40 Assemblea de la CONFAVC: L’accés a l’habitatge, l’erradicació de l’amiant, i l’enfortiment del moviment veïnal

No Comment
Foto: Confavc

L’accés a l’habitatge, l’erradicació de l’amiant, i l’enfortiment del moviment veïnal i la seva intervenció comunitària, eixos del Pla de Treball del moviment veïnal català

  • Aprovada una resolució de la federació veïnal local per frenar l’expansió de les grans instal·lacions fotovoltaiques i eòliques i apostar per l’autoconsum energètic

Redacció/Confavc

L’accés a l’habitatge –primer factor d’empobriment del veïnat-, la urgència de treure l’amiant als barris, el dret al padró sense traves institucionals, i l’enfortiment del moviment veïnal i la seva capacitat d’incidència tant en l’agenda pública com a través dels projectes d’intervenció comunitària, són els principals pilars del full de ruta del moviment veïnal català pel 2025, aprovat el passat 29 de març en el marc de la 40a Assemblea de les Associacions Veïnals de Catalunya, celebrada a la Llotja de Lleida.

A més d’aquestes prioritats, el plenari de l’Assemblea, convocada per la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), aprovà quatre resolucions: la primera, exigint la urgent retirada de l’amiant al país; la segona, sobre el dret d’accés a l’habitatge; la tercera sobre camins públics, i la quarta, proposada per la federació veïnal amfitriona, la Federació d’Associacions Veïnals de Lleida (FAVLl), que demana a les administracions públiques «apostar per un model energètic que prioritzi l’autoconsum i la generació distribuïda en contra d’un model basat en el monocultiu de grans instal·lacions fotovoltaiques i parcs eòlics, que a més, promou la concentració de beneficis en poques mans i trinxa el territori».

Membres de la federació veïnal de Lleida amb samarretes contra la MAT (alta tensió). Foto:; Confavc

Recollint l’experiència i coneixement recollit en el Pla de Treball, la resolució sobre l’amiant insisteix en la «necessitat i urgència de desamiantar els barris», instant al Parlament de Catalunya a «prioritzar i accelerar la tramitació de la Llei sobre l’amiant», a més de requerir que promogui la creació de comissions municipals sobre l’amiant per avançar en el cens d’amiant i a promoure campanyes informatives adreçades a la ciutadania.

En el marc de l’Assemblea, Alfonso B. Bolado, coordinador d’Arç Cooperativa -–amb la qual la CONFAVC té un conveni de col·laboració des d’aquest gener- va fer una presentació sobre la importància d’ «impulsar des del moviment veïnal l’economia social i les finances i assegurances ètiques». També es va presentar el Protocol per a la prevenció, detecció, abordatge i reparació de l’assetjament sexual per raó de gènere, d’identitat i expressió de gènere o de preferència sexual de la confederació.

Àmplia representació institucional

El president de la FAVLleida Toni Baró, va arrencar la seva intervenció destacant que “avui Lleida és la capital de moviment veïnal”. Baró també va posar èmfasi en el gran suport institucional que ha rebut aquesta 40a Assemblea, amb la presència d’una llarga llista de persones representants de les administracions públiques que hi van acudir per escoltar el moviment veïnal i recolzar el treball de les entitats veïnal. Cares destacades com el mateix conseller d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya, Òscar Ordeig, nadiu del Pirineu lleidatà; el Comissionat de Barris, Carles Martí; i el director general d’Acció Cívica i Comunitària, Jaume Romero, entre una llarga llista de persones representants polítiques. Especialment, tant Baró com la regidora de Polítiques feministes de la Paeria de Lleida, Carme Valls, van recordar la gran tasca que la Comissió de Barris Violetes està fent a la capital del Segrià, per la lluita per generalitzar la perspectiva de gènere en tots els àmbits d’actuacions dels barris.

Per la seva part, el president de la CONFAVC, Jordi Giró, destacà el significat i importància del lema d’aquesta 40a Assemblea: “el barri, com diu el lema, perquè és on despleguem la nostra vida, com la casa; i les lluites veïnals, la clau per a dignificar aquestes vides”.

Foto: Confavc

Per la seva part el conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, recordà que la ciutat de Lleida té la sort de gaudir d’un moviment veïnal molt viu des de fa dècades, tanmateix, ha afegit que “la lluita veïnal s’havia d’actualitzar i mantenir un diàleg amb la joventut, una part de la qual desconfia de la democràcia; obrir espais participatius i també com a societat, saber posar límits a fenòmens com les grans empreses tecnològiques que estan decidint polítiques”. També intervingué la vicepresidenta segona de la Diputació de Lleida, Sandra Castro, que va destacar tant la vitalitat del moviment veïnal de Lleida com el gota a gota de la tasca feminista que està fent.

El punt final el va posar el director general d’Acció Cívica i Comunitària Jaume Romero, que subratllà “la perseverança del moviment veïnal” que malgrat els canvis de contextos històrics. Segueix al peu del canó per abordar els grans problemes socials des de la proximitat: ” Sou el millor vehicle per a fer front als grans reptes socials, la millor eina per afrontar els discursos d’odi, i agents clau per a desplegar projectes d’intervenció comunitària. Moltes felicitats, i a seguir obrint moltes portes”, afirmà tot al·ludint al projecte comunitari, també de la CONFAVC, A-porta.

Deixa un comentari