Cristina López guanya el I Premi de Poesia Malarrassa

No Comment

El dissabte 30 d’abril es va fer pública la resolució del jurat de I Premi de Poesia Malarrassa (2016) que convocava aquesta publicació amb el suport de la Llibreria La Temerària. El poema guanyador va ser «L’instant», que pertany a la terrassenca Cris López.


Va iniciar l’acte Àlvar Masllorens, de la Llibreria la Temerària, que va donar la benvinguda als assistents a l’acte i va manifestar la seva satisfacció per col·laborar amb aquesta iniciativa que s’afegeix a les moltes que fan de Terrassa una ciutat on es rep amb interès totes les iniciatives vinculades a la creació poètica.

A continuació Jordi Fernández, membre del grup editor de Malarrassa, va adreçar-se als presents per indicar la voluntat d’aquest mitjà de difondre entre la gent de la ciutat l’activitat i les propostes d’entitats i grups locals de caire social i, especialment, de promocionar els esdeveniments culturals de proximitat i els seus actors.

Va seguir fent esment de la intensa activitat que al voltant de la poesia s’ha desenvolupat aquest darrers anys, però a continuació va indicar que precisament Terrassa té una llarga tradició poètica que convé recordar per ser conscients de sobre quina base és construeix el present.

Exhibint alguns llibres de la seva biblioteca particular, va recordar la figura d’alguns poetes terrassencs o vinculats a la nostra ciutat com Pere Salom (alcalde de Terrassa el 1922), Maria Verger i Iu Pons, que van iniciar la seva trajectòria poètica durant el primer terç del segle XX, i Enric Gall, Ramon Castelltort i Ferran Canyameres que ho van fer després de la guerra civil.  A l’arribar a la dècada dels 60, va fer una menció especial de Francisco Lucio per les seves «Sesiones de Poesia Siglo XX» (sota el patrocini obligat del Movimiento Nacional), —així com per l’organització de la primera Fiesta de la Poesia, conjuntament amb Enric Gall, el 1957—, que oferien lectures de poemes en castellà i català comentats de manera pública i periòdica.

Sobre la dècada dels 70, Fernández va indicar que Terrassa comptava amb figures emergents i reconegudes, com Feliu Formosa i Marta Pessarrodona, però també amb Joan Vergés, un poeta consagrat (Premi Carles Riba, 1970) que exercia la medecina al centre de la ciutat, tot i que, pel seu tarannà, fugint de tota notorietat. També per aquelles dates, al voltant de Francisco Lucio, hi havia una colla de poetes en llengua castellana que es trobava setmanalment: Raimundo Ramírez de Antón (antic company de Miguel Hernández i Antonio Buero Vallejo a la presó), Ángel Cazorla i un joveníssim Antonio Pérez Roldán.

No es va oblidar d’esmentar els diversos grups i entitats que treballen o han treballat en algun moment pel foment de la poesia: Club Literario Arpa-Lit, Mirall de Glaç (Grup Literari d’Amics de les Arts), Associació de Poetes Terrassencs, Casal de la Dona, Bau House, Llibreria Synusia (Ateneu Candela), Deus Ex Machina, Elixir…

Va acabar desgranant tota una sèrie de noms de poetes nascuts o residents a Terrassa, pertanyents a diverses generacions: Cristina Lacasa, Carme Guasch, Rafael Travieso, Eudald Puig, María Teresa Gascón, Jordi Parramon, Miquel Pujadó, Jordi Sala Franc, Pep Cortès, Lluís Codinas, Neus Aguado, Ramon Bosch, Martí Purull, Berta Serra, Cesc Aldea, Jordi Badiella, Antoni Perarnau, David Paloma… fins arribar als més joves: David Yeste, Ernesto Frattarola,  Oriol Estripaboires, Laia Carbonell i… Cris López.

En arribar a aquest punt i final, va aprofitar per fer públic que precisament Cristina López era l’autora del poema guanyador del I Premi Malarrassa.

L’acte va acabar amb la lectura de poemes per part d’alguns poetes presents: Empar Sáez, Pep Cortès, Àngel Carbonell i Cris López, que, a més, va explicar la motivació del poema guanyador i va agrair als organitzadors la convocatòria del premi.

Aquí, el poema ‘L’instant‘ de Cristina López.

MLRS_poesia_5 Cris

In : Cultura, Premis

Related Articles

Deixa un comentari