[Miquel Mallafré] L’oligopoli

No Comment

Ves per on els taxistes acaben de descobrir el liberalisme econòmic, han passat a ser una novel·la mal llegida. Sabia del cert que els taxistes estan més protegits que els ossos panda, queda del tot clar que volen seguir amb els privilegis. Ara bé, estan enganxats per l’engonal perquè han pagat milionades per un paper que val 50€ a l’Administració. Una llicencia hauria de ser requerida només per comprovar que una persona està capacitada per a transportar un altre en un vehicle, no per haver creat un oligopoli. Segueixen sent un sense sentit. Imagineu que per tenir una feina qualsevol has de pagar milers d’euros a Hisenda i després viure amb por a que la llicencia perdi valor, o sigui, pura especulació que tindria d’haver acabat fa dècades i haver-se substituït per un que evités els abusos als clients i garantís unes bones condicions de treball, entre d’altres. Per a mi la vaga de taxis és com si es posen en vaga els restaurants de tres estrelles Michelin.

Van amb armilles grogues (l’hàbit no fa el monjo), crec que només enganyen a uns quants, la realitat és que no deixa de ser un tancament patronal, un “lockout” autèntic. Col·lapsen, segresten, són violents i deixen a una ciutat sense serveis mínims. L’actitud dels taxistes ve d’antic, d’altres èpoques amb una forta pudor a dreta rància. El xantatge és total, porten més de 50 anys amb el monopoli, és evident que se’ls acaba la mamella i han de bordar i mossegar. Un dels seus representats el que més crida (Élite Taxi Barcelona), un boques de SCC, un assalariat del taxi, que per no tenir, no té ni llicència, però sí que té verborrea per cridar a la violència sense fer-se responsable. El que més m’ha agradat és la reacció del Govern Central enviant 9.000 policies nacionals i GC per evitar els desordres públics a la ciutat. Impressionant la reacció. Els heu vist? Jo tampoc. Fa fàstic adonar-se’n (passats un parell de dies i situats en el tema) que organitzacions de tall feixista són les que duen les protestes. Repugnant.

Armilles grogues per assemblar-se als francesos? Uns protesten a favor d’apujar els salaris, les reduccions d’impostos, la jornada laboral i fer caure Macron. Els taxistes protesten pels seus privilegis, res més. Sempre m’ha resultat vanitós el costum de dir-li “gremi” a la professió de taxista. Cert que comparteixen un ofici, però lluny d’estar altament qualificat i regit per un còdex propi, és dels més absurds que existeixen en la societat moderna: portar a algú d’A a B, per norma general dins la mateixa ciutat i escoltant la COPE dins el cotxe. No sé, se’ls dóna una pàtina de dignitat professional que no crec que es mereixin. És més, la ciutadania ens hem de fotre perquè ells tenen un problema. El més irònic de tot és que d’aquí a res, amb el desenvolupament del cotxe autònom se n’aniran tots ells a l’atur, inclosos els d’Uber i Cabify.

miquel mallafré, 22 de gener de 2019

Related Articles

Deixa un comentari

cacaus Alternativa3