«Demanem més participació, no volem solament ser informats, coneixem la ciutat i tenim opinió»
Redacció
Veu més representativa del moviment veïnal a la ciutat, la Federació d’Associacions Veïnals de Terrassa (FAVT) portà al ple municipal extraordinari sobre l’estat de la ciutat del passat 17 de març les opinions i reivindicacions més importants. Entre aquestes, la millora de la qualitat de la participació ciutadana, perquè «no n’hi ha prou amb crear espais i organismes amb el títol «participatiu», cal que aquests ho siguin realment, que no només s’informi el veïnat, sinó que també aquest tingui veu».
Així mateix, l’entitat exigí accions per aturar el deteriorament de la sanitat local, per tractar el problema de l’amiant, que encara contamina espais públics, i el de la seguretat pública.
«Tota persona de la Junta de la FAVT pot representar la FAVT en qualsevol acte, ja que els documents estan consensuats per tota la Junta», informà en Pepe Sánchez, president de l’entitat a l’inici del seu parlament, abans d’alertar que «per nosaltres, la participació és molt important, tant en l’àmbit organitzatiu intern com en l’extern».
Pepe Sánchez en una captura de pantalla del vídeo transmès per Canal Terrassa.
PARTICIPACIÓ
«Hi ha un desencant que ha produït la pèrdua de confiança d’un nombre creixent de ciutadanes».
RIERES
«Cal un projecte general de com volem les rieres, que estiguin integrades a la ciutat, que no siguin una cicatriu que separa els barris».
SANITAT
«la reversió del CAP Can Roca, la consecució del CUAP-CAP, el nou CAP Nord i l’ampliació del CAP Sud, demanen marcar un calendari i un seguiment».
«Ens preocupa el tema de l’amiant, cal crear una comissió per fer un mapatge de la ubicació d’aquest producte altament tòxic».
Hi ha també una preocupació creixent entorn de les eventuals conseqüències de la posada en marxa dels sistemes i antenes 5G.
En el primer, informà, les associacions veïnals han elaborat un document sobre renovacions de les juntes de les AV, que els «ajudarà a marcar el camí en aquests pròxims anys», assenyalà, perquè «les dificultats de renovació no solament passen a les AV, creiem que també està passant a moltes altres entitats i cal veure què podem fer a la ciutat entre tots».
En l’àmbit extern, la Federació demana participació de qualitat en les taules, comitès i assemblees de districtes, perquè «no solament volem ser informats, sinó que també volem dir la nostra. Les mocions que es porten al Ple i s’aproven han de tenir un seguiment i s’han d’executar en els terminis decidits».
D’acord amb la FAVT, hi hauria «un desencant» amb la dita participació que hauria produït la «pèrdua de confiança d’un nombre creixent de ciutadanes» que han arribat a pensar que «no serveix de res». Es va fer referència al cas concret del Comitè per a la millora de la neteja i la gestió de residus. La mateixa federació havia posat «moltes esperances» amb la nova proposta i etapa. Però, «al final han hagut de plegar desanimats per la lentitud a l’hora de l’execució de les seves demandes». I la foto, asseguraren, és molt nítida: «Cal millorar molt la neteja dels carrers».
En Pepe Sánchez esmentà, així mateix, el dit procés participatiu sobre «molts temes de ciutat en els districtes. No sabem com està això…», i deixà respondre el silenci.
Més desencant encara pel que fa a la Comissió de les Rieres. «No s’avança», afirmà el president veïnal. Els projectes que es van presentar per ser subvencionats amb fons de la UE no han estat aprovats. D’altra banda, encara mancaria una «proposta en condicions», motiu pel qual recordà: «Ho hem dit més d’una vegada, cal un projecte general de com volem les rieres, que estiguin integrades a la ciutat, que no siguin una cicatriu que separa els barris».
Tot plegat, la FAVT i el Consell d’Entitats d’Acció Ciutadana convoquen un fòrum d’entitats, el 13 de maig, «que servirà per valorar com tenim la participació a Terrassa, interna i externa, i veure com podem fer per millorar-la».
