Balanç ambiental del 2022: la guerra a Europa evidencia la crisi sistèmica actual

No Comment

Ecologistes en Acció fa balanç d’un any marcat per la guerra d’Ucraïna i posa l’èmfasi en que l’alça en el preu de l’energia precedeix el començament de la guerra: el seu impuls té més relació amb elements estructurals de la crisi sistèmica que vivim.

L’organització ecologista aposta per l’adopció urgent de polítiques radicals per minimitzar l’avenç cap als pitjors escenaris socials, climàtics i ecosistèmics.

L’any 2022 ha transcorregut emmarcat en un context de reducció en la disponibilitat de materials i energia, on qui més n’estan patint les conseqüències són les classes populars. La guerra d’Ucraïna ha evidenciat una situació de crisi de subministraments que, tanmateix, ja existia abans de la invasió russa.

Davant d’aquesta situació, Ecologistes en Acció torna a incidir en el fet que resulta imprescindible reduir la dependència d’aquests recursos, encara que la transició cap a aquest escenari no sigui senzilla, com va assenyalar, juntament amb Amigos de la Tierra, Greenpeace, SEO/BirdLife i WWF, en una bateria de deu propostes per a desenvolupar davant de la vulnerabilitat social i de l’emergència ecològica.

Contra la barbàrie de la guerra, durant la celebració de la Cimera de l’OTAN a la capital madrilenya a finals de juliol, més de cinquanta activistes de diversos territoris de l’Estat espanyol van convertir l’Escola de Guerra de Madrid en una Escola de Pau mitjançant una acció directa no violenta, per exigir la sortida dels senyors de la guerra del nostre país i la reducció (fins a la seva eliminació) de la despesa militar, entre altres demandes. Desarma Madrid, xarxa de la qual forma part Ecologistes en Acció, i l’organització estatal Alternativa Antimilitarista-MOC van organitzar aquesta protesta.

Davant de la situació de vulnerabilitat, l’organització ecologista ha exigit posar fi als combustibles fòssils i nuclears que la UE pretén vendre com a energia verda. Un exemple clar el trobem a l’aposta per ampliar les infraestructures gasistes com el MidCat per al gas natural. Aquest gasoducte és innecessari i només aconseguirà accelerar la crisi climàtica, motiu pel qual la campanya estival 2022 del veler Deessa Maat va hissar les veles i va liderar una Marea contra el gas amb l’objectiu d’impulsar tots els ajuntaments la declaració de Municipis Lliures de Gas.

Mentre les famílies espanyoles s’han ajustat el cinturó per pagar les factures de la llum i omplir la cistella de la compra, entitats de reconegut prestigi social i científic, com el Reial Jardí Botànic de Madrid i el CSIC, associen el seu nom al d’algunes de les multinacionals més contaminants del món, com Hyundai, empresa patrocinadora de Naturaleza encendida. Ecologistes en Acció ha recalcat que el malbaratament energètic que suposa un espectacle de llums d´aquest calat és, a més d´innecessari, èticament i ecològicament inacceptable en l´actual context d’emergència climàtica i pobresa energètica.

La crisi energètica ha accelerat dos problemes ambientals relacionats: la manca de planificació de projectes renovables i els projectes miners. Davant el primer problema, Ecologistes en Acció ha defensat la necessitat que el desenvolupament renovable sigui compatible amb la defensa de la biodiversitat, i ha reivindicat decreixement, sobiranies i justícia global per a un futur renovable. Front la mineria, Ecologistes en Acció ha presentat aquest any l’informe Reciclatge de Metalls com a alternativa a la mineria extractiva.

També va participar a l’octubre a l’organització del Contrasaló Miner amb motiu del Saló Internacional de la Mineria a Sevilla, per denunciar i alertar que l’impuls d’aquest sector suposa donar suport a la devastació ecològica, ometre el dret dels pobles a decidir sobre els seus propis territoris i mantenir l’extracció i ús desmesurat de recursos naturals.

Alhora, Ecologistes en Acció ha recorregut davant del Tribunal Suprem el Full de Ruta per a la gestió sostenible de les Matèries Primes Minerals aprovat pel Govern el mes d’agost passat, amb l’objectiu d’alertar que la nova llei de mines que impulsa el Ministeri per a la Transició Ecològica ve dictada pel lobby miner.

Des del maig del 2021, la Llei de Canvi Climàtic obliga totes les ciutats de més de 50.000 habitants a posar en marxa la seva Zona de Baixes Emissions (ZBE) abans del 2023. Ecologistes en Acció ha elaborat aquest any la guia Les Zones de Baixes Emissions per orientar i facilitar l’acció dels grups d’activistes locals, i els equips municipals, amb criteris climàtics i de qualitat de l’aire a ciutats mitjanes, perquè un any més les ciutats espanyoles tornen a suspendre en contaminació per ozó, com es recull al informe La contaminació per ozó a l’Estat espanyol el 2022.

En matèria d’aigua s’ha denunciat la contaminació per nitrats a l’abastament de 197 municipis recollits a l’informe Estudis del contingut de nitrats a les aigües de consum humà. L’origen apunta a la proliferació de ramaderia industrial intensiva i l’ús massiu d’adobs a l’agricultura, sectors directament relacionats amb la situació crítica que travessen enclavaments tan singulars i importants com Doñana o el Mar Menor. La crisi hídrica també està profundament accentuada pel volum de regadiu a Espanya, que té un consum superior al que les reserves hídriques —superficials i subterrànies— són capaces de sostenir.

