Carrers plens, de nou, en defensa de la sanitat pública a Terrassa

No Comment

Pep Valenzuela

«La sanitat és un dret, no un negoci», s’ha cridat de nou als carrers de la ciutat. Més alt, si es pot dir, i més indignat, perquè el temps passa, però la situació no canvia. Per entendre’ns, més enllà de les bones intencions, i fins i tot de les promeses i compromisos, la situació de la sanitat no.

Més de 5.000 persones, convocades per la Comissió d’entitats per la Sanitat Pública de Terrassa (63 entitats i organitzacions en aquesta convocatòria), van recórrer el centre de la ciutat, des de l’Estació del Nord fins a l’Ajuntament, en un recorregut novament inaugural, baixant per l’avinguda 22 de juliol, la Rambla, carrer Galileu i, després, a plaça del Progrés, tombar cap a portal de Sant Roc i fer via fins al Raval.

«Després de l’èxit clamorós de la mobilització del passat gener, en quin punt estem?», ha demanat Malarrassa a algunes de les representants d’entitats. Bromes, riures i malallet barrejades, perquè, com informa el Pepe Sánchez, president de la junta de la Federació d’Associacions Veïnals de Terrassa (FAVT): «Ens van dir que tindríem una reunió amb el gerent del CatSalut al setembre, per parlar dels compromisos assolits; però ja ha passat setembre i no s’ha fet la reunió».

El representant del moviment veïnal no pot dissimular el seu malestar, perquè «no es tracta només dels equipaments», diu en referència a les promeses d’un CUAP i els CAPs, «que ja és molt greu! També cal decidir el mentrestant», subratlla, o sigui «el metge de capçalera, les llistes d’espera…». Sánchez informa que ja han demanat la reunió «de nou» amb el gerent, «volem dir-li directament les coses i que respongui».

Hi ha 3 equipaments compromesos: el nou CAP Nord, el CUAP (centre d’urgències d’atenció primària) i un altre CAP al seu costat, i l’ampliació del CAP Sud. En «aquella» reunió amb el conseller, aquest va assegurar, a més a més, que hi havia les partides econòmiques necessàries. «Ens ho va dir el 17 de febrer», destaca Sánchez.

Ara, però, no se sap com estan els projectes, «no tenim cap constància, tampoc res de les garanties de la inclusió de les partides als pressupostos del 2024.

Tot i que no forma part de les reivindicacions d’aquesta manifestació, Malarrassa ha demanat a Sánchez, que també forma part de la Comissió de Residències de la FAVT, sobre l’estat d’aquesta qüestió. També aquí tenen promeses i «compromisos» per part de la Conselleria: la construcció de la residència al barri de Sant Pere Nord i la reforma de la residència de Mossèn Homs.

El president de la FAVT informa que la nova residència està prevista per acollir 90 persones. Mentrestant, la reforma de Mossèn Homs hauria d’ampliar les actuals 61 places fins a les 140.

Són bones notícies, d’acord amb Sánchez, però la demanda registrada de places públiques, segons informació de l’Ajuntament, és de 500. De les places en residències privades «no sabem res», explica, «i és una informació que hem demanat moltes vegades. Perquè a les residències privades hi ha moltes places concertades, o sigui d’ús públic». Aquesta és una dada que demanaran novament en la reunió que la federació veïnal té el 26 d’octubre amb la regidora responsable, Laura Rivas.

El líder veïnal confessa que totes aquestes promeses no els il·lusionen massa, perquè «no surten del paper, s’estan adormint, no veiem una actitud proactiva de parlar amb nosaltres, de dir, explicar, informar-nos, sinó que va a remolc dels esdeveniments».

 

Metges de Catalunya reclama plans especials per «reconstruir» el sistema sanitari

També present a la manifestació, el secretari general del sindicat de professionals de Catalunya MC, Xavier Lleonart, emfasitza que «el sistema sanitari està en crisi, necessita reformular-lo, però el problema és que no hi ha mesures decidides i clares per fer-ho».

Però «no parlem d’una crisi conjuntural», afirma, «No, no, no!! És una crisi de soca-rel, estructural. El sistema està molt malament. Les retallades el van desmuntar, la pandèmia el va anorrear i, en aquests moments, no hi ha ningú que estigui per reconstruir des de zero, perquè el sistema està destruït, s’aguanta per l’esforç dels professionals».

Amb molts anys treballant com a metge i bon coneixedor de la situació real, Lleonart explica que, el primer pas, és «planificar, i per planificar cal saber quants professionals tenim i a on estan. I això, a hores d’ara, no ho saben. Tenim proves, tenim correus on hem demanat aquests llistats, que són obligatoris i han de ser públics, per llei, i ens han dit «no ho sé». Per tant, si no saps el que tens no pots planificar res», sentencia.

Per altra banda, afegeix, que el sistema sanitari català, basat en els concerts amb empreses privades, complica molt la situació: «Cal tenir en compte que amb més de 100 empreses sanitàries concertades, planificar és encara més difícil». La solució, proposa: «Necessitem un sol gestor que com a mínim gestioni els recursos humans i pugui atribuir-los, col·locar-los allà on siguin necessaris i no allà a on interessa a les diferents empreses sanitàries».

