18 experiències educatives transformadores es troben a Terrassa el 14 i 15 d’octubre

No Comment

La trobada “Canviar l’educació per canviar el món” recupera el format presencial 

Comptarà amb veus internacionals com Ricardo Salinas de El Salvador, o Magaly Castillo de Nicaragua

Redacció/laFede

El 14 i 15 d’octubre se celebra la quarta edició de la trobada “Canviar l’educació per canviar el món”, un espai d’impuls i visibilització de l’educació per a la justícia global que té l’objectiu de promoure l’intercanvi i el treball en xarxa entre agents educatius i socials que vulguin incentivar, dins i fora de l’aula, la consciència crítica vers les causes que generen desigualtats; prendre consciència sobre l’impacte de les nostres accions quotidianes en les problemàtiques globals, i contribuir a interioritzar la nostra coresponsabilitat per a generar alternatives i fomentar la participació d’infants, joves i adults.

Després de la pandèmia, la trobada recupera la presencialitat i es desplaça a Terrassa, concretament al Centre Cívic President Macià. Tot i això, es manté el format híbrid durant l’acte inaugural, la tarda del 14 d’octubre que també es podrà segui online.

La guionista i escriptora de literatura infantil i juvenil, Anna Manso, serà l’encarregada d’obrir la trobada amb un toc d’humor i veu crítica. Després es donarà pas a una taula rodona per escoltar joves activistes i per entendre quins aprenentatges els ha aportat el seu activisme: “ Per què el jovent acaba sent activista? Trajectòries educatives i vitals per entendre els processos de compromís social”. Hi participaran Magaly Castillo, de Las Amapolas (grup de teatre de les Oprimides –Nicaragua– ), Ricardo Salinas (Plataforma Global –El Salvador–) i Pilar Sánchez (Sindicat d’habitatge – Mataró –).

Abans de tancar el primer dia hi haurà la taula “Construir societats justes. La importància d’enfortir l’Educació per a la Justícia global des de les institucions públiques”, on hi participarà el Joan Cuevas, director general d’Innovació, Digitalització, Currículum i Llengües del Departament d’Educació; Josep Desquens, director general de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat; Marga Barceló, cap de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament de la Diputació de Barcelona; i David Llistar, director de Serveis de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona.

18 experiències d’educació transformadora

Durant la jornada es donaran a conèixer 18 experiències reals d’educació transformadora que s’estan duent a terme a les aules i espais d’educació no formals catalans, amb la idea de poder traslladar-les a altres centres i entitats educatives.

Aquestes experiències treballen temes com la justícia climàtica, les economies transformadores, els feminismes, la interculturalitat crítica, la pau o els drets humans.

A qui es dirigeix?

Aquesta iniciativa està dirigida, especialment, a personal relacionat amb el món educatiu: professorat de primària, secundària i universitat; estudiants de magisteri i pedagogia; educadors socials; entitats que treballen l’educació per a la justícia global; i Institucions i administracions relacionades amb l’àmbit educatiu.

Detalls de la trobada

Se celebra el divendres 14 d’octubre a la tarda (de 16 h a 19 h) i el dissabte matí (de 9 h a 14 h). Les inscripcions ja estan obertes a través d’aquest enllaç i també es pot demanar el Certificat de formació del Departament d’educació. Per això també cal ha de fer la inscripció al web XTEC entre el 12 i 25 de setembre. Codi: 9000160541.

Per facilitar la conciliació laboral, l’organització ofereix un servei d’acollida per infants dels 3 als 12 anys el dissabte al matí. Per acollir-s’hi cal demanar-ho a través de l’enllaç d’inscripció a la trobada.

Qui l’organitza?

Darrera de la trobada Canviar l’educació per canviar el món, hi ha entitats socials i institucions públiques. L’organitza Lafede.cat, el Centre Promotor d’APS, l’Escola Lliure del Sol, la Generalitat de Catalunya a través del Departament d’Educació i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, el Consorci d’educació de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i l’Ajuntament de Terrassa.

Tota la informació es pot trobar a https://www.lafede.cat/ca/canviar-leducacio-per-canviar-el-mon/

PERFILS DELS/LES PONENTS A LA TAULA “Per què el jovent acaba sent activista? Trajectòries educatives i vitals per entendre els processos de compromís social”

Ricardo Salinas, Coordinador programa d’Innovació de la Plataforma Global (El Salvador)

Va començar el seu procés de participació i organització el 2013, a partir de col·laborar amb un comitè d’arts de la seva comunitat. Des de llavors, ha participat en diferents organitzacions estudiantils i de a societat civil en la defensa dels drets humans i l’activisme. Va entrar en contacte amb Plataforma Global a través d’un curs de MusicActivisme el 2016, quan el van convidar també a participar a una Pool of trainers. Això el va portar a participar activament a Plataforma Global per donar suport en temes de gestió, captació de fons i facilitació. Actualment és coordinador del programa d’innovació. 

Plataforma Global és una organització que té com a eix de treball la formació i capacitació dels joves en l’activisme per a la defensa dels drets humans.

Magaly Castillo, activista feminista al col·lectiu Las Amapolas (Nicaragua)

És llicenciada en Psicologia i actriu i instructora de teatre popular. Als 14 anys va començar a participar en organitzacions juvenils i feministes. A la Casa d’Adolescents d’Estelí (Nicaragua) feia ràdio i teatre per promoure l’educació sexual i la participació juvenil. En el camí, va anar trobant en el teatre popular i en el feminisme eines fonamentals per a la construcció de noves realitats.

Al 2015 va posar en marxa, juntament amb altres dones joves, el col·lectiu teatral Las Amapolas, que ha esdevingut un espai feminista de referència per a altres dones de la ciutat.

Des del juny de 2018 es troba exiliada a Catalunya acollida a través del programa de Ciutats Defensores de Drets Humans per la situació que es va generar a Nicaragua la primavera de l’any passat. Aquí participa al col·lectiu Feministas Autoconvocadas, un grup de dones feministes de Nicaragua i Catalunya que lluita per fer visibles les vulneracions de drets que es produeixen al país centreamericà. També col·labora amb l’Articulación de Movimientos Sociales de Nicaragua i amb algunes expressions autoconvocades de la diàspora i persones exiliades de Nicaragua a Espanya.

Pilar Sánchez, membre del Sindicat d’Habitatge de Mataró (Catalunya)

És biomèdica de formació i estudiant de sociologia. Va començar a implicar-se en el món de l’activisme arrel de la “crisi de refugiats” de 2015 a Europa on es va desplaçar als camps de Grècia i va co-fundar l’organització Humanity Wings. Després d’aquesta experiència s’ha implicat en moviments locals per l’habitatge, com la Plataforma d’Afectats per la Crisi i el Capitalisme de Mataró (P.A.C.C) o actualment el Sindicat d’Habitatge de Mataró. També col·labora amb Unitat contra el Feixisme i el Racisme.

Related Articles

Deixa un comentari