Coincidint amb la celebració del Ple municipal del mes de setembre, ahir dijous 26 de setembre, un grup de persones convocades per la plataforma Solidaritat Antirepresiva de Terrassa (SAT) es manifestaren durant un parell d’hores davant la façana principal de l’Ajuntament per commemorar la mort del jove Jonathan Carrillo, ara fa 4 anys com a conseqüència de l’agressió per part d’un policia municipal, i reclamar de les autoritats locals accions per resoldre el cas, que encara transita perdut pels passadissos tantes vegades inexpugnables de la dita Justícia i el poder polític.
Va ser la nit d’un 15 de setembre; en Jonathan Carrillo, jove egarenc de 26 anys, va morir en estranyes circumstàncies després de topar amb una patrulla d’agents de la Policia Municipal de Terrassa, va ser ingressat a la Mútua de Terrassa després que una dotació de la Policia Municipal de Terrassa avisés una ambulància afirmant que el jove anava borratxo, però dues veïnes que van presenciar el que va passar des del balcó de casa seva, van explicar una altra versió: la víctima va caure a terra a causa d’un fort cop que va rebre d’un dels agents. A les poques hores en Jonathan va morir a l’hospital Mútua de terrassa. No obstant, la seva família no va ser avisada fins el 16 de setembre de 2009 a les 12h del migdia, unes 10 hores més tard.
La família va denunciar immediatament els fets i reclamar investigació. Davant les dilacions i el silenci administratiu, es van posar en contacte amb SAT buscant ajuda i solidaritat. Des de llavors han estat treballant junts en aquesta difícil i àrdua. I és que el fet que els investigats fossin policies municipals, sota la responsabilitat política del Govern local no ha servit per a facilitar les coses, segons denuncia un membre de SAT amb llarga experiència i molt trànsit per jutjats i altres dependències d’aquest mateix sector: els tràmits en aquests casos solen ser més lents del que ja és habitual i, a més, hi ha hagut endarreriment i aplaçament de les declaracions dels policies.
Finalment, quan a desembre de 2012, per fi semblava que arribava el moment de la veritat, després que el jutge va assenyalar data de judici per aquest mes, la família va rebre com una gerra d’aigua freda la notícia de la suspensió d’aquest. Després d’un llarg procediment judicial, el Fiscal va adonar-se sospitosament a l’últim moment que la competència per a jutjar els policies és de l’Audiència Provincial de Barcelona, en comptes del Jutjat Penal de Terrassa. En aquell moment va començar un nou compte enrere per al judici, i a dia d’avui encara no hi hagut cap novetat.
Els policies són acusats en aquest judici
De qualsevol manera, després de la investigació corresponent, hi ha acusacions clares, concretes, contundents. A l’autor del cop a en Jonathan, se l’acusa d’haver comès un delicte de lesions en concurs amb un delicte d’homicidi imprudent greu, pels quals se li demana un total de quatre anys de presó. Als altres tres policies municipals que eren al lloc dels fets, se’ls acusa d’omissió de perseguir determinats delictes en concurs amb un delicte d’homicidi imprudent, pels quals es sol·licita penes de presó de dos anys i mig. D’altra banda, hi ha tres professionals de la Mútua que, tot i que no podrien haver fet res per evitar la mort d’en Jonathan degut a que els policies no van informar els operaris de l’ambulància que s’havia donat un cop i de la gravetat d’aquest, també se’ls acusa d’homicidi imprudent. Aquesta darrera maniobra d’implicar els sanitaris, destaca el membre de SAT, ha estat duta a terme per l’advocat defensor dels policies i la fiscalia en un clar intent d’ampliar les persones amb responsabilitats per tal d’aigualir la culpa dels policies en la mort d’en Jonathan.
Des de SAT, organització que forma part d’una gran xarxa d’entitats arreu del país i que fa anys que treballa en aquest àmbit, denuncien que la violència policial injustificada és un fet habitual; denuncien així mateix la impunitat amb què els cossos policials actuen gràcies al silenci i complicitat de les institucions públiques, també a la ciutat de Terrassa, com es podria veure molt clar amb aquest cas. Mai han condemnat públicament actuacions com les que van acabar amb la mort d’en Jonathan. En un comunicat públic, afegeix: “L’ex-alcalde de Terrassa, Pere Navarro, va acabar el seu mandat sense que ni ell ni cap responsable polític ni policial dimitís en tres anys per la mort d’en Jonathan, va callar i oblidar la família durant aquests anys, mentre que alhora l’Ajuntament va gastar diners per pagar un informe forense per desacreditar la seva acusació i va posar medalles al cos de policia municipal, evidenciant així de quin costat està”. Afirma encara aquesta plataforma que amb l’arribada de Jordi Ballart a l’alcaldia les coses no han canviat gens, ja que encara no hauria donat cap mostra de saber res sobre el cas d’en Jonathan.
Deixa un comentari