Tant les persones amb dependència com els seus suports (familiars, comunitaris o professionals) poden accedir a una formació continuada i personalitzada que fomenta l’autocura i que capacita els suports per a dur a terme una tasca social i assistencial de qualitat.
Compta amb la complicitat de Prou Barreres, PRODIS, Salut Mental Terrassa o Alzheimer Catalunya
myCarenet és que reuneix un conjunt de solucions que es troben disgregades.
Una iniciativa que neix a Terrassa, la plataforma podria estendre’s amb relativa facilitat per tot el territori català o més enllà
Estrella Gil
myCarenet és una aplicació webapp creada per l’Albert Puig. És una eina que pretén connectar persones per ajudar i acompanyar, facilitar al màxim que qualsevol persona trobi allò que es necessita al seu entorn. Una proposta per retornar a la idea d’ajuda desinteressada entre veïns, però que va molt més enllà.
myCarenet és una app que permet a les persones amb algun tipus de dependència o el seu familiar de referència teixir i cocrear la seva pròpia xarxa de suports en el seu domicili i entorn habitual. L’eina permet mantenir i incrementar les relacions socials significatives (família, amistats, veïnes…) des d’un enfocament inclusiu i comunitari, així com per prevenir un eventual sentiment de soledat no desitjada.
La persona pot contactar i contractar serveis professionals sociosanitaris a la carta o contactar i rebre suports comunitaris de proximitat per a les activitats de la vida diària. D’aquesta manera myCarenet permet compartir les càrregues d’atenció, alleugerint així el pes de la persona cuidadora principal (habitualment de gènere femení).
Tant les persones amb dependència com els seus suports (familiars, comunitaris o professionals) poden accedir a una formació continuada i personalitzada que fomenta l’autocura i que capacita els suports per a dur a terme una tasca social i assistencial de qualitat.
Dins els valors de l’economia circular, myCarenet promociona la feina digna i reglada de persones amb dificultats per trobar treball i que, amb el correcte itinerari formatiu, poden trobar en el sector sociosanitari una estabilitat laboral.
Així, myCarenet vol ser una palanca de transformació i cohesió social, fomentant la igualtat d’oportunitats, l’autonomia, la qualitat de vida i l’atenció dirigida per la persona.
Aquesta aplicació recull informació de les entitats que tenim a la ciutat i que ja atenen les necessitats de certs col·lectius. Així, tenim al palmell de la mà molta informació útil i classificada segons el col·lectiu a qui atenen: gent gran, persones amb discapacitat sensorial, persones amb discapacitat física, persones amb discapacitat orgànica, salut mental, malalties cròniques, dany cerebral i malalties minoritàries. També té un apartat d’inserció laboral.
És una app pionera i molt recent. Ara, necessita la implicació de tota la societat per oferir tot el que tenim a Terrassa. També hi ha perfils personals, evidentment, de persones que ofereixen ajuda, serveis de cura, d’acompanyament… que s’ofereixen de manera altruista o de pagament. Es pot fer una cerca molt acurada per trobar la persona o servei que necessites.
L’Albert Puig, el seu creador, ens pot aclarir algunes curiositats.
Quan va néixer el projecte de myCarenet? Qui hi ha darrere?
La idea de myCarenet neix el 2018 fruit d’una trajectòria professional dedicada a l’atenció a les persones amb discapacitat des de l’àmbit residencial. Ja abans de la COVID es feia necessari un enfocament comunitari de les necessitats assistencials, socials i emocionals de les persones amb necessitats de suport.
Aquestes persones, malgrat les dificultats, volen romandre a casa i decidir sobre com accedeixen a les cures i els suports. En aquest sentit, myCarenet vol ser una resposta empoderada a aquesta necessitat. La tecnologia ens ofereix l’oportunitat de connectar i crear aquesta xarxa de suports que pot fer sostenible la continuïtat en el domicili respectant al màxim les voluntats i preferències de les persones que han de rebre aquestes atencions.
Es tracta d’un projecte d’emprenedoria social que neix d’una iniciativa particular però amb clara vocació de servei públic. Darrere hi ha un consell assessor d’experts en el camp social i sanitari, de la innovació, financer i tècnic que han acompanyat myCarenet des de les primeres passes.
