Un moment del II Encuentro Estatal de Mujeres Vecinales. Foto: confavc
En el marc del “II Encuentro Estatal de Mujeres Vecinales”, celebrat el cap de setmana 16 i 17 d’octubre a Badalona, ha albergat més d’un centenar de dones vingudes d’arreu de l’estat en representació d’associacions veïnals, federacions i confederacions veïnals.
La trobada s’ha centrat en tres eixos principals: la violència de gènere, la salut i els serveis públics i ha estat organitzada per la Confederación Estatal de Asociaciones Vecinales, la FAV de Badalona i la Federació de Dones de Badalona, amb la col·laboració de l’Ajuntament i el Badalona Centre Internacional de Negocis (BCIN), on s’ha celebrat l’encontre.
Cal destacar que també hi ha intervingut la directora de l’Institut Català de les Dones, Neus Pociello; així com ha comptat amb la presència de María Goukotxea, de l’Instituto de Aragón de la Mujer, i del president de la CONFAVC, Jordi Giró, i de Jos Farreny, activista feminista veïnal de les terres de ponent i membre de la Junta de la Confederació.
Les activistes assistents que venien de Lugo, Madrid, Cádiz, Almeria, València , Gijón, Palma de Mallorca Oviedo i Saragossa, i de diferents punts de la geografia catalana, s’han repartit en diferents grups de treballs per a debatre reivindicacions i propostes tres pilars fonamentals:
- Combatre la violència de gènere. En aquest punt s’ha reclamat la urgència d’una actualització del Pacte d’Estat Contra la Violència de Gènere vigent, que és de l’any 2004.
- Millorar la formació en gènere en els centres educatius, com en l’ús d’un llenguatge inclusiu i reflectir la necessitat que tots els centres d’ensenyament disposin de professorat format en aquest àmbit. També es va reclamar una millor formació en gènere en col·lectius com el judicial i el policial, per millorar l’atenció a les dones en els casos de violència masclista.
- Pel que fa a Serveis Social i Salut s’ha reclamat que es treballin urgentment els biaxos de gènere en els diagnòstics i els tractaments de malalties i problemes de salut que incideixen especialment en les dones, com ara la fibromiàlgia, així com millorar les cures de les persones cuidadores, que sovint són majoritàriament les dones, i immigrades.
Aquest II Encuentro Estatal de Mujeres Vecinales dóna continuïtat a la primera trobada que va tenir lloc el mes de gener del 2019 a Saragossa on es va acordar la creació d’una Red Estatal de Mujeres Vecinales .
A més dels espais de debat i intercanvi de posicionaments polítics, la trobada també ha estat amenitzada amb activitats de lleure per a compartir vivències entre les assistents, amb la visita programada al Museu Municipal per a conèixer el passat romà de Badalona.
Deixa un comentari