Els «arllibres», biblioteques de lliure accés als carrers de Terrassa

No Comment

Pep Martí Cardús

 

En els darrers anys, s’ha anat estenent  arreu una pràctica —sorgida als EUA—, l’alliberament de llibres, que consisteix a deixar els  llibres llegits en llocs públics perquè els recullin altres lectors. Una variant d’aquesta forma de socialització dels llibres són les biblioteques lliures de l’Europa Central, un sistema de préstec i intercanvi de llibres sense restriccions, mitjançant la instal·lació de mobles biblioteques a la via pública. Com que la imaginació no té límits, en alguns llocs els armaris biblioteques han estat substituïts per frigorífics vells o troncs d’arbres.

A la nostra ciutat, gràcies a la plataforma dinamitzadora i de debat Àgora Terrassa, ha arribat aquesta iniciativa d’instal·lar petites biblioteques de lliure accés aprofitant alguns del troncs del arbres que van caure amb motiu de les ventades del desembre passat.  Quatre d’aquestes biblioteques arbòries són en ple carrer a l’exterior —davant la Biblioteca Central i la del districte 6, al Vapor Gran i al Parc Sant Jordi— i cinc a l’interior d’edificis —la resta de biblioteques i al vestíbul d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals—, i sense cap restricció d’ús.

Pep Martí, el principal impulsor d’aquesta iniciativa, va exposar en l’acte d’inauguració que aquest projecte dels arllibres implica alguns valors claus en la tasca col·lectiva de fer ciutat amb unes noves regles de joc més adequades a la nostra realitat actual:

En primer lloc, el valor de la descoberta,  de la curiositat, de ser capaços de sorprendre’ns, de mirar-nos entre nosaltres de manera diferent, de no deixar-nos portar pels estereotips.. De fet, si us fixeu, en aquest lloc de pas on no hi havia res significatiu, tres troncs plens de finestretes desperten la curiositat dels vianants i provoquen preguntes: “Què és això?  M’hi acosto? Remeno els llibres? N’agafo?”.

El segon valor és el de la confiança, un valor poc freqüent en una societat com la nostra on tot sembla dominat per l’obsessió de vigilar-ho i de controlar-ho tot perquè no ens acabem de refiar els uns dels altres… I cal aconseguir que arreli la confiança tot compartint espais quotidians de diàleg, de cooperació, d’intercanvi de llibres, de pensaments i propostes… De fet som conscients que potser amb els arllibres no serà tot flors i violes  i que potser seran víctimes d’alguna bretolada. Haurem d’adoptar una mirada equànime que no minimitzi la part negativa, però que tampoc s’ofusqui i s’oblidi d’observar i valorar la part positiva.

El  tercer valor és el de la generositat. Els arbres són el millor exemple d’aquest valor, per la seva capacitat de transformar l’energia de la terra, de netejar l’aire que respirem, de donar-nos ombra i fruits… i ho fan sense fer soroll, des de  la seva naturalesa fonamental… És desitjable que els ciutadans connectem també amb aquesta actitud i siguem capaços de compartir llibres, pensaments, propostes i energia per transformar contínuament els àmbits socials en què ens relacionem…

 Tant de bo —pensen totes les entitats implicades: Amics de les Arts, la Xarxa de Biblioteques Públiques, ALEI…— que aquesta iniciativa es vegi recolzada per la ciutadania i que dintre de poc es trobin més arllibres per tota la ciutat.

In : Cultura

Related Articles

Deixa un comentari