L’assemblea FAVT elegeix una junta renovada, rejovenida i paritària que esdevé tota una declaració d’intencions

No Comment
Ruth Hibernón, Pepe Sánchez, Miguel Hidalgo, Joan Vila, Esther Nosas, Cynthia Ramírez, Víctor Manuel Pérez i Dolores Lledó, nova junta de la FAVT. Foto: PV

Pep Valenzuela

Quatre dones i quatre homes de generacions diferents, entre els 20 anys i els 70. Una foto quasi de família, inèdita en tant que junta de la Federació d’Associacions Veïnals de Terrassa, escollida en l’assemblea general de 2021, celebrada el passat dissabte 16 d’octubre. Més que una novetat és una gran i positiva sorpresa en un moviment com el veïnal que s’autocrítica pel seu envelliment i manca de prou presència protagonista de dones.

A més a més, aquest rejoveniment i major protagonisme de les dones no és flor d’un dia ni, molt menys, casualitat. En aquests darrers anys han estat vàries les associacions veïnals que han marcat el canvi de tendència, com mostren molt clarament els casos dels barris de Can Jofresa i Sant Pere. Canvis, però, que no s’han notat encara en la representació de les entitats que van participar en l’assemblea (20 AV de les 26 federades), només 6 dones d’un total de 25 de persones assistents.

Quatres homes i una dona somriuen a la càmera al final de l’assemblea. Són el nou president de la junta de la FAVT, Pepe Sánchez (Sant Pere Nord), amb les 4 persones que l’han precedit en el càrrec durant les quasi dues dècades: Dolores Lledó (les Carbonelles), Ramon Clariana (Poble Nou-Zona Esportiva), Emiliano Martínez (Sant Pere Nord) i Gregorio Ramírez (la Cogullada). Continuïtat i renovació en una línia d’intervenció a la ciutat que arrenca el 1981 amb la constitució de la Federació.

Gregorio Ramírez, Emiliano Martínez, Ramon Clariana, Dolores Lledó, Pepe Sánchez; els cinc presidents de les últimes (quasi) dues dècades. Foto: PV

L’assemblea s’ha celebrat en el tercer intent, després d’un primer ajornament, per problemes tècnics enmig de la pandèmia (octubre 2020), i l’empat de les dues candidatures que es van presentar, en el segon (gener 2021). En els mesos transcorreguts fins a aquest octubre, la candidatura amb voluntat «d’unitat», defensada per l’anterior junta directiva, va sumar suports i, finalment, es va presentar només aquesta.

Un notable canvi de l’equilibri intern que van comentar i, fins i tot, denunciar alguns dels representants de la candidatura alternativa que havia aconseguit empatar en l’assemblea de gener, concretament els representants de les AV del barri de la Font de l’Espardenyera i del barri de Can Palet de Vista Alegre. Denúncia i crítiques que, però, no van tenir prou suport en aquesta trobada, almenys això mostra el resultat de la votació de la candidatura dita «unitària», 16 a favor i 4 en contra.

De fet, l’assemblea va desenvolupar-se en un ambient de tranquil·litat i enteniment. Les actes de les reunions anteriors del Consell Rector, la memòria de la feina feta i la prestació de comptes es van aprovar només amb un vot en contra. Una memòria d’activitats desenvolupades, en bona part, durant tot aquest temps de pandèmia que va forçar l’anul·lació d’algunes i va obligar a canviar els temps, ritmes i maneres de fer en les altres.

Això i tot, la junta ha garantit la participació en els consells i taules municipals, com ara el de Medi Ambient, Residus, seguiment de rieres, Observatori de l’Aigua de Terrassa, o Mobilitat, Seguretat Ciutadana, Salut, Serveis Socials (del qual la representant de la FAVT, la Cristina del barri d’Ègara és vicepresidenta), Habitatge… Com també en xarxes o mobilitzacions, com ALEI, pensions, sanitat pública, residències, coordinadora veïnal del Vallès, Casal de la Dona i altres.

El debat sobre les finances, o millor dit sobre la capacitat d’autonomia financera de la Federació i, per tant, de projecte i actuació, va ser un dels moments amb més intervencions de les representants de les associacions. Un objectiu aquest que no tes res de nou, però que sembla presentar-se com un horitzó al qual mai no arriben ni la FAVT com a tal ni tampoc les AV, que depenen de subvencions municipals insuficients.

Vista general de l’assemblea. Foto: PV

«No tenim programa d’activitats adients sobre molts temes i problemes de la ciutat que no caldria que ens ho facin des de l’ajuntament o altres entitats; i això necessitaria una partida», reclamaren diverses veus. Entre altres propostes: elaborar projectes que aconsegueixin finançament de diverses entitats i institucions; així com cercar vies pròpies d’ingressos. Un seguit d’idees que la nova junta haurà de concretar en col·laboració amb el conjunt de les entitats federades.

I parlant de la relació de la Junta amb les associacions, aquest és un altre debat que ve de lluny i demana solució urgent: cal millorar i ampliar la participació del conjunt d’associacions, i per això és molt necessari millorar la comunicació interna i cap a altres entitats i la ciutat en general. Dos aspectes que es retroalimenten.
Aquestes són prioritats en el pla de treball que va presentar el nou president de la Junta, qui va plantejar les noves propostes també com a eines per a «superar el procés complicat que hem viscut», començant pel nou equip, definit com «plural, ampli, representatiu del moviment real, amb diferents ideologies, però amb un projecte comú per a la ciutat, sumant experiència i renovació».

Als problemes que s’arrosseguen des de fa dècades, declarà en Pepe Sánchez, «s’hi sumen nous reptes importants, com l’emergència social i econòmica derivades de la crisi del 2008 i, ara, empitjorades amb la pandèmia». Aquesta situació «només pot ser afrontada i superada de forma positiva per a la majoria de la gent amb una intensa i protagonista participació ciutadana, fonamental per a governar», subratllà, «i això no és només ser informat més o menys, sinó tenir capacitat de decisió».

Això, afegir, fa referència a moltes qüestions concretes, com ara el futur de les rieres, «perquè no siguin una frontera urbanística»; el projecte d’urbanització de l’espai de l’antiga fàbrica AEG, en definitiva la revisió del POUM; les residències per a gent gran i altres col·lectius, la defensa d’una sanitat pública digna, el control de la gestió de l’aigua i altres béns comuns indispensables, com l’electricitat; l’educació.. entre altres.

La nova junta de la Favt està constituïda per: Pepe Sánchez de Haro, president; Esther Nosas (Ca n’Aurell), vicepresidenta; Miguel Hidalgo (Can Palet), tresorer; Joan Vila (Can Boada del Pi), secretari; Cynthia Ramírez (Can Tusell), vocal de Comunicació; Ruth Hibernón (Torre-sana), vocal per a relacions amb les AV; Dolores Lledó (les Carbonelles), vocal; Víctor Manuel Pérez (Sant Llorenç), vocal.

Related Articles

Deixa un comentari