[Raúl Ibáñez] Una ciutat que torna a brotar

No Comment

Estem tots i totes vivint un temps estrany, d’incertesa i de dolor per la pèrdua de vides humanes. El dia a dia a la ciutat ha canviat i els nostres carrers s’han omplert de silenci per aquesta barreja entre el dol i el confinament. Com a responsable municipal de manteniment urbà, parcs i obres públiques he pogut també comprovar com la cara de la ciutat, des del punt de vista de la seva part urbana, ha anat canviant.

Durant aquestes setmanes estan sent altres les prioritats com a ciutat, com a societat i com a Ajuntament, però estem mantenint un servei mínim (el que ens ha permès l’estat d’alarma) per solucionar qüestions urgents de clavegueram, de paviment o fins i tot algun esfondrament de terra com el que vam tenir a Can Palet de Vista Alegre. Vull agrair el treball i el compromís de tot el personal sanitari, de neteja, de transport, de comerç i de la policia, amb un reconeixement especial al personal dels àmbits que són de la meva competència. Han estat, i estan, al peu del canó, oferint un servei molt valuós per a la ciutadania de Terrassa.

En el cas del Servei de Gestió de l’Espai Públic (GEP) han sabut reinventar-se i centrar-se en una acció essencial com ha estat el programa de desinfecció de zones exteriors de residències, centres sanitaris, funeràries, mercats i altres espais públics, com a reforç a la feina que s’ha dut a terme amb la col·laboració de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) i des d’altres administracions com la Generalitat i el Govern d’Espanya. Un treball impecable i ben estructurat que ens ha permès arribar a la majoria de zones essencials.

Com a servei de gestió i manteniment, aquesta reorientació ens ha permès aportar el nostre granet de sorra en la lluita contra la Covid-19, una veritable situació d’urgència que està generant un abans i un després en la nostra història recent. Atendre aquesta necessitat no implica desatendre els nostres àmbits habituals de treball. La ciutat comença a recuperar, a poc a poc i amb la màxima prudència i sentit comú, part de la seva activitat, del seu dia a dia amb persones que tornen a sortir al carrer, que es desplacen als llocs de treball o als comerços. Aquesta és la vitalitat que volem recuperar per a la nostra ciutat, una Terrassa que ha de ser funcional i accessible per a tothom. I per això, el nostre treball consisteix a transformar, urbanitzar, conservar i gestionar l’espai públic que ens permet dur a terme aquesta vida diària.

“Combinarem zones de sega per facilitar espais de passeig amb altres en què deixarem que l’herba broti. Hi haurà qui digui que això és deixadesa, però en realitat es tracta de donar vida a la natura, de mantenir viva la pol·linització i d’estalviar energia”

Aquestes setmanes estem vivint una petita transformació estètica de la ciutat, amb la natura que ha anat recuperant espai. Una acció que començarem aviat serà la sega extraordinària de zones verdes, parcs i jardins, a més d’un programa per treure herbes i arbustos a la via pública. Aquesta sega no s’ha pogut plantejar fins que hem tornat a comptar amb totes les nostres brigades al complet.

Però com que, a més d’una ciutat neta, volem una ciutat sostenible dins de la nostra particular Revolució Verda, la gran novetat que volem aplicar és la d’una sega diferenciada per zones, tal com fan diverses ciutats europees. Sé que caldrà explicar-ho bé i que hi haurà gent que no ho entengui, però combinarem zones de sega per facilitar espais de passeig amb altres en què deixarem que l’herba broti. Hi haurà qui digui que això és deixadesa, però en realitat es tracta de donar vida a la natura, de mantenir viva la pol·linització i d’estalviar energia. Hem d’entendre que es pot combinar una necessitat estètica i pràctica amb una altra d’afavorir la biodiversitat, canviant l’habitual manteniment d’herba i gespa amb criteris que permeten millorar la capacitat d’adaptació al canvi climàtic, millorar la resposta davant les plagues, millorar la qualitat de l’entorn i la salut de les persones, i reduir la despesa energètica i el malbaratament d’aigua.

Només vull recordar a la gent de Terrassa que això no ha acabat, que estem treballant per tornar a veure’ns i a abraçar-nos, però que hem de seguir sent cívics i responsables. Com molts i moltes sabreu la música (i, especialment, la rumba) és una de les meves grans passions, i vull donar-vos un missatge d’esperança amb una lletra de Peret que ens parla que aprofitem les estones bones, oblidem aviat les dolentes i ens tractem tots i totes amb simpatia.

Raúl Ibáñez
Regidor de Manteniment urbà, Parcs i Jardins, i Obres Públiques de l’Ajuntament de Terrassa

Deixa un comentari