[Pepi Oller] És legítim que Espanya retingui Catalunya només per la força?

3 Comments

El moviment independentista a Catalunya és democràtic abans que independentista. És a dir, no contempla cap altra manera d’assolir la independència que no sigui per mitjans democràtics. És senzill: la democràcia va al davant i  la independència n’ha de ser una conseqüència.

En canvi, per a l’Estat espanyol la unitat de l’estat està per sobre de tot, també de la democràcia i, com ha demostrat, està disposat a imposar-se amb violència, si cal vulnerant els drets establerts a la seva pròpia constitució per tal d’aturar i destruir qualsevol oponent polític que pogués fer trontollar el poder econòmic, judicial, militar que continua en mans dels que ja manaven durant el règim franquista. Són els mateixos que a dia d’avui apuntalen la monarquia instaurada pel propi dictador Franco i que veten qualsevol investigació que pogués deixar al descobert la corrupció d’aquests poders. Un gens imparcial sistema judicial i policial ha donat ales a l’extrema dreta, que campa al seu aire amb total impunitat.

L’1 d’octubre de 2017 el govern de Catalunya va convocar un referèndum vinculant on tothom podia votar i respondre amb un ‘sí’, ‘no’ o vot en blanc a la pregunta: ‘Vol que Catalunya esdevingui un estat independent en forma de república?’. Va guanyar el ‘sí’ pel 90% amb una participació del 43% malgrat la crida al boicot de les forces unionistes i la violència de la policia espanyola. El resultat encara no s’ha pogut aplicar malgrat que, a dia d’avui, hi ha una majoria independentista al Parlament gràcies al 52% dels vots.

Moltes institucions que vetllen per salvaguardar els drets humans han denunciat els abusos i la vulneració de drets de l’Estat espanyol i que l’Estat intenta maquillar insistint que és ‘una democràcia plena’. Volen transmetre a la comunitat internacional la falsa idea que ‘el problema català ja està resolt’. La independència de Catalunya és un problema? O és una oportunitat per a la democratització d’Espanya? I el conflicte està resolt? Què en pensen els catalans? El conflicte no estarà mai resolt mentre s’intenti esborrar per la força i sense permetre que els catalans marquin el seu propi camí.

A Europa, l’Estat espanyol fa valer els drets que té com a membre però esquivant-ne els compromisos, cosa que acaba repercutint en la credibilitat de la mateixa UE i afeblint-la davant de la comunitat internacional.

Al final, per entendre-ho d’una manera senzilla: Espanya és l’únic estat de la UE on el feixisme va guanyar la guerra.

Pepi Oller i Comellas, Juliol 2021

Related Articles

3 Comments

 1. José Luis Jiménez

  Va guanyar el ‘sí’ pel 90% amb una participació del 43%. Us heu qüestionat per què no més va votar menys de la meitat de l’electorat?
  Ah, no cal, si el que val és el que voten els independentistes!!! Els altres… Els altres no hi compten? Allò no va ser un referèndum, allò va ser una immensa manifestació independentista!!! No parleu tant de democràcia i tingueu més en compte els que no ho són d’independentistes.

 2. José Luis Jiménez

  On diu “menys de la meitat” ha de dir “més de la meitat”

 3. José Luis Jiménez

  Ja estava bé com estava al primer comentari.

Deixa un comentari