Títols a les portades dels tres volums de la Història de Sant Adrià signada pel Manel Màrquez.
Pep Valenzuela
El passat 15 de juliol, en Manel Màrquez presentava la seva Història de Sant Adrià del Besós 1900-1939, en tres volums, editat per l’Ajuntament de la ciutat amb el suport de la Diputació de Barcelona; 1.100 pàgines, resultat de més d’una dècada d’investigacions, sobre la vida d’aquesta ciutat que malgrat ser-hi, literalment, a tocar de Barcelona i Badalona, té vida i personalitat pròpia. Treball que ha rebut el premi Extraordinari de Doctorat de la UAB del 2019. Més enllà de l’interès particular pel cas d’aquesta ciutat, la recerca d’en Manel destaca pel model d’anàlisi, «la història total», subratlla en entrevista amb Malarrassa.
Tot i tenir «poca sortida», des del punt de vista de la difusió i el reconeixement de la feina feta, «la història local és fonamental per fer la història del país», emfasitza l’historiador terrassenc, deixeble de Josep Fontana, a qui atribueix la reivindicació d’aquesta història total, en la línia també del francès Pierre Vilar.
Una història que comença amb el coneixement de l’espai geogràfic i de la població, per passar després a les activitats econòmiques i el conjunt d’activitat dels grups humans, que conformen la societat tal com és, amb la seva organització social, les seves particularitats, diferencies i conflictes. «És un model d’anàlisi», destaca encara, «quantitatiu i qualitatiu».
En relació amb la validesa i utilitat del model d’anàlisi, en Manel afirma que la seva història de Sant Adrià permet comprovar diferents hipòtesis de la història general de Catalunya en les localitats, com és el cas de l’agregació del conjunt de les dretes entorn de la catalanista, en els anys 1920, o la relació entre el republicanisme, especialment el federal, i la gran i única organització anarcosindicalista CNT; també l’aliança repressiva contra l’organització del pensament progressista per part de les elits catalanes, amb expressió a cada localitat, tot relacionant els assassinats de Ferrer i Guàrdia i del santandreuenc Antoni Malet, tots dos innocents.
Deixa un comentari