[Miguel Ángel Moreno] L’esport que fa ciutat

No Comment

Seguim vivint uns dies durs i difícils per a tots i per a totes. Aquesta crisi de la Covid-19 ens ha obligat a aturar-nos i ens ha afectat fortament amb la pèrdua de vides humanes i amb unes repercussions econòmiques i socials de les que ens costarà recuperar-nos. El món de l’esport no és aliè a aquesta realitat i ha vist com, de sobte, es van cancel·lar o posposar competicions, des de les més importants (com poden ser uns Jocs Olímpics) fins a les més modestes i més locals. Terrassa, sense activitat esportiva, sembla una altra ciutat, i el que tots i totes desitgem és recuperar-la, tornar a mostrar que som una ciutat olímpica i molt vinculada a l’esport com a element per potenciar la nostra salut, per cohesionar barris i per fer ciutat.

És evident que les prioritats durant aquests mesos passen per salvar vides, per atendre les persones més vulnerables i per preservar aquells serveis bàsics i essencials. Però tots i totes desitgem recuperar la normalitat. De fet, quan s’ha començat a permetre a la gent sortir al carrer, l’activitat que potser hem vist que moltes ciutadanes i ciutadans han recuperat en primer lloc ha estat l’esport, encara que estigués limitat a anar a córrer o caminar pels parcs, per l’entorn natural o pels carrers de Terrassa. Gaudim d’aquesta possibilitat, però seguim sent conscients de les mesures de precaució i de distància física durant la nostra pràctica esportiva. És una bona forma de recordar i recuperar els valors que van vinculats a l’esport.

Des de l’Ajuntament, el nostre interès pel món de l’esport durant aquesta crisi s’ha mantingut en tot moment, ja sigui cap al sector privat, les entitats sense ànim de lucre, l’esport professional o l’amateur. El Servei d’Esports ha estat en contacte permanent amb totes les entitats esportives de Terrassa per fer un seguiment de la seva realitat. La repercussió econòmica en el sector està sent molt forta, i també volem agrair la solidaritat de moltes famílies al mantenir el pagament de les quotes de les seves entitats per ajudar a la seva continuïtat.

Durant aquests mesos l’esport també s’ha vist reforçat com un element imprescindible per al benestar de les persones a nivell de salut, d’equilibri emocional, de mantenir el cos actiu o per alliberar tensions. Hem recuperat la nostra capacitat d’inventiva per fer esport a casa i moltes persones hem descobert nous models per seguir la pràctica esportiva a través d’aplicacions mòbils, televisió o xarxes socials.

Diuen també que de tota crisi es pot aprendre. Aquesta potser pot significar una oportunitat per ser millors, més solidaris i comprensius. Segur que aviat podrem tornar a gaudir de l’esport, però encara hem de ser responsables i pacients.

“Hem seguit treballant en la candidatura de Terrassa per ser reconeguda com a Ciutat Europea de l’Esport 2021. Pensar en el 2021 seria una bona forma d’anar deixant enrere el mal record que ens deixarà aquest 2020.”

Pensar en el futur immediat segueix carregat d’incertesa, però caldrà buscar fórmules entre les diferents administracions i institucions amb competències en matèria esportiva per ajudar les entitats a reprendre les seves activitats. Aquestes entitats són la columna vertebral en el món de l’esport.

Tot i el confinament, com a Ajuntament hem seguit treballant en la candidatura de Terrassa per ser reconeguda com a Ciutat Europea de l’Esport 2021. Pensar en el 2021 seria una bona forma d’anar deixant enrere el mal record que ens deixarà aquest 2020 i de tornar a pensar en les virtuts i els valors de Terrassa en l’àmbit esportiu. A la nostra ciutat comptem amb alt nivell en infraestructures i facilitats per a la pràctica de l’esport gràcies a la gran quantitat d’entitats i clubs, els nostres millors ambaixadors al voltant de el món. Són la part més visible d’una ciutat amb una vida esportiva que va molt més enllà de la competició, ja que comptem amb nombroses iniciatives solidàries, activitats escolars, suport als i les esportistes amb capacitats diverses i el fet de seguir potenciant l’esport femení com a base per a una societat cada vegada amb més igualtat.

D’aquesta situació en sortirem, i com a ciutat seguirem sent referents en molts esports que formen part del nostre patrimoni. Vam ser subseu olímpica el 1992 acollint competicions d’hoquei, i el 2022 el món tornarà a estar pendent de Terrassa amb la celebració del Mundial Femení d’Hoquei, un esport que ha permès que Terrassa sigui coneguda com la ciutat més olímpica de el món.

D’aquesta situació en sortirem, repeteixo, i reactivarem el Pla Director de l’Esport perquè la pràctica esportiva a Terrassa sigui cada vegada un treball més transversal amb la salut, l’educació, el gènere, la gent gran o l’economia. Potenciarem encara més l’esport inclusiu i l’esport femení, i donarem més visibilitat a esports minoritaris que ho mereixen. Seguirem promocionant campanyes d’esport i salut i de lluita contra la discriminació. L’esport és i seguirà sent una de les nostres millors vies per fer ciutat.

Miguel Ángel Moreno
Regidor d’Esports de l’Ajuntament de Terrassa

Related Articles

Deixa un comentari