[Salvador Pérez] L’afer Martín Villa, tot un contrasentit

No Comment

Aquest és un Estat de riota i pandereta que no té cap credibilitat, ni dignitat ni vergonya. I sobretot, uns quants s’ho haurien de fer mirar, i cada vegada quan un escolta o llegeix les notícies la vergonya augmenta, però ja no sorprèn res, en aquest Estat tot és possible.

Fa uns dies uns quants exdirigents polítics (expresidents, exdiputats i d’altres, tant del PP com del PsoE-Psc) donaven suport al Rei emèrit i la Monarquia amb el Rei Felip. Ara hi tornem amb un fet encara més lamentable i indigne on augmenten el nombre de pocavergonyes i que demostra el que ha estat, des de l’anomenada transició fins ara, Espanya i Catalunya en el seu model al llarg d’aquests anys, on no existeix cap ètica ni dignitat. Ara, els mateixos més uns quants més, donen suport a Martín Villa davant la jutge de la querella argentina pels crims del franquisme i de la transició quan aquest personatge franquista convençut i que mai ha demanat perdó, ni per aquell règim ni per les seves responsabilitats en la gestió dels cossos policials i les seves actuacions.

La jutgessa argentina deu està al·lucinant per alguns dels que li donen suport i obliden les seves responsabilitats criminals amagant-les i declarant-lo un demòcrata exemplar i un ciutadà honorable. Però és clar, molts van amagar la transició i van acceptar la liquidació del franquisme amb una amnistia que només va beneficiar als franquistes, que no se’ls va demanar cap responsabilitat ni es va produir cap depuració en les institucions de l’Estat, i així ens ha anat tant en la judicatura, la policia i la guàrdia civil, l’exèrcit, la monarquia i l’alt funcionariat.

L’exemple del Martín Villa, i aquesta patètica defensa d’aquest personatge, demostra la farsa de molts dirigents polítics i sindicals, que han amagat la realitat durant molts anys. Moltes de les noves generacions no saben qui és aquest personatge, ni les seves malifetes i responsabilitats. Però molts demòcrates de veritat, republicans, militants i afiliats dels partits d’esquerres, familiars d’assassinats i represaliats, sí que ho recorden i per això alguns l’han denunciat a la justícia argentina, ja que a l’Estat espanyol ha estat protegit per les institucions i, com es pot observar, per tota una sèrie de vividors que ara li donen suport incondicional.

La cara de molts familiars que van patir la repressió i els assassinats, alguns afiliats al PsoE-Psc, d’altres a sindicats com CCOO i UGT, i al Partit Comunista, i que algun dels anomenats pares de la Constitució de CiU també li doni suport, la cara deu ser un veritable poema, i estic segur que no entenen res. I sobretot, si alguns sortissin de les seves tombes o cunetes de les carreteres i cementiris, no entendrien el comportament d’alguns d’aquests que hi donen suport, així com a una monarquia corrupta, quan van lluitar i morir per la República, i com els seus partits han renunciat al seu ideari, i avui han perdut la dignitat i qualsevol ètica.

Donar suport a la monarquia i sobretot a Martín Villa, des del convenciment d’un fals republicanisme i sobretot des de la perspectiva de l’esquerra, és un contrasentit i d’un cinisme vergonyós, que no mereix cap credibilitat i sí una repulsa efectiva, i que comporta la demostració de la dificultat de trencar de veritat amb el passat recent, d’acabar d’una vegada amb el franquisme i exigir responsabilitats als criminals. El judici a Martín Villa, hauria de ser un judici a aquell règim criminal, el reconeixement a les víctimes i de veritat fer una Llei de la Memòria Històrica que servís per a alguna cosa. La desgràcia d’aquesta situació és que això ho faci la justícia argentina i no l’espanyola, i que tot un seguit de vividors sense escrúpols donin suport incondicional a un franquista i responsable d’assassinats i repressió, encara és més trist i lamentable que augmenta la confusió. Però bé, així és aquest Estat i la dificultat de canviar-lo de veritat.

Salvador Pérez Riera

Related Articles

Deixa un comentari