Tanca l’any amb la xifra trimestral de denúncies per violències de gènere més alta des del 2013

No Comment

L’Observatori del Consell Comarcal del Vallès Occidental publica un recull de dades estadístiques judicials trimestrals relacionades amb la violència de gènere en la comarca que revelen, en primer lloc, que el tercer trimestre del 2023 ha tancat amb 692 denúncies per violència de gènere. Aquesta xifra és la més elevada des de 2013 i es mantenen per sisè trimestre consecutiu valors molt alts respecte als anys anteriors.

Respecte del trimestre anterior, el nombre de denúncies ha augmentat un 6,5% i, interanualment, l’increment ha estat més intens encara, del 16,9%.

Les dades mostren, així mateix, que durant aquest trimestre es van iniciar 115 ordres de protecció als partits judicials de la comarca, de les quals el 54,8% van ser denegades. Per tant, s’han adoptat el 45,2% de les ordres de protecció.

Segons informa l’Observatori, la proporció d’ordres de protecció denegades a la comarca és inferior a la de la província de Barcelona (58,4%), però superior a la del conjunt de Catalunya (53%). La denegació de les ordres de protecció en l’àmbit català continua sent notablement superior a la del conjunt de l’estat (30,1%).

Així, resulta que es van iniciar 16,6 ordres de protecció per cada 100 denúncies presentades. El nombre d’ordres de protecció iniciades ha augmentat respecte al trimestre anterior (+8,5%).

A la comarca, confirmarien les informacions, el 42,7% de les resolucions dels procediments judicials acaben en sobreseïment provisional. Mentre que els procediments que finalitzen en sentència condemnatòria representen el 15,5%, mantenint les elevades proporcions dels darrers trimestres. Aquest valor és superior al de la província de Barcelona (7,1%), al del conjunt de Catalunya (10,3%), però inferior a la mitjana espanyola (17%).

L’objectiu de l’informe elaborat per l’Observatori és facilitar l’accés a les dades de l’activitat judicial sobre violència de gènere als agents i actors del territori implicats en la visibilització i sensibilització d’aquesta problemàtica. També vol contribuir a l’anàlisi de la informació per orientar el disseny i la planificació de les polítiques públiques de prevenció i actuació sobre la violència masclista.

 

Deixa un comentari