Joves artistes locals volen crear un espai de trobada i creació multidisciplinar.
Un grup de joves ha vist la necessitat de formar un espai de trobada i de treball conjunt d’artistes locals. La intenció de la creada recentment Xarxa Artística de Terrassa és la de formar una xarxa de persones i col·lectius que es dediquen a l’art en totes les vessants: el teatre, la pintura, el cinema, el disseny, street art, etc., i a la vegada, disposar d’un altaveu difusor de les seves activitats. Un altre dels objectius és el de defensar les necessitats de la professió artística a la ciutat. La proposta es va gestar a partir de les Descomunals, trobades bimensuals de mostres d’art al carrer, organitzades des del BaumannLab, que pretenien, precisament, connectar artistes i teixir cultura.
Es va fer una crida a través de Facebook a tothom interessat a participar d’aquesta proposta, la qual va provocar una primera assemblea el 18 de desembre de l’any passat, al bar de Minyons, i una segona el passat 29 de gener a la Coral Els Amics. En aquestes trobades mensuals estan participant moltes persones atretes pel desig d’involucrar-se en un projecte comunitari, que ajudi a difondre les seves creacions i activitats. També hi són alguns col·lectius que han estat promotors de la idea, com ara l’Embarral, la Cia. La Valenta o Majara Studio, entre d’altres. Els joves han tingut l’oportunitat de presentar-se, intercanviar impressions sobre l’estat de l’activitat cultural a la ciutat, així com fixar les primeres bases del model de funcionament de la xarxa.
“Per què quan es fan coses culturals a Terrassa no hi ha públic?”; “Falta un espai de trobada, també físic, de creació artística multidisciplinar»; «Es fan moltes coses però difuminades, no gaire connectades”, van ser alguns qüestions plantejades a la primera trobada, i que han donat peu a veure la necessitat d’activar una xarxa d’aquesta mena, de base i comptant amb la participació de tothom amb interessos en promoure la cultura i l’art.
“Volem crear una xarxa cultural i artística per poder difondre i donar a conèixer els nostres projectes”, en paraules d’en Gerard Pla, un dels promotors de la idea; “el debat ha de servir per posar en comú interessos i preocupacions”. Ràpidament s’ha assenyalat la necessitat i possibilitat de disposar d’un espai de creació, producció i trobada d’artistes. En aquest sentit, la iniciativa busca emmirallar-se en altres exemples ja existents amb qui poden compartir punts de vista, com ara l’Estruch de Sabadell. D’altra banda, l’espai creat ha de servir per «agrupar-se per àmbits artístics o d’interès que poden tenir objectius o problemàtiques similars».
A la segona trobada realitzada s’han tractat temes com el vincle intergeneracional, les possibles relacions amb l’administració, la presència de l’art en l’espai públic i la seva permissivitat. Al seu torn, les diferents comissions de treball (comunicació, organització, contactes externs, activitats o disseny) comencen a caminar.
A través de xarxes socials s’estan difonent les diferents propostes d’artistes locals, com una forma de mostrar l’ampli panorama cultural que es viu, tant a nivell amateur i professional, a la ciutat. La xarxa pretén eixamplar-se encara més, i continuarà convocant assemblees mensuals per seguir treballant el projecte.
Miquel Gordillo
Deixa un comentari