Llibreria Synusia arriba a les cent sòcies del projecte: «No estem soles», però «cal multiplicar-nos!»

No Comment
Trobada de sòcies de Synusia al pati de l’Ateneu Candela, el passat 3 de juliol.

 

A principis de juliol, el passat dimecres dia 3, tingué lloc la ja clàssica reunió de les persones promotores i les sòcies de la llibreria Synusia. Un moment per fer balanç de l’estat actual del projecte i celebrar haver arribat a les 100 sòcies.

Des del grup promotor es va agrair a totes les que en aquest temps s’han decidit a formar part d’aquesta «comunitat de sòcies i socis. Una comunitat que contribueix a la lluita per la sostenibilitat de Synusia a través de noves vies de suport social a les llibreries».

A hores d’ara, Synusia compta amb 100 sòcies, s’ha assolit el primer #Objectiu100Socies, una fita a partir de la qual es pot reflexionar sota el lema de «no estem soles, cal multiplicar-nos!». Perquè aquestes 100 sòcies «donen força per a continuar la lluita per no tancar Synusia. Ens donen confiança per afirmar que és possible explorar altres canals d’ingrés i sosteniment més enllà de la via única de la venda del llibre. Comptar amb sòcies ens permet explorar la venda del llibre sense dependències de les grans editorials, amb ànim d’oferir a la ciutat un catàleg divers i crític en un moment en què el món del llibre està en plena transformació».

Per això, explicà l’Elena, una de les tres promotores del projecte, durant la presentació, «també diem que no és igual on compreu llibres. Comprar els vostres llibres a llibreries independents és un acte de compromís amb totes les llibreries que no volem abaixar persianes.»

L’aportació de les sòcies, afegí l’Elena, «possibilita alliberar temps per produir una agenda per la cultura lliure i el pensament compartit, que contribueix a l’agenda social i cultural de la ciutat». Això, amb totes les dificultats, és una realitat: Synusia realitza 80 activitats a l’any. «Sostenir aquesta agenda d’activitats no és un treball gratuït, ans al contrari, té al darrere una infinitat de tasques de programació, reunions, col·laboracions amb col·lectius i agents de la ciutat, producció, recerca, comunicació i cures en la seva gestió», explicà.

Una altra aposta de Synusia és socialitzar amb famílies, escoles i AMPAs el capital formatiu i relacional amb la qual la llibreria compta dins el món coeducatiu, sigui assessorant o proposant activitats vinculades al llibre. És a dir, fer extensiu el coneixement adquirit i la xarxa d’editores i escriptores que tenen les llibreries en general i Synusia com a llibreria especialitzada en coeducació en particular. Aquí també, emfasitzà l’Elena, «us hem de donar les gràcies perquè les quotes de sòcia possibiliten la nostra contribució al món de la coeducació».

Synusia també fa una aposta, des del seu naixement, per ser part de la «materialització d’una agenda transfeminista i antiracista a Terrassa. Explorant, amb aquest fi, diversos formats (catàleg de llibres, conversatoris, grups de lectura, presentacions, articles, autoformacions…). Les llibreteres sentim que aquesta agenda contribueix també a la construcció del teixit comunitari de la ciutat».

Tot i celebrar la fita de les 100 sòcies, matisà l’Elena, «cal ser clares. Aquestes persones són els fonaments perquè Synusia obri portes al setembre. I diem ‘fonaments’ perquè les sòcies (amb la seva aportació de 5€ o 10€ al mes) evidencien que ja són moltes les persones que entenen que sense suport social les llibreries independents no perduren. Imagineu la importància de saber que al darrere hi ha, efectivament, comunitat i que les llibreteres lluitarem per ella amb vosaltres! Però ser clares també passa per dir que Synusia encara no és un projecte sostenible. Per això ens cal multiplicar la xifra de persones associades».

Related Articles

Deixa un comentari