Synusia convida aquest dissabte 7 d’abril, a les 12h (Ateneu Candela, C/ Montserrat 136), a la conversa “Reptes de l’extraradi català” entre Barcelona i Terrassa, aprofitant la publicació del llibre “Diccionario de las Periferias. Métodos y saberes autónomos desde los barrios” (Editat per Traficantes de sueños i el col·lectiu Carabancheleando). L’acte comptarà amb la participació de Débora Àvila, Sergio García i Francisco Gaitán, del Col·lectiu Carabancheleando.
Les perifèries urbanes segueixen sent el principal escenari de la gran crisi que va esclatar fa 10 anys. Encara que el govern de l’Estat presumeix de creixement del PIB i altres xifres macroeconòmiques, la esbombada “recuperació” mai va arribar als barris, ni se l’espera. Avui, les ciutats invisibles i empobrides de les àrees metropolitanes són la prova més gran de que l’ascensor social sembla estar definitivament avariat. Desocupació de llarga durada i abandó escolar, desnonaments i falta d’alternativa habitacional, degradació de l’espai públic i augment de la inseguretat: la desigualtat i el malestar que aquesta genera tenen múltiples rostres.
Què fer? Més enllà dels intents per tancar la crisi en fals, s’albiren dues opcions polítiques. D’una banda, la de la nova dreta, que consisteix a alimentar el malestar i les divisions latents entre pobres: “veïns” contra “okupes”, “espanyols” contra “màfies”. D’altra banda, l’encarnada per projectes com Carabancheleando, xarxa de moviments urbans post-15M pensada per donar a conèixer els problemes dels barris des de dins i generar formes de solidaritat, autonomia i justícia social. En alguns barris, ambdues alternatives fa temps que protagonitzen una pugna invisible però crucial.
En aquesta doble sessió a Terrassa i Barcelona, aprofitant la recent publicació de el Diccionario de las Periferias, ens endinsarem en el treball que ve fent el col·lectiu Carabancheleando des de 2012. Repassarem la seva experiència i metodologia de treball en diverses perifèries de Madrid, les principals conclusions i resultats del seu treball, i els reptes de futur pels qui —com nosaltres— creuen que la lluita contra la desigualtat passa pels barris de l’extraradi.
Deixa un comentari