[Miquel Mallafré] Viktor Orbán (o com el feixisme avança)

No Comment

No existeix un dret fonamental a una vida millor”. “Si deixem entrar a tots, Europa se’n va a norris”. Declaracions de principis com aquestes donen una idea del personatge. Aquestes boniques reflexions les fa el primer ministre hongarès, seguides de: “les fronteres estaven controlades i s’ha produït el caos per culpa d’Alemanya que no ha respectat les regles”.

Que Hongria tingui un govern més que qüestionable i que sigui un cau de dreta xenòfoba, no li dóna cap mena de dret a passar-se per l’engonal i saltar-se les lleis europees sobre immigració, encara més sabent que aquests refugiats només estan de pas cap a un altre país, ja que consideren Hongria un país no massa fiable. Algú dels assessors del tal Orbán li podria dir que Europa ja fa temps que està en caiguda lliure. Ara bé, Hongria segueix a la menjadora, ha d’aplicar els acords europeus, o és que aquests principis només serveixen per humiliar a Grècia? Només valen quan els ciutadans no volem el seu sistema d’austericidi? Segons tinc entès la UE està fundada sobre uns valors de respecte a la dignitat humana, la llibertat, democràcia, igualtat, Estat de Dret i respecte als drets humans, inclosos els de les minories.

Aquests valors -consten en un paper escrit- són comuns a tots els Estats membres. A més, les societats dels Estats membres es caracteritzen pel pluralisme, la no discriminació, la tolerància, la justícia, la solidaritat i la igualtat entre dones i homes, etc. etc. La violació d’aquests valors pot donar lloc a la suspensió de determinats drets derivats de la pertinença d’un Estat membre a la UE (article I-59). Llavors, per què el tal Viktor Orbán segueix construint unes tanques enormes plenes de concertines a la frontera hongaresa? Ha demanat assessorament al Jorge Fernández Díaz? És curiós que el capital tingui una mobilitat meravellosa, en canvi les fronteres només existeixin per a les persones. El capital té dret a la propietat privada i és molt difícil confiscar-lo. Intenteu transgredir aquests drets, en canvi les persones tenen el dret a la vida, la dignitat i bla, bla, bla. El capital té dret a buscar una millor rendibilitat, en canvi les persones no poden aspirar a alguna cosa millor. Pots degradar, maltractar, humiliar, menysprear, vexar, atacar a dones i homes que fugen de la guerra i arribes a ser el Primer Ministre d’un país.

No existeix el dret a que cap país, classe social, ideologia o religió que depredi a d’altres fins el punt que hagin de fugir per cames per no morir de fam o ser víctima d’una guerra injusta. No es pot portar a la gent a l’extrem de la desesperació, com tampoc hi ha cap obligació d’haver de suportar un govern feixista a la UE. Queda clar que en aquest món no existeix cap mena de dret “per sí”, és per això que les societats s’organitzen per instaurar-los i obrir les ments als que volen que les coses segueixin de la mateixa manera, com és el cas del tal Viktor Orbán. Deixeu que la gent visqui en pau a la seva terra, deixeu de provocar guerres, robar-los els recursos naturals, recolzar dictadures, enriquir-vos amb els seus problemes i us puc assegurar que no vindran.

Les persones volen una vida millor sr. Viktor Orbán, no sé vostè, però a mi tampoc m’agradaria viure en un camp de refugiats, encara tinc esperances, projectes i d’altres. Sr. Viktor Orbán, vostè com a bon analfabet funcional útil encara no s’ha assabentat que al llarg de la història hi ha hagut moltes migracions, inclús de gent del seu país. Cal que li recordi que per allà les amèriques com que no cabien tots, els europeus es van dedicar a arraconar-los i exterminar-los? Com que es veu que hem evolucionat una mica i quedava clar que allò no era la solució i com que ningú vol desaparèixer com a poble ni perdre la identitat, el més sensat és que les persones puguin desenvolupar-se en el seu país amb una certa qualitat de vida. Aquesta seria la solució més sostenible, però com que el món no funciona així, de moment es continua venent armament, es continua apuntalant guerres, es continua recolzant dictadures tiràniques i mai es va l’arrel del problema. És tan fàcil dir idioteses com “no cabem tots”, “ens prenen els nostres treballs”, que això és l’únic que es queda el poble ignorant. Per què no guarda la seva energia per buscar solucions de veritat com a bona feina d’un polític i no es limita a posar concertines? A la gent no li agrada emigrar per la cara, ells i elles són els primers interessats a viure en pau en la seva pròpia terra i, molt especialment els infants.

Llegint les seves declaracions em faig la pregunta: Quina diferència hi ha entre Viktor Orbán i les Creus Fletxades dels anys 30 a Hongria? Queda clar que el neoliberalisme que representa encobreix el de sempre: autoritarisme, racisme i nacionalisme tronat. Sr. Viktor Orbán, Europa ja se n’ha anat al carall fa temps per haver deixat entrar en el seu moment als banquers. Em temo que un residu feixista com vostè, emparat en la trista realitat de que el 70% de la població hongaresa és obertament xenòfoba, a la llarga farà més nosa que servei, encara que torni a repetir legislatura.

miquel mallafré
11 d’abril de 2018

Related Articles

Deixa un comentari