Al Llac Petit s’hi van observar algunes espècies, tortugues i peixos invasors, que són un problema per l’ecosistema. Foto: Adenc
La col·laboració entre entitats i institucions ha permès la realització dels dos Bioblitz, un a la UAB i l’altra a l’Anella Verda de Terrassa
Les dues jornades han servit per conèixer la biodiversitat i per posar en valor l’entorn natural de la plana vallesana
l març i al maig s’han dut a terme respectivament els Bioblitz a la Universitat Autònoma de Barcelona i a l’Anella Verda de Terrassa. L’objectiu ha estat fer una recerca i identificació del màxim d’espècies d’éssers vius durant 24 hores. S’ha dut a terme amb persones expertes en els grups de flora i fauna estudiats i amb l’ajuda de voluntaris i voluntàries que han col·laborat en el mostreig de les espècies . El projecte serveix per valorar els espais naturals de la plana del Vallès que tenen un gran valor i per ampliar la base de dades científica. A partir d’aquestes dades es podrà fer un diagnòstic de les necessitats d’aquests espais.
El Bioblitz de la UAB celebrat el 24 i 25 de març, era la segona edició al campus i s’ha realitzat en el marc del projecte Sensibilització i recerca per transformar educant i incidint per la millora de la biodiversitat i la sostenibilitat al campus de la UAB. Durant les 15 sessions guiades per experts hi van participar 235 persones, es van fer 340 observacions i es van identificar un total de 228 espècies diferents. Una de les dades a destacar va ser la detecció del liquen amenaçat i protegit Waynea stocechadiana, una espècie que es troba a l’escorça dels arbres de bosc madur com els roures. A causa del seu grau de vulnerabilitat es troba inclosa al catàleg de flora amenaçada de Catalunya.
El Bioblitz de l’anella verda de Terrassa es va dur a terme el passat 12 i 13 de maig. Un cap de setmana marcat per la pluja, però que no va impedir que es realitzessin la majoria de les sortides previstes pel Bioblitz. De les 11 sessions guiades per experts que hi havia programades se’n van poder realitzar 8, que també van estar condicionades pel mal temps, canviant el comportament d’alguns grups de fauna.
Tot i els inconvenients, el Bioblitz va tenir una participació de 79 persones, que van introduir a l’aplicació 178 observacions, i es van identificar un total de 138 espècies de flora i fauna diferents. D’aquestes es van poder observar 10 espècies de cargols terrestres i 9 espècies de briòfits. Es van observar 24 espècies de líquens diferents, 21 epífits i 3 terrícoles, 13 d’aquestes es van aportar com a espècies noves a la quadrícula UTM – DG10.
El grup que es va dedicar a identificar amfíbis, es van acostar al Llac petit. Allà s’hi van identificar espècies de gripau comú (Bufo bufo) i granota verda (Pelophylax perezi), però també s’hi van observar algunes espècies tortugues i peixos invasors, que són un problema per l’ecosistema.
Es van poder sentir i observar 34 espècies d’ocells, entre elles alguns rapinyaires com l’Aligot (Buteo buteo) i el Xoriguer (Falco tinnunculus), importants pel seu servei ecosistèmic de control de plagues i que posa sobre la taula la importància de mantenir el mosaic agroforestal del Vallès, imprescindible per aquestes espècies i altres rapinyaires que sovint nien al Parc, però que troben l’aliment als camps cultivats de la Plana del Vallès.
En ambdós Bioblitz no s’ha obtingut cap dada del grup de micromamífers. A vegades no obtenir dades també aporta informació. En aquest cas sobre l’estat crític en què es troba aquest grup de fauna a la plana del Vallès.
Aquest projecte que ha estat impulsat pel Parc Natural de Sant Llorenç del Munt (Diputació de Barcelona) amb la participació de l’Associació per la Defensa i Estudi de la Natura (ADENC), el CREAF, UAB, ICHN, FAS amb el suport de l’Ajuntament de Terrassa i el Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya.
Deixa un comentari