Dolores Lledó, presidenta de la FAVT: “La renovació és necessària, però s’ha de fer bé”

No Comment
Dolores Lledó, presidenta de la Favt. Foto: MG

L’assemblea va posar en evidència una diversitat de projectes que fins fa poc no s’havien expressat.

Pep Valenzuela

«La pandèmia ens ha afectat molt el curs i la manera de fer, en general», explica la Dolores Lledó, presidenta de la Federació d’Associacions Veïnals de Terrassa (FAVT), en entrevista amb Malarrassa. Fa referència al conjunt dels treballs, de les associacions de barri i de la mateixa junta de la federació. En relació amb l’assemblea general, que ha viscut dues sessions, Lledó confessa: «ens hem vist en una situació especialment difícil, perquè la major part de la nostra gent no es mou bé en l’espai digital, no coneix suficientment les noves tecnologies».

A més, s’han produït situacions no contemplades als estatuts, diu en relació amb el procés de presentació de candidatures, d’una banda, i després amb l’empat en la primera trobada telemàtica.

L’assemblea va posar en evidència una diversitat de projectes que fins fa poc no s’havien expressat. Lledó explica que han fet per dialogar i anar a una nova assemblea, previ pas pel Consell Gestor, d’acord amb el determinat als estatuts, i mirar de fer una candidatura de consens.

S’estan fent reunions amb els integrants de les candidatures, tres en un primer moment i ara dues, per trobar un acord, però fins ara no s’ha produït. Sí que s’està treballant conjuntament en les comissions. «Volem arribar a una altra assemblea per desencallar la situació», afirma la presidenta de la Federació, qui d’altra banda ja va anunciar la seva sortida de la junta per tornar a dedicar-se només a l’activisme al barri.

Que n’hi hagi diferències dintre de la FAVT no és cap novetat, la sorpresa seria el contrari. Això no ha impedit que la federació anés endavant, amb millors i pitjor moments. Ara, el problema és l’empat entre dues candidatures que, aparentment tindrien concepcions i tradicions molt diferents i no fàcil de conciliar. D’una banda, l’equip que ha gestionat durant els darrers anys l’entitat, amb membres d’entitats com les associacions de Sant Pere Nord, Can Palet, Can Boada. De l’altra, gent nova, amb un primer impuls de l’associació de Can Palet de Vistalegre i de la Font de l’Espardenyera, a la qual es van sumar altres.

Sense acord, i davant l’eventualitat d’un difícil desempat, la federació es pot veure abocada a una situació de continuïtat permanent qüestionada o, per l’altra banda, a un canvi radical de les persones i formes de treballar, però sense capacitat de crear consens, almenys de moment.

La presidenta de la FAVT insisteix a afirmar que els problemes per fer l’assemblea han estat «tècnics». Però que, malgrat tot, s’ha continuat sense deixar les responsabilitats de representació, diàleg i intervenció en el conjunt dels àmbits on té presència. «Sense pandèmia pel mig», assegura, «segur que ja tindríem una altra junta i estaríem treballant normalment. Donades les circumstàncies, hem resistit».

S’ha comentat que podria haver-hi intervenció menys o més directa de partits en tot aquest procés, tampoc res de nou. Lledó assegura que «sempre hem tingut clar que calia que la política partidària no entrés a la junta». Diu que això «abans havia passat, però no en els darrers anys». La situació, amb el canvi d’equilibris polítics a la ciutat, semblaria haver canviat i «es tornen a viure tensions que voldríem que quedessin fora».

La feina no para…

La representació de la FAVT en els diferents espais, com ara l’Observatori de l’Aigua de Terrassa, Benestar Social, Projecte Ca n’Anglada 2030 i altres, no ha deixat de treballar, informa Dolores Lledó. S’han fet reunions amb entitats i partits, per exemple, amb la regidora egarenca i diputada Eva Candela, del PSC, per impulsar la presentació al Parlament de Catalunya de reivindicacions sobre les rieres, la segregació escolar, les residències per a gent gran, habitatge tutelat, Servei d’Assistència Domiciliària, zona 3 de la línia RENFE i peatge de les Fonts, entre altres.

La FAVT dona suport a les campanyes per la renda bàsica garantida, perquè la Mútua esdevingui pública ara que acaba aquest desembre el contracte de servei, sempre defensant la sanitat pública.

En aquest moment, afegeix, és molt important el suport a les reivindicacions del veïnat de Ca n’Anglada, que «enfronta problemes estructurals coneguts des de fa dècades, però que han estat oblidats o aparcats». En la darrera reunió quinzenal de la junta, es va parlar també del suport a les reivindicacions del Moviment per Pensions Dignes, així com dels contactes amb el comitè de Correus, que en aquests moments estan fent vagues i reivindicant drets laborals i garanties de futur.

Tema sempre espinós, sobre el paper de la Policia, Lledó recorda que hi ha des de fa 4 anys un pla de seguretat local que ja analitzava i feia diagnosi, i afirma: «tothom sabia de les necessitats, cal ser molt curosos. Nosaltres com a FAVT volem policia i seguretat; però cal veure les mesures, no pot ser només augment de la presència. Potser falten mossos, però més encara serveis socials, treballadores de neteja i residus i altres serveis als barris, no només policia».

Això, òbviament, serveix també pel cas de Ca n’Anglada, on és molt clar que la presencial policial només no resol els problemes. D’altra banda, critica la presidenta de la FAVT, «hem vist amb por com alguns mitjans han tractat el tema. La visió que s’ha donat, no té res a veure amb la realitat». L’actuació d’alguns partits, malauradament, afegeix, només ha intentat «venir a fer campanya i crispar l’ambient. Però Terrassa no és així».

Finalment, pel que fa al seu futur dintre la FAVT, Lledó afirma que deixarà totes les responsabilitats a la junta, però que continuarà a l’associació veïnal de base. «No m’agrada escalfar cadira. La renovació és bona, s’ha de fer, ningú té el nom gravat a la cadira». Però, matisa, «els canvis, en tot cas, s’han de fer des del respecte, aquí només representem entitats, no noms particulars».

Bé, ara sí finalment, Lledó no vol deixar de felicitar la feina feta des de la Sindicatura Municipal de Greuges de Terrassa, i específicament de la seva responsable, la Isabel Marquès. «Des del respecte estricte dels espais i caràcter de les entitats, hem col·laborat amb la Sindicatura, que recull denuncies, informacions i reivindicacions del conjunt de la ciutadania. Valorem molt positivament l’acord en vigor amb aquesta institució per portar l’oficina als barris, més a prop de la gent».

Related Articles

Deixa un comentari