Els problemes que pateix el CAP Nord de Terrassa són prou coneguts. Va ser el primer CAP «perifèric», recorda en Jaume Àvalos, president de l’AV de Sant Pere Nord, i «ara està totalment sobrepassat pel nombre de persones usuàries. Directament, no s’hi cap».
D’aquesta realitat s’ha informat i parlat amb totes les administracions implicades. El que cal ara és que «l’Ajuntament i el CST (Consorci Sanitari de Terrassa) es posin les piles. Han de ser punta de llança per obrir camí i solucionar davant la Generalitat», emfasitza i rebla: «si cal anar de la mà a la Generalitat, ho farem, però aquestes administracions han d’obrir camí».
Perquè «no pot ser que tothom estigui d’acord, però no passi res», afegeix irritat el dirigent veïnal, tot destacant que «hem hagut de sortir nosaltres a dir-ho. Què passa?!». A més a més, se sap que la solució és fer un nou CAP, «però mentrestant què? No podem acceptar aquesta precarietat i misèria, calen solucions mentrestant».
Escrit sobre la resposta del CST del CAP Nord
El passat dia 4 d’octubre vàrem mantenir una reunió l’Ajuntament de Terrassa, el consorci Sanitari de Terrassa i Associacions veïnals del districte 6 i la Plataforma en defensa de la sanitat pública de Terrassa, per tal d’afrontar les problemàtiques del servei del CAP Nord.
A les demandes de millora que es van posar sobre la taula a dita reunió, hem rebut escrit de resposta, que conté algunes propostes, de les quals volem expressar la nostra opinió al respecte, i continuar treballant per aconseguir aquestes millores de l’atenció primària que tant necessiten els ciutadans de Terrassa.
Pel que fa a les llistes d’espera, en les situen fins a 2 mesos per donar cita amb el metge de família. És evident que això no és acceptable en cap cas, i que afecta directament a la salut dels nostres veïns i veïnes, per una mancança de servei. Recordem que el termini de temps que recomana el CatSalut per donar cita és de 48 hores, no pot ser que a Terrassa tinguem les llistes d’espera més llargues de tota Catalunya.
Sobre els projectes de millora que proposa el CST per millorar les llistes d’espera, voldríem comentar que la gestió de la demanda per part de les infermeres té la limitació de que els diagnòstics els hi corresponen als metges, i no voldríem que es caigués en una substitució de funcions.
La figura d’administrativa sanitària, que es pretén que d’entrada derivi correctament les demandes dels usuaris, ha d’estar circumscrita a l’àmbit administratiu, no pot suplir les valoracions mèdiques que s’han de fer per part d’un metge o infermera. A més de que es pot vulnerar els drets a la intimitat de les persones i no complir amb la llei de protecció de dades.
Se sap que la solució és fer un nou CAP, «però mentrestant què?
Sobre la problemàtica d’espais al CAP Nord, hi ha un reconeixement per part del CST en que la manca de més espais de l’equipament limita i condiciona la gestió i els serveis que pot arribar a oferir. S’han de trobar alternatives, perquè el model de gestió no suplirà aquestes mancances. Un CUAP seria bo per tota Terrassa, però el problema al CAP Nord continua, per tant cal cercar solucions per a fer un nou CAP, o desdoblar l’actual. Aquestes són solucions de llarg termini i mentrestant s’ha de cercar mòduls o locals per donar el servei que es necessita. No podem acceptar que no es donin serveis bàsics de salut amb l’excusa de l’espai.
En aquesta gestió del mentrestant, demanem una reunió per al mes de desembre de 2021, que inclogui els treballadors del CAP Nord com a part de la solució, i amb l’aportació de coneixement de primera mà que tenen de l’equipament. Moltes de les demandes del personal venen relacionades amb la mancança d’espais i recursos, per tant haurem d’aprofundir en la cerca de solucions provisionals (mòduls, locals, etc…)
També proposem demanar reunió conjuntament amb l’Ajuntament i CST, amb el Conseller de Salut, per cercar les solucions més definitives i de llarg recorregut.
Restem a l’espera de rebre la proposta de calendari de seguiment, i les dates concretes de reunió per tal de treballar la problemàtica del CAP Nord.
Associacions de Veïns del districte 6 i Plataforma en defensa de la sanitat pública de Terrassa
Deixa un comentari