La modernització de la universitat catalana i el seu acostament a la societat
Ara és l’hora de fer una universitat per propera a la ciutadania, adaptar-la al segle XXI i fer-ne de la innovació científica l’eix central. S’ha de deixar enrere el corporativisme i la tecnocràcia. En aquest llibre, Bilbeny reflexiona sobre les universitats catalanes i els models que segueixen. Una crítica constructiva per tal de millorar l’educació superior de Catalunya i apropar-la més a les maneres de fer de les universitats europees d’elit.
Ara, la universitat
L’educació superior com a prioritat social
Norbert Bilbeny
És un assaig de doble intenció: reflexiona sobre el paper de l’educació superior en la societat del coneixement i reivindica el lloc de la universitat en el marc de Catalunya i el seu procés nacional.
Al segle XXI la universitat pública ha de ser una organització professional del coneixement al servei de les persones i de la seva formació, tant professional com humana. La governança de la institució ha de ser eficient i basada en la participació i la transparència. Però la governança no ha de ser de caire empresarial, ni continuar amb els trets corporatius de la universitat vigent fins ara. Els centres universitaris públics no són de l’Administració, sinó de la societat. El coneixement i l’educació superior són una necessitat social. Cal, doncs, que la universitat es faci més present en la societat, però també que la societat tingui més en compte la universitat.
Norbert Bilbeny és catedràtic d’Ètica a la Universitat de Barcelona, on dóna classes des de l’any 1980. Ha estat degà de la Facultat de Filosofia i és Tinker Fellow de la Universitat de Chicago, professor visitant de la Loyola University, de la mateixa ciutat, i de la Universidad Iberoamericana, de la Ciutat de Mèxic. Col·labora periòdicament, des 1985, a les pàgines de La Vanguardia i és autor de nombrosos llibres d’estudi i assaig en ètica, filosofia, política i pensament català contemporani. (www.norbertbilbeny.com)
Deixa un comentari