L’Escola Veïnal de Tardor deixa reptes urgents: transició energètica i canvi climàtic, estratègies contra els discursos d’odi, feminisme a peu de carrer

No Comment
Participant a l’escola de tardor

Amb una tartera d’aprenentatges i reflexions, i urgents reptes per a encarar des dels barris, l’1 de desembre es va acabar l’Escola Veïnal de Tardor que va durar tres dies de la darrera setmana de novembre i que va tenir més d’un centenar d’alumnes entre les persones inscrites a l’Aula Virtual i les persones que van acudir a la cita presencialment.

Va ser el conegut i científic Antoni Turiel, investigador a l’Institut de Ciències del Mar (CSIC) qui va donar el dret de sortida de l’Escola el mateix 29 de novembre acompanyat del nou director general d’Acció Cívica i Comunitària, Xavier Godàs; del president de la CONFAVC, Jordi Giró, i del director de Trama, Fernando Pindado. Turiel va alarmar a l’alumnat” de l’imminent col·lapse que estem vivit ja davant de l’exhauriment de fonts energètiques no renovables com el petroli, el carbó i el mateix urani per l’energia nuclear, etc.

Aquell mateix dia, després de que Turiel fes aquest marc general de la crisi ecològica i algunes propostes per un canvi de model urgent, es va desplegar la segona part del curs parlant de les comunitats energètiques, amb la jurista Cristina Grau, especialitzada en cooperativisme i aquest tipus de comunitats. Grau en la seva intervenció final va concloure que era necessari un canvi estatuari de les AV perquè puguin convertir-se en aquesta tipus de comunitats energètiques que “descarbonitzen la vida”, gran necessitat de l’actual crisi ecològica planetària.

Seguidament va intervenir el regidor de Transició Energètica i Canvi Climàtic de l’ Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda, Sergi Hernández -qui va explicar l’experiència promoguda per aquesta administració local- ; i Pau Pañella, de l’ Oficina Local de l’Energia d’Osona, comarca en què aquestes comunitats estan prosperant des de nuclis locals poblacionals rurals.

Va ser la periodista Jordina Arnau qui va ser l’encarregada d’arrencar la la formació “Estratègies contra els discursos d’odi: els barris per la dignitat de les persones” el dia 30 de novembre, juntament l’activista de la Unitat Contra el Racisme i el feixisme (UCFR), David Karvala.

Arnau va arrencar les seves intervencions senyalant que “no podem parlar dels discursos d’odi sense entendre qui els promou, que és la “ultradreta” i que aquesta ultradreta s’està restructurant i té una força creixent”

Per la seva part Karvala en la part pràctica de la sessió va fer un taller amb frases estereotipades racistes i islamofòbiques que els i les assistents anaven desgranant i contrarrestant amb arguments veraços.

Finalment l’Escola acaba amb el curs “Construïm #BarrisVioletes: reptes del feminisme a peu de carrer”, que comptarà amb l’expertesa pràctica i també acadèmica de l’antropòloga i activista veïnal i feminista, Eva Fernández Lamelas; qui va fer un repàs històric de la contribució de les vocalies de dones del moviment veïnal als “feminismes de carrer” dels anys 70 i els puntals dels reptes dels feminismes actualment. Per la seva part la coordinadora del projecte de la CONFAVC, Barris Violetes, Laura Liñares, va explicar aquest programa que té l’objectiu del desplegament d’alguns focus de l’agenda dels feminismes des dels barris i les AV.

Podeu recuperar la gravació de l’streaming en aquest enllaç:

https://confavc.cat/lescola-veinal-de-tardor-deixa-reptes-urgents-per-enfilar-des-de-les-av/

Related Articles

Deixa un comentari