Fades, des dels Pirineus el substrat mític que vincula la paraula bruixa amb la tradició de l’anomenada “societat de les fades”

No Comment

Bruixes i Fades són dos llibres que conformen un díptic sobre la nostra cultura i la nostra natura. I és que, encara que ho hem oblidat, estem envoltats de màgia. Amb Bruixes i Fades, Glòria Sabaté reivindica llegir amb mirada màgica el nostre passat, i fer-ho també amb clau femenina. Com a bona medievalista, els relats que presenten ambdós reculls els ha construït seguint, gairebé amb veneració, els principis que regulaven la creació dels contes medievals heretats de la cultura àrab: contes independents els uns dels altres, però lligats a través d’una història marc on el narrador (la gata Jana a Bruixes, la folklorista Esperança a Fades) acompanya el lector al llarg dels diversos contes, distribuïts a través del pas de les estacions i dels anys.

Bruixes es va publicar el 2021 i ara estrena la segona edició. Aquest llibre és un homenatge a aquelles dones màgiques que van ser condemnades per creure, pensar i viure de manera diferent. Sabaté reivindica el seu llegat i la seva memòria. De totes les èpoques, edats i condicions, els deu relats es basen en casos reals de cacera de bruixes. Per a construir-los l’autora s’ha documentat exhaustivament i ens presenta uns relats ficcionats d’aquestes dones que coneixien les plantes remeieres, estaven profundament vinculades a la natura i vivien d’acord amb el ritme del pas de les estacions; preparaven aliments i ajudaven la gent a sanar, a estimar, a néixer i a morir.

Amb Fades, evidencia la relació íntima i indissoluble que durant segles han lligat aquestes criatures màgiques amb les bruixes. Estudiosos com el Dr. Pau Castell han demostrat la importància dels Pirineus en l’aparició del substrat mític que vincula la paraula bruixa amb la tradició de l’anomenada “societat de les fades”, els orígens de la qual han de buscar-se en les divinitats femenines de les antigues mitologies europees.

Goges, dones d’aigua, fades… aquestes criatures màgiques evidencien la riquesa mítica de la nostra cultura, riquesa que l’autora reivindica. Lligades als fenòmens naturals i la recuperació de la nostra cultura popular, és un tema d’interès creixent. Ha escrit un cant a la màgia de la natura, alhora que, a través de l’Esperança, la jove folklorista d’inicis del segle XX, a qui acompanyarem a través dels deu relats, ha volgut homenatjar el paper i la figura de les dones folkloristes que van recollir i documentar el nostre llegat cultural.

En tots dos volums, la prosa de Sabaté és delicada, rica i farcida de misteris que acompanyen cada relat. La llengua esdevé un personatge més, i acompanya els personatges en llurs aventures, com és habitual a la seva obra. Autora de narrativa històrica d’adults i joves, ha creat uns relats que poden connectar amb públics d’edats molt diferents… únicament han d’apropar-s’hi amb calma, el cor obert i l’ànima desperta.

Els contes són meravellosament il·lustrats per l’Eva Sánchez, qui amb els seus pinzells alimenta el to mític i evocador de les històries narrades. Amb un ús impecable de colors i textures aconsegueix que puguem sentir i fins i tot olorar la màgia. No ens passa per alt tampoc la mirada profunda dels seus personatges.

Trobareu Bruixes i Fades a totes les llibreries.

Related Articles

Deixa un comentari