[Salvador Pérez] Sobre el Pla de Xoc municipal

No Comment

Aquest era un tema molt important, on calia seriositat, transparència, responsabilitat, compromís i la màxima participació de la ciutadania, sobretot, de les entitats ciutadanes. Em refereixo al Pla de Xoc municipal que s’acaba d’aprovar.

Cap dels conceptes que he indicat, s’han tingut en compte en la redacció i aprovació final, i això és una veritable desgràcia, sobretot, per la ciutadania que n’ha de ser receptora i que afronta la gravetat de la situació en aquests moments i un futur incert, on moltes persones patiran per afrontar el dia a dia, i sense cap garantia de present i futur.

Tots els dies escoltem a les autoritats dels diferents governs i als polítics professionals, parlar de milions d’euros per a afrontar solucions a la greu situació social provocada per la Covid. Tots parlen de moltes actuacions i solucions, tots parlen del seu compromís, tots…! I si mirem la publicitat cada dia als canals televisius, les entitats financeres s’han convertit en entitats socials i amb consciència cívica, els cotxes van regalats, els grans sectors empresarials i les seves institucions són germanetes de la caritat, així podríem anar fent llista de bondats. Bé, és allò que es demanava durant el confinament, que teníem l’esperança que les coses serien diferents i tindríem un nou model econòmic i social.

Que il·lusos, quants somiatruites, quant idealista solt ple d’innocència. Res ha canviat, al contrari, per moltes persones el seu present i futur és inexistent, no tenen perspectives de res. Bé, com sempre alguns encara seran més rics i de la misèria general en sortiran més reforçats, està demostrat que la manca d’ètica i escrúpols és més que evident, els partits segueixen a matar i són incapaços d’aprovar les mesures socials al Parlament espanyol, això sí, permeten que una Monarquia podrida i corrupte vagi fent la seva, ben protegida per alguns partits, davant de la mirada incompresa de molta d’aquesta ciutadania que ho està passant molt malament. I quan arribi la vacuna, començarà el gran negoci i mercadeig.

Tornem al nostre Pla de Xoc local, que és l’objectiu d’aquest article. Deia que cap dels conceptes indicats a l’inici, s’han tingut en compte. Al final tampoc sabem quin pla s’ha aprovat, ja que la divisió irresponsable i vergonyosa dels partits municipals, incloent-hi equip de govern i oposició, no té res a veure amb aquell objectiu de la unanimitat per a afrontar les solucions. Ha estat un campi qui pugui poc transparent i plenament esbiaixat, no està clar el seu contingut ni les mesures a aplicar, per tant, poc seriós. I sobretot, la incapacitat demostrada que té aquest govern municipal amb la participació de la ciutadania. I un altre problema greu, està més subjecte a la publicitat i propaganda, que de veritat ha de tenir continguts ferms.

Ha estat incapaç d’assumir de forma efectiva el Pla Social redactat per a més de vint entitats cíviques. Aquest hauria d’haver estat un Pla dissenyat i redactat, amb la màxima participació de la ciutadania, amb l’objectiu de garantir el seu compromís i coresponsabilitat fent seves les accions a fer. Ajuntament i entitats ciutadanes, tirar endavant les mesures amb l’objectiu d’ajudar de veritat a la gent, garantint que hi arriba de forma efectiva, deixant-se de mers titulars.

Però, repeteixo, aquest govern té molts tics no superats d’anteriors governs que mai van creure que la participació era una eina fonamental per a generar veritables ciutadans i ciutadanes. Molta sensació participativa d’estètica, on la ciutadania mai va ser tractada com a adulta i buscant la seva complicitat i coresponsabilitat.

Per tant, el Pla de Xoc és només el resultat d’haver parlat sobretot amb les organitzacions econòmiques que busquen només resoldrà la seva situació, algunes reunions més amb algunes entitats i la resta tot un paquet poc definit de mesures, que ja veurem quin és el seu resultat final i els receptors.

A més de la necessitat d’afrontar la greu situació social i laboral, encara arrosseguem tot un seguit de greus problemes en el funcionament d’alguns serveis, on hi ha una incapacitat demostrada de no saber quina solució aplicar. Temes mediambientals, com la gestió dels residus, la mobilitat i la contaminació de l’aire, el manteniment de la ciutat, l’organització territorial de la ciutat, la transparència i la participació ciutadana…, i així una llarga llista d’aspectes que no s’han afrontat, ni resolt. I això com és evident, el Pla de Xoc, no ho defineix. I en algun cas com la neteja, poem acabar amb una veritable crisi de salut pública.

Com tampoc acabem de definir i modelar quina ciutat volem al marge de molta paraula buida de contingut, ja que no podem només anar a una política de curt termini subordinada a la pandèmia. El Pla de Xoc, també ha de preveure la consolidació d’algunes polítiques per a generar llocs de treball, inversions i la dinamització de noves necessitats i consolidar les existents.

Ens hauria agradat que de veritat s’hagués fet un veritable Pla de Xoc, on tothom si veies identificat, compromès i participat. Una nova oportunitat perduda, on els polítics professionals han estat uns veritables impresentables, que després no poden demanar res a la ciutadania, ja que no tenen cap credibilitat, i cada cop estan més allunyats d’aquesta, en moments on cal la màxima col·laboració i compromís, i sobretot, perquè moltes mesures necessiten a la ciutadania activa i preparada per a tirar endavant de les solucions. Evitant sobretot, que no decaigui l’ànim de moltes persones que no veuen cap futur en les seves vides, i les mesures dels Plans de Xoc, els hi ha de garantir una sortida digna consolidada en el temps. Ningú poc quedar abandonat a la seva sort.

Algun dia, els partits i polítics professionals aprendran de veritat, que els protagonistes són els ciutadans i ciutadanes, i en aquest moment encara més, i qualsevol Pla s’ha de fer amb ells i elles, i no per a ells i elles. Els temps del mer paternalisme i beneficència haurien d’estar superats.

Veurem el veritable recorregut d’aquest Pla de Xoc aprovat, sense la participació de la ciutadania activa.

Salvador Pérez Riera, 25 juliol 2020

Related Articles

Deixa un comentari