Notícies i propostes del Centre Excursionista de Terrassa
Maig, el mes de les orquídies
La natura és capriciosa i els camins de l’evolució han creat éssers vius de gran bellesa. Tots coneixem les orquídies exòtiques, moltes vegades venudes en testos com a elements ornamentals. Però molta gent ignora que també hi ha espècies d’orquídies silvestres que viuen a les nostres contrades. Com tot a la Mediterrània són plantes discretes, de flors petites, però que conserven la bellesa de les seves germanes tropicals.
Catalunya
A Catalunya s’hi han identificat 88 espècies d’orquídies silvestres i estan repartides per tot el nostre territori. Tot i que prenen diferents formes, són relativament fàcils d’identificar: les fulles tenen els nervis paral·lels, fan una sola tija i les flors, la part més característica de la planta, creixen en raïms més o menys laxos a l’extrem superior d’aquesta tija. Les flors són simètriques, amb tres pètals i tres sèpals. El pètal central normalment és allargat i pren el nom de label.
El món
La família de les orquídies és la més nombrosa dins del món vegetal. Se’n coneixen més de 25.000 espècies a tot el món i totes elles, excepte les que es conreen per a ús ornamental estan protegides com a espècies amenaçades per les lleis internacionals. Les de casa nostra també. L’única orquídia que es conrea per un ús diferent de l’ornamental és la vainilla. El nom de la família, orquidiàcies, ve de la paraula grega orchis, que significa testicle i fa referència als dos bulbs subterranis que formen l’arrel de les orquídies.
La proposta
Un bon lloc per veure’n, prop de Terrassa, és el Pla del Fideuer, situat a cavall de Vacarisses i Olesa de Montserrat, als peus del Puig Ventós i prop de Sant Salvador de les Espases. Hi podeu anar amb transport públic: agafeu el tren de Renfe en direcció a Manresa i baixeu al baixador de Torreblanca i seguiu l’itinerari descrit en la ressenya de Wikiloc.
Si trobeu orquídies, recordeu, són plantes molt fràgils – més del 90% de la seva constitució és aigua – i, a més, estan protegides per les lleis de Catalunya i per la legislació Internacional. Mireu-les i fotografieu-les, però procureu no tocar-les. I, sobretot, vigileu on poseu els peus! Sovint hi ha altres plantes prop de les que heu descobert i podríeu malmetre-les sense voler.
Si, a més, les voleu identificar, trobareu guies i llibres especialitzats a les llibreries. També hi ha aplicacions per a dispositius mòbils que us poden ajudar a la identificació a partir d’una fotografia. PlantNet és una d’aquestes aplicacions que, a més, és una plataforma de ciència participativa. Això significa que amb les vostres observacions ajudeu al món científic a conèixer cada dia més bé la flora del nostre planeta.
Totes les activitats del Centre Excursionista de Terrassa,
a la seva AGENDA
Deixa un comentari