Alhora, myCarenet ha d’agrair la complicitat de diferents entitats socials com Prou Barreres, PRODIS, Salut Mental Terrassa o Alzheimer Catalunya que, coneixedores de la proposta de valor, han fet suport explícit a la iniciativa.
Què destacaries de la seva utilitat?
La principal virtut de myCarenet és que reuneix un conjunt de solucions que es troben disgregades. Les persones tenim necessitats diverses i això fa molt difícil que una sola persona o recurs les pugui cobrir totes. D’aquí que es faci necessari una eina que agrupi i endreci les diferents solucions fent-les molt accessibles, fàcils de trobar i contactar.
Així, una persona o un familiar que tingui algú a càrrec pot trobar diferents perfils professionals dins l’àmbit sociosanitari amb qui contractar serveis formals, però també comptar amb l’ajuda de persones veïnes o amigues que poden donar un cop de mà en coses quotidianes de manera altruista. El comerç de proximitat també hi és convidat, ja que pot fer un suport logístic de proximitat essencial. Empreses especialitzades en serveis o productes de suport a la salut o la dependència, entitats socials referents dels diferents col·lectius o les mateixes administracions són també altres perfils presents que poden tenir un rol actiu en oferir els seus serveis o compartir consells i esdeveniments ajustats a les necessitats de les persones.
Està dirigit a tota la població en general?
L’App myCarenet neix per ajudar les persones amb necessitats de suport, així com el seu entorn cuidador, però el seu enfocament comunitari fa que totes les persones que puguin donar un cop de mà s’hi puguin apuntar, sigui des de l’àmbit més professional com comunitari. Els comerços, empreses, entitats o administracions també s’hi poden registrar i tenir un paper.
En definitiva, myCarenet vol ser el poble dins la ciutat, aconseguir que la proximitat física esdevingui proximitat emocional, recuperar aquella família extensa que dia a dia s’ha anat extingint en favor d’una dinàmica de família més nuclear i reduïda que, en molts moments pot esdevenir més fràgil i vulnerable.
Així doncs, encara que myCarenet va dirigida a aquestes persones més vulnerables, donada la seva ànima comunitària, admet la contribució de tothom. Tots podem sumar, tots som xarxa.
Què es necessita perquè l’app arribi a tothom?
Resulta essencial rebre suport en la comunicació del projecte, articles com aquest en serien un bon exemple. Conèixer l’existència de myCarenet i les seves possibilitats és el primer pas perquè les persones que ho necessitin se la instal·lin i comencin a fer-la servir.
Per altra banda, la complicitat de l’administració local o les entitats socials que estan a prop d’aquestes persones ha estat i serà també un factor clau per poder fer-los arribar la proposta.
Finalment, en aquells casos on manca pràctica en l’àmbit digital, es fa també necessari un cert acompanyament o formació a les persones que s’apunten per tal de facilitar la comprensió i ús del munt de possibilitats que hi ha dins de myCarenet.
Preveu que s’implanti a tota Catalunya?
Oi tant! Si algun avantatge té el plantejament digital de myCarenet, és que no té fronteres. Encara que és una iniciativa que neix a Terrassa, la plataforma podria estendre’s amb relativa facilitat per tot el territori català o més enllà.
Us imagineu baixar d’un avió a Nova York i poder geolocalitzar amb pocs clics persones disposades a ajudar-nos o quins locals o serveis són accessibles per cadira de rodes?
Esperem que aquesta visió sigui una realitat en un futur no tan llunyà i que myCarenet pugui ajudar a molta gent. Mentrestant animem a tothom a sumar-se a la xarxa per fer-la una mica més veritat i útil per a les persones que ho necessiten. Tots sumem, tots som xarxa.
Es pot instal·lar i accedir a l’APP mitjançant el següent enllaç: https://mycarenet.glideapp.io Es pot utilitzar des de l’ordinador, tablet mòbil.
Canal de Youtube Albert mycarenet
Més info a la web: www.mycarenet.es
Deixa un comentari