Pel que fa a la sanitat, «un tema que ens preocupa i ens han ocupat i ocupa molt, hi dediquem temps i esforços», amb importants resultats, com mostra l’èxit de participació en la manifestació del passat mes de gener, en Pepe Sánchez es felicità pel que consideren una «canvi de xip» sobre aquesta qüestió per part de l’Ajuntament, que «ha entès que malgrat que no és un tema de la seva competència directa s’ha d’implicar». «Queda per a la història la manifestació del 14 de gener, una de les més massives que hi ha hagut a Terrassa, amb la unitat de més de 83 entitats, mai vist a Terrassa. Esperem que aquesta manifestació marqui un abans i un després», subratllà.
Sense confiar-se, però, ni abaixar la guàrdia: «des de la Comissió d’Entitats per la Sanitat Pública, que haurem de continuar lluitant i que l’Ajuntament també ha d’estar al capdavant». Destacà que «la reversió del CAP Can Roca, la consecució del CUAP-CAP, el nou CAP Nord i l’ampliació del CAP Sud, ha de ser gràcies a la implicació de tota la ciutadania de Terrassa. S’haurà de marcar un calendari i un seguiment. I si no compleixen haurem de sortir al carrer. Ja hem demanat reunió al conseller».
Encara en l’àmbit dels serveis sanitaris, el dirigent veïnal feu esment del pàrquing de l’Hospital de Terrassa, «això sí que és competència de la nostra ciutat, es podria arreglar el problema». El dia 17 de març, el Comitè del CST inicià una campanya per millorar aquesta situació, els sanitaris tenen dificultats per aparcar, sobretot en els canvis de torns, amb el que això comporta i els usuaris i usuàries veuen també que és molt complicat trobar aparcament. «Cal cercar solucions al més aviat possible».
SEGURETAT PÚBLICA
«En aquests darrers anys hem observat focus d’inseguretat en alguns barris» demanen «estudiar les causes que han creat aquesta situació per intervenir abans.
MANTENIMENT URBÀ
«S’ha abaixat el pressupost del manteniment urbà, aquest és garantia de drets com ara la mobilitat del conjunt de la ciutadania»
Sense deixar l’àmbit de la salut pública, en Sánchez continuà: «ens preocupa el tema de l’amiant, és un tema delicat, l’hem d’abordar com a ciutat, cal crear una comissió per fer un mapatge de la ubicació d’aquest producte altament tòxic. Des de la FAVT fa temps que ho demanem». Recordà que es van acordar uns punts al Ple del 23 de juny de 2021 per a l’elaboració d’un pla de retirada d’elements amb amiant. «Però no sabem res del que s’està fent ni si s’ha fet alguna cosa. Tenim una reunió prevista amb Estructura Territorial pel 19 d’abril, esperem que d’aquí surti una comissió per treballar el tema».
Hi ha també una preocupació creixent entorn de les eventuals conseqüències de la posada en marxa dels sistemes i antenes 5G per a la telefonia mòbil i connexions internet. Als barris hi ha malestar davant la manca d’informació mínima suficient. «Cal crear també una Comissió de seguiment del 5G per portar un control ciutadà, per tenir cura de la salut de les persones», sentencià.
Finalment, Sánchez reclamà atenció als problemes de seguretat pública i manteniment urbà. «En aquests darrers anys hem observat focus d’inseguretat en alguns barris». Informà que l’Ajuntament amb les AV, el veïnat més proper i policia s’ha intervingut en algunes ocasions i que ho troben positiu. Tanmateix, demanen «estudiar les causes que han creat aquesta situació per intervenir abans. Hem d’estar a l’aguait, vivim en una ciutat gran i el tema de la seguretat se’ns pot anar de les mans. Cal potenciar la policia de barri i que sigui una referència pels veïns i veïnes».
«S’ha abaixat el pressupost del manteniment urbà», assegurà alertant el Ple, «perquè aquest és garantia de drets, com ara la mobilitat del conjunt de la ciutadania». Falten mitjans i fins i tot costa resoldre temes de manteniment urgent». Reclamà per això que es potenciï el servei municipal de manteniment i s’acabi amb «l’abandonament que pateixen els barris perifèrics, oblidats per l’Ajuntament», d’acord amb les queixes recollides en les associacions veïnals. «Cal canviar aquesta dinàmica tenint més comunicació i resolent els temes que més els hi preocupa».
Deixa un comentari