En el 54 aniversari de la riuada a Terrassa, la Riera de Les Arenes fa 20 anys que no rep l’atenció i la cura que necessita, informaren representants de la Comissió per la Neteja de la mateixa, el passat dijous 22, en una roda de premsa en la seu de l’AV de Les Arenes, i ho ratificaren durant la mobilització d’aquest dissabte 24, tot tenint molt present les conseqüències de la riuada del setembre de 1962, de la qual es commemoren els 54 anys. Conseqüències que encara produeixen por en moltes persones que van viure la catàstrofe. L’activisme veïnal ha produït ja resultats, si més no una reunió urgent amb el Director General de l’ Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que ha convocat el Conseller de Territori, el terrassenc Josep Rull, pel proper dilluns.
Manifestació de la Comissió per la Neteja de la riera de Les Arenes, el dissabte 24 setembre. Foto OV
Les veïnes i veïns paguen en cada factura de l’aigua una part destinada explícitament per aquest objectiu, «paguem els impostos amb els quals l’ACA hauria de fer la neteja, està ben clar i detallat en la factura de l’aigua», reclamà en Pablo Gómez, històric dirigent veïnal de Les Arenes, «però el servei no es veu per enlloc».
La responsabilitat final del cas és de l’ACA, tot i que aquesta entitat reclamava responsabilitat de l’Ajuntament de Terrassa en el tram urbà de la riera, i als jutjats va aconseguir una sentència que obliga al consistori local a carregar amb el 50% de les despeses.
Sigui com sigui, la representació veïnal reclama que l’Ajuntament «hauria de tenir una posició clara i ferma, fent costat a les veïnes i veïns; fins i tot», afirmà en Pablo, «si fem una denúncia contra l’ACA, que esperem que no calgui».
El president de la FAVT, en Ramon Clariana, declarava al temps que «l’ACA no està complint enlloc amb les seves responsabilitats, ni a la ciutat ni fora, el problema per tant no és el tram urbà», subratllà, «que de fet està molt malament, sinó el que ve de més a dalt. Només cal anar al Torrent Mitger, està fatal, i és per aquí que cal començar, cal anar i netejar des de les capçaleres», sentencià.
El representant de l’AV de Les Arenes insistí i emfasitzà: «i no poden dir que no hi ha pressupost, nosaltres paguem per això mateix, ho diu clar la factura de l’aigua», tot advertint que «no diem que s’estigui fent, però sí sabem que no es pot desviar aquest diner per altres coses».
La manifestació al seu pas per l’avinguda del Vallès. Foto OV
En Cristóbal Barco, membre també de la comissió afegí encara que, tot i plantejar com a «objectiu immediat la neteja i manteniment de la riera al seu pas per la ciutat, l’objectiu final, pel qual s’ha format i lluita la comissió és fer un estudi per una solució definitiva, elaborar un projecte que resolgui d’una vegada la situació, però en tot el curs de la riera i de manera definitiva».
Per la seva part, l’Oriol Vicente, de l’AV de Torre-sana, afirmà que «la Comissió per la Neteja de la Riera no caurà en el parany de posar-se al costat d’una administració o l’altra, tot plegat és responsabilitat de les dos administracions; primer, de l’ACA, però l’Ajuntament no pot justificar per això la seva paràlisi i esperar sense fer res, perquè n’és responsable també de la seguretat de la ciutadania, i si cal s’ha de posar al costat de les veïnes per fer força».
En Pablo insistí en aquesta qüestió del debat de responsabilitats entre administracions, del que solen treure benefici aquestes en detriment de la ciutadania: «sí, l’Ajuntament no pot limitar-se a enviar tècnics quan demanen solucions, ha de venir el propi alcalde i anar més amunt i lluitar per tenir garanties, anant fins on calgui».
Fa 20 anys que no es té cura de la riera, afirmà en Pablo, «a banda d’alguna intervenció cosmètica d’alguna grup petit de persones contractades via plans d’ocupació que, de fet, per la quantitat, mitjans i temps, no poden fer més que això».
