-1.100 milions d’euros inversió anual en els propers 4 anys: «només un titular», destaca l’entitat més representativa del món associatiu català a barris i ciutats.
En un comunicat fet públic el passat 17 d’octubre del 2024, la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) afirma que l’«anunci del president de la Generalitat de fa tres dies sobre la “gran inversió que el Govern en polítiques d’habitatge” i que en un primer moment pot semblar molt excepcional, un cop analitzat queda palès l’escàs esforç pressupostari que realment es planteja destinar a la inversió en aquest àmbit».
S’assegura que «cal destriar el gra de la palla» per veure que els comptes no surten. Resultat dels càlculs conclouen que els anunciat «1.100 milions representen el 0,37% del PIB de Catalunya: una xifra totalment insuficient i minsa per a l’abordatge d’una gran preocupació social de primer ordre al país com és l’habitatge».
A més a més, destaca el comunicat, «aquest pla, tampoc representa cap canvi substancial respecte el Plans Territorials Sectorials dels governs anteriors», tot considerant i alertant que «la qüestió de l’habitatge és urgent i cal mobilitzar tots els recursos públics i privats en la construcció d’habitatge públic, d’habitatge de protecció».
Davant d’una situació «d’urgència, d’un element de primera necessitat», emfasitzen des de la CONFAV, «la classe política s’ha passat massa temps incomplint i ajornant decisions necessàries per a la regulació. Massa temps sense un abordatge integral de totes les administracions juntes i unes xifres d’inversió que són titulars res més que “bocins”».
Des del moviment es preveu, per tant: «seguirem patint la manca d’habitatge, i el què és pitjor, l’accés sobretot en el gruix de la població del país».
La sentència del TC: una bofetada a la dignitat de les persones
Sense deixar el problema, però aquesta vegada denunciant el paper de la judicatura, la CONFAV alça la veu per afirmar que «la recent sentència del Tribunal Constitucional d’Espanya, que anul·la la ampliació de les mesures antidesnonament 24/2015 aconseguides en la Llei 1/2022– i que la CONFAVC va impulsar amb altres entitats socials a través d’una Iniciativa Legislativa Popular- només fa que empitjorar les condicions de vida de moltes famílies, que ara quedaran desprotegides».
És per això que demana accions immediates: «Davant d’aquesta situació, els governants no es poden quedar amb els braços creuats, calen solucions: és del tot inacceptable permetre que tornem a repetir el drama dels desnonaments, com va passar en el passat. Què farà el veïnat i milers de famílies que poden ser desnonades a Catalunya en els propers mesos?»
CONFAVC i moviment veïnal català es planten i exigeixen: «governants, polítics, administracions: totes heu de posar-vos les piles i anar a la una: és una qüestió de país i de ciutadania, de dignitat i de dret fonamental, no hi ha cap excusa possible. No volem anar acumulant dèficits i incompliments en habitatge i tampoc en la matèria de regulació. Cal destinar molts més recursos si es vol donar resposta a les necessitats de la població, respecte de l’habitatge i complir tots i cadascun dels compromisos adquirits, actuals i anteriors».
Deixa un comentari