Finalment, però no menys important, hi ha la situació de les condicions laborals i salarials de les professionals i facultatives: «s’ha de tractar bé els professionals, cal donar-los bones condicions laborals i retributives, perquè, si no, marxen, i marxaran més, i a banda cal donar-los bones condicions assistencials, que vol dir donar qualitat assistencial a la població. Això, per nosaltres és irrenunciable».

Després d’anys plantejant propostes i negociant amb governs, Lleonart conclou i afirma que «tothom s’omple la boca amb bones paraules, però fets no hi ha cap, ni partits ni governs, no, curt i ras».

Usuàries i treballadores, una veu per serveis públics de qualitat

La militància sindical va marcar la manifestació d’aquest dissabte 21 d’octubre. Pancartes i banderes de CCOO, UGT, CGT. La defensa de la sanitat pública i els serveis públics en general, efectivament, és com una de les línies de treball principals.

«Nosaltres, a més de ser usuaris de la sanitat pública també som treballadors, la millora de la sanitat pública no només ha de revertir en la qualitat del servei, també en la qualitat de les condicions laborals de les treballadores en els serveis sanitaris, que és essencial per garantir un servei públic de qualitat i que no s’hagi d’aguantar en el sobreesforç i autoexplotació de les treballadores», reclamava l’Ivan Ramos, secretari general de la unió intercomarcal de CCOO Vallès Occidental i Catalunya Central.

Ramos recorda també la fractura social que van provocar les retallades en els serveis públics, llavors amb un govern de Convergència i Unió que feia d’alumne més aplicat. «Les retallades en els anys de la crisi», recorda el dirigent sindical, «van debilitar molt els nostres serveis públics. Manca personal, manca organització…, cal que es deixin de privatitzar serveis i es garanteixi una sanitat pública de qualitat. Perquè les plantilles estan esgotades de treballar, de manca de personal a tots els serveis, d’hores extres que no es cobren».

El govern de la Generalitat no està responent, insisteix també el secretari de CCOO, «ens van presentar una sèrie d’aspectes a millorar després de la manifestació del gener passat, però no han sortit del paper».

Entitats adherides al manifest i la manifestació

1. AV CA N’AURELL

2. COL·LECCIONISTES TERRASSA-FIRA MERCAT

3. CA N’AURELL COMERÇ i SERVEIS

4. FAVT

5. CONFAVC

6. AV LES MARTINES

7. UGT VALLES OCC

8. AV LES CARBONELLES

9. CNT TERRASSA

10. CONSELL D’ENTITATS D’ACCIÓ CIUTADANA

11. AV LES ARENES, LA GRIPIA I CAN MOTLLOR

12. MAREA BLANCA CATALUNYA

13. SAD MUNICIPAL

14. METGES DE CATALUNYA AL CST

15. METGES DE CATALUNYA

16. TAULA DE L’AIGUA

17. ASOCIACIÓN TODOS CONTRA LA HISTIOCITOSIS

18. AV LLUIS COMPANYS

19. AV LA MAURINA

20. AV SANT PERE NORD

21. MPD TERRASSA

22. CCOO CST

23. PDSPT

24. AV CAN TUSELL

25. CCOO VALLES OCCIDENTAL, CATALUNYA CENTRAL

26. UGT CST

27. AV SANT PERE

28. AV NOVA CAN PARELLADA

29. AV CAN PARELLADA PER LA UNITAT

30. AV XUQUER

31. AV EGARA

32. CASAL DE LA DONA

33. AV TORRENT D’EN PERE PARRES

34. AV CAN JOFRESA

35. AV CA N’ANGLADA

36. ASSOCIACIÓ EL MOLINOT

37. AV CAN PALET DE VISTA ALEGRE

38. AV ROC BLANC

39. ASSOCIACIÓ SALUT MENTAL TERRASSA

40. SSECCIÓ SINDICAL DE CCOO DE FALCK SERVEIS SANITARIS VALLÈS OCCIDENTAL

41. AV CAN BOADA DEL PI

42. PROU BARRERES

43. GRUP DE DONES D’ÈGARA

44. DONES D’AIGUA

45. ENTRE TOTES

46. AV CAN PALET

47. COMITÉ DE EMPRESA HOSPITAL SANT LLÀTZER

48. SECCIÓ SINDICAL CCOO DE L’HOSPITAL SANT LLÀTZER49. AVV SEGLE XX

50. AV LA COGULLADA

51. AV POBLE NOU – ZONA ESPORTIVA

52. COLECTIVO PARADOS TERRASSA

53. PROMOTORES DE LA RENDA GARANTIDA

54. AV MONTSERRAT

55. AV TORRE-SANA

56. GRUP DE DONES DE SANT PERE NORD

57. AFA JOAN XXIII

58. CENTRO ARAGONÉS

59. AVV CAN ROCA

60. FEM VILADECAVALLS

61. POLICÍAS X VALIENTES

62. ASSOCIACIÓ ELS DOLS

63. IAIO FLAUTES TERRASSA

Deixa un comentari