Campanya per convertir botigues i empreses locals amb dificultats en cooperatives

No Comment

L’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental ha donat el tret de sortida a una campanya, adreçada a petits comerços locals, per ajudar-los a transformar-se en cooperatives.


Miquel Gordillo

“Les cooperatives han demostrat una major capacitat de resiliència en temps de crisi». Sota aquesta premissa, l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental ha encetat una campanya per tal de formar i assessorar a petits comerços locals que es troben amb dificultats o en vies de tancament, perquè es transformin en cooperatives.

La campanya s’inicia ara i s’estendrà al llarg de l’any 2019, i pretén involucrar el màxim d’agents socials i institucionals. Amb l’objectiu afegit de “desenvolupar el comerç local a les nostres ciutats i pobles”, segons expressà Bet Tena, tècnica de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès, durant la presentació de la campanya, realitzada ahir dimecres a l’Ateneu Terrassenc de Terrassa. Tot just s’ha començat a cercar experiències que puguin acollir-se a aquesta campanya.

Bet Tena, Javi Domínguez, Ramon Clariana i José Luis Charles, en la presentació de la campanya ‘Comerç Cooperatiu’, a l’Ateneu Terrassenc. MG

A banda d’una millor capacitat per resistir en moments de crisi, les cooperatives suposen una aposta per crear una economia basada a satisfer “les necessitats de les persones i no en el capital”. Així, la Bet exposà: «creiem que és una molt bona opció, tant per a les persones treballadores com per a les empresàries, ja que garanteixen la continuïtat econòmica i del teixit veïnal dels barris i viles».

Per difondre la campanya, s’han elaborat uns díptics informatius que descriuen els passos a seguir per ajudar a fer aquest relleu a l’àmbit del cooperativisme, i que seran distribuïts per tal de cercar experiències susceptibles d’acollir-se a un assessorament. El document especifica les causes més habituals de tancament, així com “les situacions en què aquest relleu cooperatiu pot ser eficaç”, informà Javi Domínguez.

Entre aquestes, els tancaments per jubilació, incapacitat o defunció. És el cas de l’Espai Obert de Sabadell, un centre de teràpies naturals on els treballadors varen capitalitzar l’atur per crear una cooperativa. Un altre exemple són els casos en què un propietari dóna continuïtat a una activitat en forma de cooperativa, com va passar amb la llibreria Els Nous Rais de Viladecans, transformada en cooperativa el 2013 per tres emprenedors. Els casos també comprenen els traspassos de negoci, quan travessen una crisi, o bé en projectes associatius que desenvolupen alguna activitat econòmica, com és el cas recent de la cooperativa de consumidors de productes agroecològics El Rodal de Sabadell.

Formació el 25 d’octubre

Durant la presentació de la campanya s’informà també que el pròxim 25 d’octubre, al Casal de Ca n’Aurell de Terrassa, es realitzarà una formació, en la qual s’explicarà els passos a seguir per constituir una cooperativa. Un dels aspectes a abordar és el de les fonts de finançament, donat que les cooperatives tenen opcions diferents de les empreses mercantils, tal com remarcà Domínguez.

Les accions de difusió de la campanya compten amb la col·laboració d’entitats que ens adreçarem per tal que col·laborin, com ara Comerç de Terrassa, associacions de comerciants de tot el Vallès Occidental, associacions de veïns i espais de promoció econòmica, informaren els seus promotors. Per ara, posat amb els més propers, L’assessorament de l’Ateneu Cooperatiu consistirà també a analitzar la viabilitat dels projectes i adreçar-los a gestories especialitzades en fiscalitat i suport cooperatiu. «Molts petits comerços no fan un bon estudi de viabilitat abans de començar l’activitat, per això pensem que és més útil que diferents persones s’ajuntin en un mateix projecte, que no pas realitzat de forma individual», apuntà Domínguez.

La campanya també busca la complicitat d’agents socials i veïnals per desenvolupar-se amb èxit. En aquest sentit, José Luís Charles, de l’AV Font de l’Espardenyera de Terrassa, assenyalà que les cooperatives són una bona eina per afrontar el problema de la residència per a gent gran en forma de cohabitatge senior. En aquesta línia, Ramon Clariana, de la FAVT, expressà l’aposta de la mateixa federació d’associacions veïnals per les cooperatives, ja que suposen «un model d’activitat econòmica més valida que no pas el sistema mercantilista», a la vegada que lamentà la manca de residències públiques existents a Terrassa.

Els Ateneus Cooperatius apleguen cooperatives i diverses entitats que s’ajunten per impulsar l’economia social i solidària en el territori. Es tracta d’una experiència impulsada per la Generalitat, i actualment n’hi ha 14 Ateneus d’àmbit comarcal, repartits pel país, i que abasten tot el teixit de l’ESS. A Terrassa, l’Ateneu Cooperatiu compta amb una oficina d’atenció a la seu de l’Ateneu Terrassenc, al Passeig del Vapor Gran, 39.

Related Articles

Deixa un comentari