteixen feroçment. Seguint aquesta lògica denunciem l’augment del pressupost de defensa del nostre país i la venda d’armes, i proposem que s’obrin noves feines i llocs de treballs alternatius.

Les guerres responen a la cobdícia dels poderosos i hi ha molts interessos polítics en joc (des de la indústria armamentista, el domini dels recursos…).
Nosaltres com a feministes no podem estar d’acord de cap de les maneres amb els conflictes armats.

Les dones sempre hem prioritzat la cura de la vida, és per nosaltres el més important i està clar que les guerres són grans destructores de vida. Per altra part, les patim doblement: com a éssers humans i per la nostra condició de dones. Sempre se’ns ha utilitzat com a arma de guerra, les violacions s’han utilitzat per a humiliar a l’enemic: “violem a les vostres dones i, a més, introduïm els nostres fills/es a la vostra societat”.

Per tant, la guerra és totalment contrària als valors que defensem les feministes. Nosaltres defensem LA VIDA, som productores de VIDA, diem NO a qualsevol tipus de conflicte armat i apostem pel diàleg i per l’aniquilació de la indústria armamentística.

Magda Farrés Buisán. Dolors Sánchez Monteoliva, Aurora Salas Salvador, Rosa Maria Líndez Sierra, en nom del Casal de la Dona. Telèfon: 627647795

Related Articles

Deixa un comentari