[Noel Duque] Estimats bancs

No Comment

Estimats bancs,

A la nostra ciutat hi ha, a més de pisos, molts locals buits. Una pila d’entitats socials i culturals els hi donarien bon ús, i a més els dignificarien per dins, donant vida als barris en els que hi són.

Fa temps que intento detectar quins bancs estarien disposats a arribar a un acord de lloguer amb un pack de locals, pel bé de Terrassa, de la societat i, fins i tot, d’ells mateixos i la imatge que projecten en els últims anys, però de vegades no sé qui hi ha al volant.

Fa un mes vaig enviar aquesta carta a tots els bancs amb seu a la nostra ciutat. De moment, poques respostes, però molta il·lusió.

Apreciat Sr / Sra,

Em dic Noel Duque i estic al front de l’àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Terrassa. M’adreço a vostè amb intenció de proposar-li un acord que millori la ciutat, i que al mateix temps apropi les cada vegada més allunyades relacions entre la ciutadania i les entitats bancàries.  

Històricament, la societat ha identificat els bancs amb el poder, com a part de l’elit i sempre s’havia imposat el respecte en les relacions. Els empleats de caixes i bancs eren percebuts com a persones importants, recordo de nen com la gent obrera es referia al director de la sucursal de la seva caixa d’estalvis casi amb veneració. Això ha canviat, avui una gran part de la societat identifica el sector amb cobdícia, avarícia, fins i tot usura i, sobretot, amb insensibilitat davant els drames humans que suposa la impossibilitat de pagar hipoteques i crèdits. Els que per a molts eren aliats que ens ajudaven a fer realitat els nostres projectes de vida, s’han convertit en persones enemigues que ens ofeguen.

Vivim temps de canvi, la societat es mou i la política ha entrat en una dimensió totalment nova en la que el ciutadà s’implica com mai. És un moment clau, un punt d’inflexió que ens convida a reflexionar sobre quina societat tenim i quina societat volem. Terrassa s’adapta a aquests canvis i els invito a que s’uneixin a nosaltres. Tots hem de compartir la responsabilitat de treballar per construir una ciutat de la que els seus ciutadans estiguin orgullosos. 

Al meu entendre, la responsabilitat social és un valor imprescindible per aconseguir aquesta meta i els demanem ajuda humilment. El major suport per assolir aquest objectiu són les entitats socials que treballen dia a dia per millorar la vida de tots, especialment dels més vulnerables. Han estat i són un element vital en els durs moments que encara travessem i sovint es troben sense els recursos necessaris per a dur a terme la seva tasca amb unes condicions òptimes.

Creiem que la cessió de locals buits per a lloguer social i la de solars sense ús per a horts urbans, seria un important gest que beneficiaria a tots. Ens sembla una perfecta solució per a les entitats socials que els necessiten, a més d’evitar el deteriorament que suposa un espai abandonat i la imatge negativa que aporta a l’espai públic un establiment buit i descuidat.

En diferents ocasions hem intentat assolir acords per afavorir un lloguer social que beneficii entitats que porten a terme projectes socials, per ens ha estat impossible franquejar la barrera de preus alts, reformes caríssimes i, en molts casos, poc interès per remar junts en la direcció correcta, la que ens porta a una societat més justa.

Demanem un pas més en la col·laboració en projectes socials i culturals que ja s’estan donant entre l’Ajuntament i diferents entitats bancàries de la ciutat, a part dels acords en matèria d’habitatge. Valorem molt positivament cadascun dels passos que ens apropen a una ciutat millor i més justa. L’Ajuntament de Terrassa ja ha decidit millorar les condicions de les entitats que treballen per una major justícia social, esperem que ens acompanyin.

Els agraïm l’atenció i esperem la seva resposta per reunir-nos amb vostès i tractar el tema amb major especificitat.

Rebin una cordial salutació.

Noel Duque, Tinent d’alcalde de Drets Socials a l’Ajuntament de Terrassa

Related Articles

Deixa un comentari