Aquesta realitat contaminada transcendeix el medi marí i terrestre. Ecologistes en Acció ha ampliat el seu informe Plaguicides Disruptors Endocrins en Aliments, que inclou els no autoritzats per Europa i els que es preveuen ser substituïts per les autoritats. Els aliments espanyols contenien restes de 125 plaguicides diferents: 57 disruptors, 64 no autoritzats i 13 candidats a substituir-los.

Al balanç del 2022 resulta impossible oblidar la lluita contra la contaminació al medi marí: Ecologistes en Acció ha recollit 760 quilos d’escombraries, principalment plàstics, durant la seva campanya anual Netegem el mar. Com a part positiva, s’acaba el 2022 amb l’aprovació del Reial Decret de Residus a l’últim Consell de Ministres de l’any, que ha estat rectificat per preservar l’esperit de la Llei de Residus i impedir que la indústria de l’usar i llençar, representada a Ecoembes , s’autoavaluï en el compliment dels objectius. En conseqüència, s’aposta per un full de ruta sòlid i transparent per a l’arribada del Sistema de Dipòsit d’envasos de begudes, amb el qual s’aconseguiria posar fi als 35 milions d’envasos de begudes que contaminen cada dia l’entorn i perjudiquen la salut de les persones.

Seguint amb la defensa d’ecosistemes marins, un any més s’ha publicat l’Informe Banderes Negres. A més, s’ha comprovat amb decepció que les negociacions a porta tancada al Consell de la UE fan impossible veure el final de la sobrepesca per al 2023. Sempre serà més fàcil prevenir una crisi que afrontar-ne les conseqüències i, com a mostra, al novembre es va estrenar el documental Alegría, en commemoració del 20è aniversari del desastre del Prestige, una producció d’Ecoloxistas en Acció i URCO productions.

La conservació de la naturalesa i de la biodiversitat ha continuat sent la gran crisi silenciada i obviada, cosa que, com adverteix la comunitat científica, posa en greu situació de risc la humanitat. La inacció del Govern espanyol ha estat sistemàticament denunciada per Ecologistes en Acció. És especialment inadmissible el retard i la manca d’ambició del Pla Estratègic del Patrimoni Natural i la Biodiversitat que no incorpora dins dels objectius els principals impulsors de destrucció de la biodiversitat.

A nivell internacional, la COP15 sobre biodiversitat s’ha vist reduïda a una altra oportunitat perduda per frenar la pèrdua de biodiversitat. El Marc Global aprovat es queda a mig camí en la majoria de les seves Metes i encara que permetrà continuar avançant pot impedir que es compleixi la visió de “viure en harmonia amb la natura el 2050”. A més, queda la part més important i no sempre la més freqüent: complir allò acordat.

També ha tornat a ser una oportunitat perduda la COP27 sobre canvi climàtic celebrada a Egipte, on Ecologistes en Acció, juntament amb altres organitzacions de la societat civil, va alçar la veu per exigir drets humans i justícia climàtica. Després d’assolir un acord final in extremis, es va aconseguir que la comunitat internacional reconegués la necessitat de crear un fons per a les pèrdues i els danys que pateixen els països més vulnerables davant del canvi climàtic. Tot i això, Ecologistes en Acció considera inadmissible haver perdut un any quant a l’adopció de mesures per a la mitigació davant l’emergència climàtica, ja que el text final no recull cap avenç respecte a la COP26 a Glasgow.

Per acabar amb bon gust de boca aquest balanç del 2022, Ecologistes en Acció fa esment a la pressió de les organitzacions civils que donen els seus fruits. És el cas de la sortida d’Espanya del Tractat de la Carta de l’Energia i el bloqueig històric que ha patit el tractat totalment: el Parlament Europeu ha demanat la seva sortida en bloc.

Entre les lluites per defensar els nostres territoris, l’organització ecologista es felicita perquè tots els nostres arguments han estat recollits de forma contundent a la sentència del Tribunal Suprem pel cas de Valdecañas: la urbanització és il·legal de principi a fi i s’haurà de demolir completament, encara que el Tribunal Constitucional hagi accedit de manera molt qüestionable a revisar aquesta sentència. Ecologistes en Acció ha recordat que no és justícia si no és igual per a totes les persones i si el poder judicial es fa còmplice dels que des de posicions de poder assetgen i criminalitzen els col·lectius ecologistes que defensen la legalitat, com en aquest cas o en tants altres.

Com a tancament del seu balanç, Ecologistes en Acció reitera que totes les seves accions estan orientades a exigir una transició ecològica amb justícia social. Sara Acuña, coordinadora de l’organització confederal, ha declarat: “Això passa per una redistribució de la riquesa real amb polítiques radicals, com ara les expropiacions, les rendes bàsiques i màximes, o el desviament de la despesa militar per a fins socioambientals. També passa per protegir la biodiversitat i per lluitar contra el canvi climàtic. En definitiva, passa per caminar cap a la sobirania social mitjançant l’articulació d’alternatives al capitalisme per a la satisfacció de les necessitats humanes dins dels límits del planeta. Tot això requereix decreixement i foment d’energia realment renovable”.

Un canvi de model és imprescindible però també és possible si sabem com fer-ho. Per això Ecologistes en Acció ha ofert diverses claus per gaudir d’unes festes felices, alhora que es contribueix a donar resposta a la crisi sistèmica. Les mateixes claus que es conviden a adoptar durant tot l’any per contribuir de manera activa a fer revolució per una transició ecosocial justa i sostenible.

Deixa un comentari