Dolors Marín, historiadora experta en moviments socials, oferirà avui una xerrada als Amics de les Arts en el marc del cicle “Dones i conflicte armat” organitzat pel Grup d’Opinió d’Amics de les Arts.
Marín portarà el pes d’una xerrada que té com a punt de partida el llibre Partisanas. La mujer en la resistencia armada contra el fascismo y la ocupación alemana (1936-1945) de la periodista austríaca Ingrid Strobl.
El llibre, que ja havia estat publicat, ha estat reeditat recentment per la editorial Virus incloent-hi ara un interessant pròleg sobre les milicianes espanyoles a càrrec de la pròpia Marín. Partisanas explica històries concretes de dones, sovint adolescents camperoles i sense formació política prèvia, que van formar part de la resistència contra la ocupació nazi a Europa o bé contra les tropes feixistes a Espanya des de milícies i grups propers a l’esquerra radical. La particularitat del relat de Strobl rau en el fet de no detenir-se només en la tasca de resistència armada que aquestes dones van portar a terme de manera heroica sinó en anar més enllà. Partisanas, doncs, explica com un cop enderrocat el feixisme -amb excepció de l’estat espanyol- la resistència comunista i anarquista es va silenciar o fins i tot perseguir i com la societat de postguerra va pressionar les dones que havien lluitat per a que tornessin a assumir el paper domèstic i passiu, fora de l’esfera pública i política, que es reservava aleshores a les dones.
Deixa un comentari