La Comissió per la Neteja de la Riera de Les Arenes està formada per les AV dels 10 barris afectats: Sant Llorenç, Ègara, Les Arenes-Grípia-Can Montllor, Torre-sana, Montserrat, Sant Pere Nord, Ca n’Anglada, Xúquer, Can Parellada, Les Fonts.
Però la preocupació i el moviment conseqüent van molt més enllà. En Ramon Clariana, president de la Federació d’Associacions Veïnals de Terrassa expressà el suport total d’aquesta entitat a la comissió i la seva iniciativa: «Tots els barris s’han posat d’acord, a més perquè el problema no és només d’aquesta part de la ciutat, la riera del Palau també està igual i també allà s’ha creat una altra comissió».
54 anys després encara manifestació per demanar neteja i manteniment. Foto OV
L’acte/manifestació d’aquest dissabte, convocat per la comissió de la riera de Les Arenes, s’ha fet amb el suport de la FAVT i el conjunt de les AV de Terrassa, i la comissió Riera Palau, com a tal, ha portat el seu suport a l’acte. En Pepe Sánchez, de l’AV de Sant Pere Nord, informà que hi ha contactes amb entitats de Matadepera, on s’ha fet una bona neteja del seu tram urbà, també amb la comissió de riera Palau, «i quan tinguem aquesta coordinació ja veurem altres relacions amb entitats de les ciutats i pobles per les quals discorre la riera», perquè, com s’ha dit, cal un projecte perquè tot el seu recorregut estigui en bones condicions.
Tot plegat, l’ambient als barris és de preocupació. L’Oriol Vicente, resident fa pocs anys a la ciutat, afirma haver copsat clarament «encara la por de la gent que va viure els fets». I en Pablo, testimoni directe, emfasitzà que estem davant «d’un problema de la seguretat de les persones, cal protegir la gent». Encara és viu el record de 1962, constatà, i novament el de la riuada del 1971, «que també va fer molt de mal, i d’aquesta n’hi ha filmacions i es pot veure de què estem parlant».
Ell viu a prop de la riera, i relata: «no volem que torni a passar, visc molt a prop de la riera, quan plou surto a mirar com baixa», tot sentenciant que «pensava que amb la democràcia això no passaria, però estem pitjor que abans», recordant alguna commemoració anys enrere, encara amb en Pere Navarro com alcalde, en la qual davant de les exigències veïnals de neteja, manteniment i seguretat, els responsables polítics es limitaven a declarar que «la situació havia millorat molt».
Pep Valenzuela
Text íntegre del comunicat de la Comissió llegit durant la manifestació:
Comunicat 54 anys de la nit tràgica
Demà farà 54 anys d’una nit tràgica en la qual van morir i desaparèixer milers de persones, una nit que va alterar el somni de moltes persones i famílies del nostre barri, dels barris del conjunt de la nostra ciutat, Terrassa, de Sabadell, de Rubí, de Catalunya i que va convulsionar tot Espanya.
Més tard, la riera ha avista de nou, el 1971, el 1983 i el 1994 crescudes importants van tornar a fer reviure el terror en molts dels nostres veïns. Després d’aquests anys, lluny d’oblidar, molts veïns i veïnes viuen amb temor enfront dels anuncis de xàfecs i aiguats, l’ai al cor i la memòria al cap.
Moltes no entenem que davant de les denúncies de brutícia i mala conservació de la Riera de les Arenes, les autoritats o bé callin o bé intentin treure importància a una situació que en qualsevol moment es pot tornar explosiva i dramàtica.
L’ACA, la Generalitat i l’Ajuntament estan embolicats en disputes judicials que sols interessen a ells, per distreure l’atenció dels nostres somnis i desitjos.
Volem una Riera Neta, una riera que la podem mirar sense por, que ens doni tranquil·litat, una riera per la qual poder passejar amb la nostra gent gran, amb els nostres fills i néts.
No volem una riera que sembli una claveguera a cel obert, no volem una deixalleria il·legal, no volem un cementiri de records.
Volem fer de la Riera un homenatge, una ofrena a totes aquelles víctimes de l’any 62.
Ni oblidem ni perdonem.
Mai més. Nunca más.
Comissió de la Riera de Les Arenes-Grípia-Can25 de setembre de 2016
Deixa un comentari