Dones artistes de Terrassa, l’exposició col·lectiva va ser inaugurada el passat 6 de juliol al Casal Cívic de Ca N’Aurell: Juana Rísquez, Carme Badiella, Teresa Jordà Vitó, Núria Bueno, Rosa Maria Cortázar, Amparo Salinas Ayta, Mercè Martí Arolas.
Agraïm els comentaris i opinions d’en Ferran Peña, de l’Ateneu Terrassenc, i el Ramon Clariana, expresident de la FAVT, que publiquem a seguir. La cultura viu als barris, les dones guanyen presència.
Aquest projecte va començar arran de les Rutes Culturals que anem fent de “Barris de Terrassa” a l’Ateneu Terrassenc – des de fa uns anys.
La idea és nostre i de l’Associació de Veïns de Sant Pere Nord (que també van col·laborar amb nosaltres a la ruta que vaig escriure i dirigir el 22 de febrer de 2022 al barri).
Ara li toca el torn a l’Associació Veïnal de Ca n’Aurell, donant continuïtat al nostre projecte en aquesta tercera edició.
Des de l’Associació de Veïns de Sant Pere Nord, de l’Associació de Veïns i Veïnes de la Maurina, de l’Associació Veïnal de Ca n’Aurell i de l’Ateneu Terrassenc, pensem que com en tot procediment col·laboratiu, participació i connexions són processos inherents a la producció cultural i, per això, l’art és significatiu per a la societat més enllà del gaudi estètic.
Com a dispositiu per produir i disseminar coneixement, la institució cultural avui té la responsabilitat de treballar per a la societat i també amb la societat.
Hem de treballar tots plegats amb el convenciment que l’art i la cultura són un indret fèrtil per produir i distribuir coneixement en la societat i requereix que aquest treball pugui ser construït i compartit en tot l’espai social.
Tots i totes les persones i els artistes dels nostres barris de Terrassa, ocupen una posició clau en la producció de coneixement a través de l’art, i és per això que cal vetllar per la seva llibertat creadora i alhora facilitar-los els mitjans més idonis per realitzar i difondre el seu treball.
La nostra intenció és que aquesta exposició que ja és la tercera, d’aquest projecte tingui continuïtat animant les associacions veïnals de la nostra ciutat en aquest projecte de barris.
D’ençà que vam començar al febrer d’aquest any, ja hem fet dues activitats que hem realitzat al barri de Sant Pere Nord.
Aquest setembre en tenim confirmades una altra més, i també al barri de la Maurina.
Hem dedicat aquesta exposició a totes les dones artistes de la nostra ciutat però no les podem tenir a totes aquí.
La sala és petita, però elles són moltes, i són molt grans, grans de veritat.
Aquesta exposició ens parla en femení.
Estem convidats a reflexionar sobre el paper de la dona al llarg de la història i a adonar-nos del talent que han tingut, tenen i tindran les dones en tots els àmbits de la vida.
Aquesta exposició és una mostra que ens ofereix una vegada més , l’oportunitat de descobrir el geni creador d’aquestes dones artistes que han contribuït a enriquir la història de l’art local.
Ferran Peña
L’art és el reflex de la cultura, expressant-se en llenguatge universal i comprensible per a qualsevol persona, de manera que apel·la als nostres sentits, emocions i facultat de pensar, i ens fa lliures.
Fotos i comentaris de la inauguració de l’Exposició Col·lectiva d’art, “Dones artistes de Terrassa” que va tenir lloc el 6 de juliol, a la tarda, en el Casal Cívic de Ca n’Aurell.
L’acte d’inauguració de l’exposició organitzada per l’AV de Ca n’Aurell i l’Ateneu Terrassenc va comptar amb una destacada assistència de públic. Va ser presentat per en Ferran Peña que va donar la paraula als presidents de les AV de Sant Pere Nord i la Maurina que van acollir les dues exposicions anteriors, a la presidenta de l’AV de Ca n’Aurell com organitzadora de l’activitat, a la directora del Museu de Terrassa, al president de l’Ateneu Terrassenc i a la regidora de l’Ajuntament, responsable del Districte IV.
Com opinió molt personal, vull destacar part de les paraules de la directora del Museu de Terrassa, Sra. Gemma Ramos, que ens va explicar que en el Museu només ja un 15 % de les obres documentades fetes per dones i que, malgrat que al llarg de la història hi ha hagut dones que han arribat a importants fites artístiques, sovint s’ha silenciat la seva tasca i ha sigut necessària una feina d’investigació per documentar-ho.
Considero, que amb aquestes dades, queda justificat el nom de l’Exposició “Dones Artistes de Terrassa” i que si algú hi veu un tracte de favor és una discriminació, paraules que ha utilitzat, en algun moment, la Gemma.
Acabat el torn de paraules, les persones assistents hem pogut gaudir dels quadres elaborats per 10 dones artistes que les exposen, sense cap mena d’interès econòmic.
Ramon Clariana
Deixa un comentari