[Novetat Editorial]: “Tranvía 83” de Fiston Mwanza Mujila

No Comment

“Tranvía 83” es ​​desenvolupa en un indeterminat país africà que viu, alhora que una profunda recessió, una nova febre de l’or. Turistes de totes les nacionalitats i llengües arriben a la Ciutat-País amb un únic desig: fer fortuna explotant la riquesa mineral amagada en les entranyes d’aquesta terra. Pel dia treballen a les mines, ia la nit es reuneixen per beure, menjar i ballar al club Tramvia 83, una autèntica cau de malfactors poblada per antics nens soldats, turistes amb ànim de lucre, prostitutes, mares solteres, aprenents de bruixot … i per Lucien, un escriptor que, fugint de les extorsions i la censura, troba refugi a Ciutat-País i intenta seguir allà el seu recte camí d’afirmació de la seva escriptura, mentre els personatges més tèrbols del lloc graviten al seu voltant .

“Tranvía 83” ha estat considerada com un dels últims i més brillants fenòmens culturals en llengua francesa, raó per la qual ha estat traduïda a idiomes com l’anglès, alemany, italià, català, grec, lituà, àrab, neerlandès, hebreu, suec i danès, i ha collit els elogis de la crítica en tots i cadascun dels països en els quals ha estat publicada.

Aquesta celebrada novel·la, construïda amb un ritme i una creativitat completament noves, ha estat descrita com un rap africà, una novel·la-rapsòdia, o una novel·la puzle cisellada a ritme de jazz. Però és alguna cosa més: és una autèntica festa per a la imaginació.

 

Fiston Mwanza Mujila va néixer a Lubumbashi, República Democràtica del Congo, el 1981, i viu a Graz, Àustria. A més d’aquesta novel·la ha escrit contes, obres de teatre, poemes i assajos en francès, la seva llengua materna (en la qual ha estat escrita originalment Tramvia 83), i en alemany, la seva llengua d’adopció. Per la seva escriptura ha estat nominat (i ha guanyat) nombrosos premis.

“Tranvía 83”, la seva primera novel·la, ha estat comparada amb una improvisació de John Coltrane i amb les pintures de Jheronimus Bosch. I en el terreny de l’escriptura la crítica ha marcat els seus vincles amb Viatge a la fi de la nit, de Céline, i amb també amb autors com Hunter S. Thompson i William Burroughs.

 

Fitxa:

Fiston Mwanza Mujila

“Tranvía 83”

Traducció del francès de Rubén Martín Giráldez

Logronyo, setembre 2017
Primera edició

Editorial Pepitas de Calabaza

ISBN 978-84-15862-93-2

Idioma: Castellà

 

Related Articles

Deixa un comentari

SEGUEIX-NOS A TWITTER