Marie Lautrec i Lluís Paloma llegeixen el manifest del Grup Minerva. Foto: PV
La Coral els Amics (avui Coral Prodis), al carrer Pantà des de l’any 1903, es respira un ambient que connecta història, tradició i innovació a la ciutat. Un espai ideal per a la presentació del manifest del Grup Minerva de creació artística multidisciplinari, realitzada el passat dissabte 21 de mig. Ideal també per homenatjar el gran creador i pintor terrassenc Floreal Soriguera, el Suri, protagonista destacat de la creació a Terrassa, amb projecció internacional, creació artística i compromís social i polític durant dècades, que han deixat marca i escola.
En Lluís Paloma i la Marie Lottré, animadores del Grup Minerva, llegiren el manifest, acompanyades de les actuacions d’en Miquel Pujadó, M. Davis Goup i Els Visitants.
El Suri, amb cadira de rodes, homenatjat amb el seu capgrós i el de la seva companya de vida, la Dolors, així com músics de la coordinadora de colles de cultura popular de Terrassa. Foto: PV
Podeu llegir, a seguir, el manifest íntegre:
El Grup Minerva és un grup de creació artística multidisciplinari amb base al barri de Sant Pere Nord de Terrassa, amb interessos en dibuix, pintura, fotografia, escriptura i música. Els seus integrants
MANIFESTEM
1) el nostre interès actiu en tot el que tingui a veure amb creació artística, per oposició a les visions de les disciplines artístiques com a simple còpia d’obres ja fetes o la reducció de l’art a un petit grup de tòpics i obres molt (massa) conegudes. El que ens interessa és la generació de noves idees.
2) la nostra intenció de no tancar-nos en un sol estil. La generació de noves idees implica debat, un debat que només pot funcionar si parteix de l’heterogeneïtat. Apostem per la mentalitat oberta.
3) ens declarem interessats en el potencial de l’art com a exploració del propi interior i articulació d’aquest. Els diferents integrants del grup hem experimentat aquests darrers anys amb coses tan variades com la creació d’obres en estat de concentració i flux espontani, la interrogació sobre com anar més enllà quan es treballa en art figuratiu, l’aprendre a mirar i observar la realitat de cada dia (essencial en fotografia), un cert grau d’experimentació amb el llenguatge (sobretot en escriptura), la lectura de textos reflexius sobre corrents tan diferents com l’informalisme, l’art clàssic o l’art conceptual, el comentari d’obres artístiques (tant a nivell formal com de significat), o l’interès en analitzar el propi procés de creació artística, amb la multitud i varietat de formes que aquest pot adoptar. No tenim por a l’eclecticisme, sempre que aquest ens ajudi a trobar noves idees i a anar més enllà.
4) som un grup de formació oberta, sense que es pugui dir que està integrat només per unes determinades persones amb noms i cognoms. La idea és que, partint d’un petit grup d’animadors, el grup no tingui uns límits de pertinença definits: estem oberts a col·laborar amb altres persones o col·lectius amb qui puguem fer un treball realment productiu, i qualsevol d’aquestes col·laboracions pot desembocar en una col·laboració més estreta o en l’adscripció oberta al grup, sempre que tots els interessats hi estiguem d’acord i vegem que aquest estatus ens resulta positiu a tots.
5) sense adscriure’ns a una opció política concreta (la política no és el propòsit del grup), sí proposem un canvi en el punt de vista de les polítiques culturals aplicades a Terrassa aquestes dècades passades. Per a nosaltres Terrassa és un tot cultural. Un problema encara molt present és que la cultura a Terrassa equival a la cultura del barri centre, feta per a la gent del centre, i que té molt mala traducció als barris. Uns barris que necessiten poder-hi dir la seva en igualtat de condicions. En tot cas, reconeixem que la gent dels barris, així com en general la ciutadania d’a peu de tota la ciutat, tenen un gran potencial creatiu i d’expressió que podria estar molt millor vehiculat i que cal recolzar i fer ben visible, sense els frens habituals de les industries culturals convencionals. Com a grup, tenim algunes idees de difusió popular que volem tractar d’implementar.
6) creiem en l’art de baix cost i en el «fes-t’ho tu mateix». És habitual en els cercles convencionals de difusió artística que la presentació d’obra artística hagi d’acomplir amb una sèrie de requisits estètics i contractuals que fan aquesta via massa onerosa per a la gran massa de població. Així mateix, és cert que tot artista té dret a viure de la seva obra, però això no hauria de conduir a una simple mercantilització de l’art basada en «noms» equivalents a marques. De fet, creiem possible la creació i difusió d’obres artístiques via pressupostos econòmics molt baixos, i també creiem que aquesta manera d’operar pot obrir el joc artístic a molta gent amb idees interessants que d’una altra manera s’haurien de guardar les seves creacions en un calaix. En tot cas, reivindiquem la validesa de l’art popular i de base, fet a nivell de tallers, de carrer i de cases particulars.
Terrassa, novembre de 2019
Deixa un comentari