Un cop més ens trobem davant de la data del 25 de Novembre, el Dia Internacional contra les violències vers les dones. Malauradament aquesta és una lluita constant que no es pot limitar a un sol dia. Els feminicidis segueixen amb un degoteig constant de dones assassinades que són la manifestació més extrema d’un fenomen estructural a la nostra societat: les violències masclistes. Les violències masclistes constitueixen una “violació dels drets humans a través de la violència que s’exerceix contra les dones com a manifestació de la discriminació i de la situació de desigualtat en el marc d’un sistema de relacions de poder dels homes sobre les dones i que, produïda per mitjans físics, econòmics o psicològics, incloses les amenaces, les intimidacions i les coaccions, té com a resultat un dany o un patiment físic, sexual o psicològic, tant si es produeix en l’àmbit públic com en el privat.” (Llei 17/2020).
Un aspecte especialment preocupant de les violències masclistes és la seva reproducció entre les persones més joves, aquelles que han nascut i crescut en un context social amb lleis, protocols, institucions i serveis que haurien de capgirar la situació de desigualtat basada en el gènere. En canvi, estudis recents ens diuen que 1 de cada 5 adolescents i homes joves creu que la violència de gènere és només un “invent ideològic” creat pel moviment feminista. De la mateixa manera, només 4 de cada 10 homes consideren que les desigualtats de gènere són elevades i que perjudiquen les dones (per 7 de cada 10 dones que sí que ho creuen). D’altra banda, un estudi de la Fundació ANAR publicat aquest darrer mes d’octubre ens diu que la violència contra nenes i adolescents ha augmentat un 40% els darrers 4 anys. Les noticies ens impacten amb cassos de nenes violades per grups de nois adolescents, a la darrera dècada les agressions sexuals entre menors s’han triplicat.
La Fundació per a la Docència Sant Llàtzer té com a missió fonamental la formació de professionals d’Infermeria i de Teràpia Ocupacional. Ambdues professions tenen un paper fonamental en la prevenció i detecció de les violències masclistes així com en la intervenció terapèutica i rehabilitació de les dones i persones amb sexualitats dissidents que han estat víctimes de les mateixes.
Volem posar el focus en com es generen les actituds violentes en nois, lligades a masculinitats tòxiques i les actituds de submissió en les noies i quines eines tenim per transformar-les. És per això que, davant d’aquestes xifres alarmants, des de la Comissió d’Igualtat de la, Fundació per a la Docència Sant Llàtzer hem cregut oportú dur a terme una reflexió entorn a “L’educació afectiva i sexual a l’escola i centres d’oci juvenil com a estratègia de prevenció de les violències masclistes”. Per dur-la a terme comptarem amb la Dra. Estel Malgosa Gasol, Antropòloga. Membre del grup de recerca AFIN de la UAB; la Sra. Júlia López Quintana, Mestra d’infantil i primària i formadora del programa Coeduca’t i el Sr. Jose I. Jiménez González, Tècnic de Joventut de la Casa Baumann. La sessió serà moderada per la Dra. Montse Rodó Cobo Professora EUIT i membre de CIG. (Comissió d’Igualtat de Gènere de la FDSLL).
Aquest debat es durà a terme el dia 29 de novembre a les 11 hores, a l’aula 2 de l’edifici de l’EUIT, situat al Carrer de la Riba 90 i està oberta al conjunt de la ciutadania. No requereix d’inscripció prèvia.
Deixa un comentari